Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

αποπροσανατολισμός


Τη στιγμή που οι εργαζόμενοι μετρούν μέχρι και τα ψιλά για να δουν αν θα τα βγάλουν πέρα την επόμενη μέρα, οι άνεργοι «πνίγονται» στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, οι συνταξιούχοι «παραπατούν» από τις συνεχείς μειώσεις των συντάξεών τους, οι τηλεοπτικοί δέκτες κατακλύζονται από εικόνες παραλιών (με αισθησιακά πλάνα), κοσμοπολίτικων προορισμών που μια μέρα διαμονής κοστίζει όσο ένα μηνιάτικο αλλά και ... διακοπών των τηλεστάρ. Ετσι, χαρακτηριστικά, το τηλεοπτικό δελτίο του STAR προβάλλει επί σειρά ημερών ρεπορτάζ με τίτλους όπως "Τα κορμιά βρέθηκαν στα Χανιά" ή άλλα ρεπορτάζ για το πώς διασκεδάζουν οι νέοι στη Μύκονο (σ.σ. χτες μόνο μετρήσαμε 3 ρεπορτάζ για το συγκεκριμένο νησί), το πού ακριβώς έκανε μπάνιο η Δέσποινα Βανδή και ο σύντροφός της και το πόσο ...αγαπημένοι είναι ο Χατζηγιάννης και η Μακρυπούλια. Στην ίδια ρότα και άλλα κανάλια όπως το ΑΛΤΕΡ και ο ΑΝΤ1.
Προβάλλουν συνεχώς σάπιες αξίες και ιδανικά. Εξιδανικεύουν και υποδεικνύουν στους νέους ανθρώπους έναν τρόπο ζωής και πρότυπα που οδηγούν στον εκφυλισμό, το ατομικό βόλεμα. Προσπαθούν να απομακρύνουν τους νέους από τη συνειδητοποίηση της ανάγκης για συλλογική αντίσταση στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού και λένε ότι «αντίδοτο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα, είναι ολιγοήμερες διακοπές στις Κυκλάδες»... Αυτός είναι ο ρόλος των αστικών ΜΜΕ. Να χειραγωγούν συνειδήσεις και να αποπροσανατολίζουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, επιχειρούσαν να πείσουν με τα ρεπορτάζ και τις αναλύσεις τους ότι αυτό που φταίει είναι πως οι ηγέτες της ΕΕ είναι ανάξιοι να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση και πως φταίει το ότι είναι σε διακοπές. Οπως επίσης ότι οι οίκοι αξιολόγησης είναι φιλοαμερικανοί και τα έχουν βάλει με τους Ευρωπαίους. Την περασμένη Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη αυτό ακριβώς «έπαιζαν» ΜΕΓΚΑ, ΑΝΤ1, ΑΛΤΕΡ, ΣΚΑΪ. Προσπαθούν να κρύψουν πως πίσω από όλα αυτά που παρουσιάζουν ως επιχειρήματα, βρίσκεται ο αμείλικτος πόλεμος κρατών και επιχειρηματικών ομίλων που έχουν για το ποιος θα έχει τις μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες. Θέλουν να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες της κρίσης.
Οι εργαζόμενοι, τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιληφθούν το ρόλο των αστικών ΜΜΕ στην προσπάθεια αποχαύνωσης και παραπληροφόρησης μέσα από τα δελτία ειδήσεων και τις διάφορες εκπομπές. Πρέπει να επαγρυπνούν και να αντιληφθούν τη δύναμη που έχουν. Να περάσουν στην αντεπίθεση, να αντισταθούν αποφασιστικά, να διεκδικήσουν μαχητικά κάθε δικαίωμα και κατάκτηση, για τη ζωή που τους αξίζει. Οπλο σε αυτήν την κατεύθυνση είναι ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ και ο 902.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου