Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ -ΤΡΟΪΚΑ Ακονίζουν τα μαχαίρια για τις κλαδικές συμβάσεις Νέες μειώσεις μισθών και επικουρικών συντάξεων


Η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και η εξάπλωση των ειδικών επιχειρησιακών με άμεση συνέπεια τη μείωση μισθών και μεροκαμάτων έχει τεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων της τρόικας με το υπουργείο Εργασίας. Οπως προέκυψε από τη χτεσινή συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, εργασιακό και ασφαλιστικό είναι και πάλι στο στόχαστρο με πρώτη επιδίωξη την παραπέρα μείωση των μισθών αλλά και των επικουρικών συντάξεων.
Αυτά, τη στιγμή που με την ψήφιση των αντεργατικών νόμων έχει επιβληθεί καθεστώς ζούγκλας στην αγορά εργασίας. Ομως, κυβέρνηση και τρόικα δεν φαίνονται ευχαριστημένοι και σχεδιάζουν νέες ανατροπές σε βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν αποκλείεται η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων να επιβληθεί αρχικά σε ορισμένες «ζώνες» ή τομείς δραστηριότητας προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ακόμα πιο φτηνό εργατικό δυναμικό που απαιτεί το κεφάλαιο για νέες επενδύσεις.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην διευκόλυνση των εργοδοτών να επιβάλουν τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις μέσα από την κατάργηση της υποχρέωσης που έχουν μέχρι τώρα να καταθέτουν αιτιολογική έκθεση στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), την γνωμάτευση του ΣΕΠΕ, αλλά και την ίδρυση επιχειρησιακών «σωματείων» που θα είναι υποχείρια των επιχειρήσεων, σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα απ' όσο απαιτείται σήμερα.
Μετά την επιβολή χαρατσιού από 3% έως 10% στις επικουρικές, η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση και με νέο νομοσχέδιο μέσα στο φθινόπωρο θα προχωρήσει σε γενική μείωση όλων σχεδόν των επικουρικών. Παράλληλα, μπαίνουν μπροστά νέες αναλογιστικές μελέτες με επικαιροποιημένα στοιχεία του 2010 ώστε στη βάση αυτών των στοιχείων να προχωρήσει η πρόβλεψη του μνημονίου για ριζική δομική αλλαγή στο σύστημα των επικουρικών συντάξεων. Σύμφωνα με τα σχέδια αυτά το νέο «μοντέλο» για τις επικουρικές θα προβλέπει καθορισμένες εισφορές από τους ασφαλισμένους αλλά δεν θα δίνεται καμία εγγύηση για το ύψος της επικουρικής σύνταξης στο τέλος του εργάσιμου βίου.
Οι νέες αυτές αναλογιστικές μελέτες που γίνονται και για τις κύριες συντάξεις και τις οποίες κάνουν και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ θα εξεταστούν τον ερχόμενο Νοέμβρη. Σε κάθε περίπτωση, οι μελέτες αυτές θα πρέπει να δείχνουν ότι η αύξηση των δαπανών για τις συντάξεις μέχρι το 2060, δεν πρέπει να ξεπερνά το 2,5% του ΑΕΠ. Σταθερή επίσης είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης για μείωση των δαπανών Υγείας μέσα απο την λειτουργία του ΕΟΠΠΥ, στον οποίο ο αριθμός των συμβεβλημένων γιατρών θα μειωθεί από τους 32.000 σε 21.000 με ταυτόχρονη μείωση του νοσηλευτικού προσωπικού και βέβαια την δραματική χειροτέρεψη των υπηρησιών υγείας μέσω των Ταμείων.
Χαράτσι και στο Δημόσιο
Στο μεταξύ, χτες κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας για τον τρόπο παρακράτησης της ειδικής εισφοράς - δήθεν, για την ανεργία - και για τη μείωση του κινήτρου απόδοσης και άλλων επιδομάτων. Και οι δύο ρυθμίσεις οδηγούν στην παραπέρα λεηλασία των μισθών των εργαζομένων στο Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρόσφατους νόμους επέβαλε κράτηση 2% για την ανεργία και 1% για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, η ισχύς του οποίου είναι αναδρομική από 1η Γενάρη 2011. Οι κρατήσεις γίνονται επί του συνόλου των αποδοχών.
Σχετικά με το κίνητρο απόδοσης, ορίζεται η μείωσή του κατά 50% για τους υπαλλήλους στο Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), τους ΟΤΑ. Συγκεκριμένα διαμορφώνεται ως εξής για τους υπαλλήλους: Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, 28,5 ευρώ το μήνα. Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 32 ευρώ. Τεχνολογικής (ΤΕ) ή Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) χωρίς πτυχίο 40 ευρώ. ΤΕ με πτυχίο ΤΕΙ ή ισότιμο, 45 ευρώ. ΠΕ με πτυχίο πανεπιστημίου ή ισότιμο 50 ευρώ.
Ακόμα μειώνονται κατά 30% το κίνητρο απόδοσης των διπλωματικών υπαλλήλων, κατά 25% το ειδικό ερευνητικό επίδομα για μεταδιδακτορική έρευνα, κατά 20% μια σειρά ειδικά ερευνητικά επιδόματα, το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ και άλλα. Επίσης σε μικρότερα ποσοστά γίνονται μειώσεις και σε άλλα επιδόματα ενώ μειώνονται κατά 30% τα ποσά που προβλέπονται ως κίνητρο ή πριμ παραγωγικότητας και καταβάλλονται σε προσωπικό με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.
 από r

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου