Κυβερνητικά στελέχη προπαγανδίζουν υπέρ της σύμπλευσης των δύο κομμάτων, με ή χωρίς εκλογές
Τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, είτε με εκλογές είτε χωρίς εκλογές, πρότειναν ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δ. Ρέππας, με συνεντεύξεις σε κυριακάτικες εφημερίδες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος δεν απέκλεισε το ίδιο ενδεχόμενο, κάτω από τις «κατάλληλες προϋποθέσεις», που μπορούν να διαμορφωθούν όπως είπε με «συναινετικές διαδικασίες και στα μεγάλα οικονομικά ζητήματα».
Το κλίμα της συναίνεσης θα ενισχύσει σήμερα ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους των «κοινωνικών εταίρων» ενόψει της ΔΕΘ. Την ίδια ώρα, αξιοποιώντας άλλο ένα μέσο χειραγώγησης του λαού και εκτόνωσης της λαϊκής οργής, αύριο το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει το νομοσχέδιο για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων.Δύο μήνες μετά την πρόταση συγκυβέρνησης του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου προς τον Αντ. Σαμαρά, κυβερνητικά στελέχη θέτουν ανοιχτά το θέμα της κυβέρνησης συνεργασίας. Μπορεί ο πρωθυπουργός επίσημα να απορρίπτει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι «κυβερνητική σύμπραξη» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μπορεί να υπάρξει και χωρίς κάλπες.
Η υπερψήφιση του αντιδραστικού νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και τη «Δημοκρατική Συνεργασία», λειτούργησε σαν προθάλαμος εξελίξεων για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού που μεθοδεύει η άρχουσα τάξη. Για την επίτευξη πιο επιθετικής συναίνεσης μεταξύ των αστικών πολιτικών κομμάτων, που θα βάλουν τις βάσεις ακόμα και για κυβερνήσεις συνεργασίας, με ή χωρίς πρόωρες εκλογές, με βασικές «συνιστώσες» το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.
Πολλαπλές στοχεύσεις
Οι μανούβρες της κυβέρνησης και οι προτάσεις των στελεχών της για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, σχετίζονται με:- Την αδιαμφισβήτητη στρατηγική σύμπλευση των αστικών κομμάτων, στην εφαρμογή μιας πολιτικής προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.
- Τη λήψη πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων μέσα στο 2011, αφού όπως ήδη σπεύδουν να τονίσουν κυβερνητικά στελέχη υπάρχει «απόκλιση» από τους δημοσιονομικούς στόχους.
- Την ψήφιση στη Βουλή της νέας δανειακής σύμβασης, που θα συνοδευτεί από νέο «μνημόνιο» και κλιμάκωση της επέλασης σε βάρος των εργαζομένων.
- Την εξασφάλιση ακόμα πιο επιθετικής συναίνεσης ανάμεσα στο αστικά κόμματα με στόχο την ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας για την απορρόφηση των κραδασμών που δέχεται το αστικό πολιτικό σύστημα.
- Την συγκρότηση ενός αστικού κοινού μετώπου απέναντι στους λαϊκούς αγώνες, το ταξικό κίνημα και το ΚΚΕ.
Σ' αυτό το πνεύμα, τάχτηκε κατά των πρόωρων εκλογών αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να οδηγηθεί σ' αυτές κάτω από τις λαϊκές πιέσεις, τις οποίες ταυτόχρονα επιδίωξε να συκοφαντήσει, τσουβαλιάζοντάς τες. «Κάθε πολίτης που αγανακτεί και κάθε πολιτικός οργανισμός ή μέσο ενημέρωσης που απελευθερώνει και νομιμοποιεί την ανεύθυνη δημαγωγία, την τυφλή βία και τους προπηλακισμούς, οδηγούν εκ των πραγμάτων τη χώρα σε εκλογές ευθύνης, συμμετοχής και συναπόφασης», είπε.
Συνεργασία εδώ και τώρα...
Συνεργασία «εδώ και τώρα» για να εφαρμοστούν άμεσα οι διαρθρωτικές ανατροπές, πρότεινε ο Δ. Ρέππας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», αφού επαναλαμβάνει τη φράση του πρωθυπουργού ότι «ο τόπος έχει ανάγκη από αλλαγές και όχι από εκλογές», στη συνέχεια διερωτάται: «Γιατί είναι καλύτερη μία αναγκαστική κυβερνητική συνεργασία έπειτα από εκλογές, από μια συνεργασία που προκύπτει εκουσίως ως πολιτική επιλογή;».Ενισχύοντας τα σενάρια για κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», ο Δ. Ρέππας ανέφερε ότι «η αντιμετώπιση του εθνικού προβλήματος απαιτεί πολιτικό σχέδιο και ισχυρή βούληση για εφαρμογή του. Η κυβέρνηση τα διαθέτει. Ασφαλώς η διεύρυνση του μετώπου για την εθνική ανόρθωση πρέπει να είναι μόνιμα κεντρικό μέλημα όλων μας. (...) έχουν αλλάξει οι καιροί και είναι καιρός να αλλάξουν και τα πράγματα, όσον αφορά στη δημόσια στάση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων».
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τάχτηκε κατά των πρόωρων εκλογών, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης κάτω από συγκεκριμένο πλαίσιο. Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση, σε συνέντευξή του στο «ράδιο 9» για το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, σημείωσε: «Ας δούμε τα μεγάλα ζητήματα - και τα μεγάλα ζητήματα της χώρας είναι πολλά - και εκεί μπορούμε να πετύχουμε σε μία πορεία στους επόμενους μήνες, με βάση τις εξελίξεις οι οποίες θα υπάρχουν από τις διαδικασίες, θα συζητήσουμε και αυτά τα θέματα».
από r
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου