Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Επικίνδυνοι και υποκριτές


Αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Καλλιέργεια φυτών κάνναβης. «Εξορθολογισμός» της καταστολής.
Αυτές είναι οι κυβερνητικές θέσεις τις οποίες χειροκρότησε το σύνολο του αστικού Τύπου.
Επικίνδυνοι και υποκριτές όλοι τους μέχρι το τέλος. Εχοντας τάχα ξεπεράσει την καταστολή απέναντι στους χρήστες ναρκωτικών, αλλά όχι την καταστολή των διαδηλώσεων και των απεργιών. «Λυπούνται» για το θάνατο χιλιάδων νέων παιδιών, αλλά όχι για τους δεκάδες νεκρούς και σακατεμένους στα εργοτάξια, όχι για τον αργό θάνατο που επιβάλλουν σ' έναν ολόκληρο λαό, κόβοντας μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα, ελευθερίες, κατακτήσεις. «Λυπούνται» για όσους είναι στη χρήση, αλλά τους στερούν το δικαίωμα να απεξαρτηθούν, προκαλώντας οικονομικό στραγγαλισμό στα «στεγνά» προγράμματα, οδηγώντας σε λουκέτο τα Κέντρα Πρόληψης. Ολα αυτά εκτυλίσσονται σε μια περίοδο που - σύμφωνα με όλες τις έρευνες - το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης θα διογκωθεί.
Διαστρεβλώσεις, ψέματα και αντιεπιστημονικές, αντιδραστικές αντιλήψεις από ομόκεντρους κύκλους, έρχονται να υπερασπίσουν το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που όχι μόνο αποποινικοποιεί τη χρήση αλλά και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
  • Λένε: «Μέσω της νομιμοποίησης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και της καλλιέργειας κάνναβης, θα παταχθεί το οργανωμένο έγκλημα». Ομως, είναι γνωστό πως δίπλα στο νόμιμο εμπόριο των αλκοολούχων ή των τσιγάρων αναπτύσσεται ένα πιο κερδοφόρο παράνομο εμπόριο. Δίπλα στη νόμιμη πορνεία υπάρχει και αναπτύσσεται η παράνομη. Το Αμστερνταμ, όπου έχει αποποινικοποιηθεί η χρήση κάνναβης και υπάρχει ο διαχωρισμός «μαλακών» και «σκληρών» ναρκωτικών, έχει γίνει κέντρο τους διεθνούς εμπορίου ναρκωτικών και από τις πρώτες πόλεις σε εγκληματικότητα στον κόσμο. Οι ολλανδικές αρχές εξετάζουν ακόμη και την κατάργηση της αποποινικοποίησης. Να σημειωθεί ότι το 1997 οι Ελβετοί μέσα από δημοψήφισμα αποφασίζουν υπέρ της ελεύθερης χορήγησης ηρωίνης από το κράτος, σε σοβαρά εθισμένους χρήστες. Μόλις ένα χρόνο μετά, η πραγματικότητα που διαμορφώθηκε οδήγησε το 75% των ίδιων Ελβετών ψηφοφόρων να πει «όχι» στην πρόταση νομιμοποίησης όλων των 
  •  
  • ναρκωτικών και, μάλιστα, στο όνομα του αγώνα ενάντια στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών.
  • Λένε: «Με το νέο νομοσχέδιο οι χρήστες δε θα μπαίνουν φυλακή». Με ευθύνη της δικής τους «Δικαιοσύνης» φυλακίζονται όχι μόνο χρήστες, αλλά ακόμη και απεξαρτημένοι επειδή έκλεψαν μια ζάντα αυτοκινήτου όταν ήταν στη χρήση. Την ίδια στιγμή η πολιτική τους αφήνει ελεύθερους τους εμπόρους ναρκωτικών.
  • Λένε: «Το ΚΚΕ θέλει τους χρήστες στις φυλακές». Το ΚΚΕ θέλει τους χρήστες στη ζωή, μακριά από τη φυλακή, ενταγμένους σε θεραπευτικά προγράμματα, μέσα στην κοινωνία. Υπερασπίζεται με αγώνες το δικαίωμα των τοξικοεξαρτημένων στη θεραπεία. Αγωνίζεται για τη δημιουργία «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων, που αποδεδειγμένα οδηγούν στην απεξάρτηση, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες όλης της χώρας. Υπερασπίζεται το δικαίωμα του κοινωνικού συνόλου στην πρόληψη. Οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις συστηματικά αποδυναμώνουν και στραγγαλίζουν οικονομικά τα «στεγνά» προγράμματα, οδηγούν τα Κέντρα Πρόληψης στο λουκέτο αφήνοντας τους εργαζόμενους για μήνες απλήρωτους.
  • Λένε: «Η αποποινικοποίηση θα οδηγήσει στη μείωση των χρηστών και της ζήτησης ουσιών». Η ζήτηση των ουσιών δεν σχετίζεται με το αν οι ουσίες είναι νόμιμες ή παράνομες. Η χρήση και η εξάρτηση συνδέονται με κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Η ζήτηση μπορεί να μειωθεί μόνο μέσα από την πρόληψη, την πάλη για κοινωνική δικαιοσύνη και απελευθέρωση. Το μοντέλο της Ολλανδίας με την ελεύθερη εμπορία και χρήση των παράγωγων της κάνναβης, αύξησε τους εξαρτημένους από ναρκωτικά κατά 44% στα 6 χρόνια εφαρμογής του. Τον Αύγουστο του 2004, «η ολλανδική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι "η κάνναβη δεν είναι ακίνδυνη" ούτε για τους χρήστες, ούτε για την κοινωνία, τα coffee shops (χώροι όπου πωλείται νόμιμα και επιτρέπεται η χρήση κάνναβης) "δεν είναι άμοιρα ευθυνών" και σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό τους που βρίσκονται κοντά σε σχολεία» (Ετήσια Εκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών 2005).
  • Λένε: «Η αποποινικοποίηση θα σταματήσει το δρόμο προς τα "σκληρά" ναρκωτικά». Ο λόγος που οδηγεί έναν άνθρωπο στην εξάρτηση από το χασίς, θα τον οδηγήσει και σε πιο «σκληρές» ουσίες. Τα αίτια που γεννούν την τοξικοεξάρτηση είναι κοινά, δε διαχωρίζονται σε «σκληρά» και «μαλακά». Οι μελέτες συνεχίζουν να δείχνουν πως το 75% των ηρωινομανών πειραματίστηκαν αρχικά με κάνναβη.
Ολα αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους εμπόρους της ναρκω-κουλτούρας. Είναι όμως ζητήματα που αφορούν την ίδια τη ζωή κύρια των νέων παιδιών. Καμιά ανοχή στους εμπόρους, ούτε στο δρόμο, ούτε στα έντυπα που αρθρογραφούν.

Ελένη ΤΖΙΒΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου