Φαιδρές αλληγορίες και ανιστόρητοι παραλληλισμοί
Με αναφορές στην Αρχαία Ελλάδα προσπάθησε να νομιμοποιήσει τις αντιδραστικές αλλαγές στο αστικό πολιτικό σύστημα
Με φαιδρές αλληγορίες και ανιστόρητους παραλληλισμούς, ανάμεσα στον καπιταλισμό και τη δουλοκτητικό σύστημα της Αρχαίας Ελλάδας, ο πρωθυπουργός επιχείρησε το Σάββατο να νομιμοποιήσει την πολιτική της κυβέρνησης και την προωθούμενη μετάλλαξη του αστικού πολιτικού συστήματος, κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου της Διεθνούς των Σοσιαλδημοκρατών, που έγινε στη Αθήνα. Ο Γ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τους σοσιαλδημοκράτες συμμάχους του για τη στήριξη στο αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης και στη συνέχεια, με παραληρηματικό λόγο και με αναφορές στην Αρχαία Ελλάδα, ανήγαγε σε μείζον πολιτικό ζήτημα αυτό της δημοκρατίας και της διαφάνειας.«Εμείς, οι Ελληνες, αγωνιζόμασταν για τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα, για κοινωνική δικαιοσύνη, εδώ και χιλιάδες χρόνια», είπε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και έφερε σαν παράδειγμα διαφάνειας τις επιγραφές στα μάρμαρα της Ακρόπολης, «όπου αναφέρεται κάθε δημόσια δαπάνη, της τότε πόλης-κράτους, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν πού ξόδεψαν τα χρήματα οι ιθύνοντες, διαφορετικά δικάζονταν». Κάνοντας αναφορά στην Πνύκα, ο Γ. Παπανδρέου αναρωτήθηκε αν είναι εφικτή σήμερα η άμεση δημοκρατία, για να απαντήσει ο ίδιος ότι «τώρα συζητάμε διαφορετικά με τους πολίτες μας (...) έχουμε επίσης το Διαδίκτυο, το οποίο δημιουργεί τις δυνατότητες για μία πιο άμεση Δημοκρατία».
Ο Γ. Παπανδρέου αξιοποιεί τα στοχευμένα συνθήματα της πλατείας προκειμένου να προωθήσει τα σχέδια της κυβέρνησης για αντιδραστικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, μέσα και από δημοψήφισμα, προκειμένου να κάνει το λαό συμμέτοχο στη σφαγή του. Δηλαδή, καλλιεργεί στο λαό την αυταπάτη ότι συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων, που όμως είναι εκ των προτέρων προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κεφαλαίου. Κλείνοντας, ο Γ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να πάει μέχρι τέλους την επίθεση της πλουτοκρατίας σε βάρος του λαού και θριαμβολόγησε για το γεγονός ότι οι σοσιαλδημοκράτες είναι πρωτομάστορες στις αντιλαϊκές ανατροπές, λέγοντας ότι «το σοσιαλιστικό μας κίνημα είναι ο πρωτεργάτης αυτών των αλλαγών στον κόσμο».
Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Γ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιράκ Jalal Talabani. Ο Ελληνας πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι μετά το ιμπεριαλιστικό μακελειό, το οποίο στήριξε με όλες τις τις δυνάμεις και η ελληνική κυβέρνηση, το Ιράκ «σταθεροποιείται και βρίσκει τη θέση του ξανά στον κόσμο». Συναντήθηκε ακόμα με το σοσιαλδημοκράτη απεσταλμένο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, Fathi Baja, ενώ δεν παρέλειψε να δείξει τη συμπάθειά του και για τους εγχώριους καθοδηγητές της πλατείας, πραγματοποιώντας συνάντηση με δυο «μπλόγκερς», από αυτούς που προβλήθηκαν από τα αστικά διεθνή Μέσα Ενημέρωσης σαν «πρωταγωνιστές» σ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου