Πετσοκόβουν
τους μισθούς στους δημοσίους υπαλλήλους. Μειώνουν 35% τους μισθούς των
εργαζομένων σε πρώην ΔΕΚΟ. Καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις. Χτυπάνε
τα επιδόματα.
Συντριπτικό
χτύπημα δέχονται με το πολυνομοσχέδιο οι μισθοί όλων των εργαζομένων σε
ιδιωτικό και σε δημόσιο τομέα. Στόχος κυβέρνησης - τρόικας είναι η
μείωση των μισθών στα επίπεδα των μισθών Βουλγαρίας. Το λένε ξεκάθαρα.
Θέλουν να εξοντώσουν τους εργαζόμενους για να περάσουν τα μονοπώλια και
το μεγάλο κεφάλαιο, αλώβητοι την κρίση, να αυξήσουν την κερδοφορία τους
την περίοδο της αναιμικής ανάκαμψης. Τα όσα διαμορφώνει η κυβέρνηση με
το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, τη μείωση των μισθών στις
πρώην ΔΕΚΟ, το επερχόμενο κόψιμο μιας σειράς επιδομάτων, τη γενίκευση
της ανασφάλιστης και εκ περιτροπής εργασίας, η εργασιακή εφεδρεία,
παραπέμπουν ακριβώς σε αυτό.
Οσον αφορά το νέο μισθολόγιο
στους εργαζόμενους στο Δημόσιο, αποτελεί «μπούσουλα» και για τους
εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Με βάση το σχέδιο νέου μισθολογίου, ο
μισθός των εργαζομένων μειώνονται από 20% μέχρι και πάνω από 50%! Η
μισθολογική εξέλιξη συνδέεται και εξαρτάται από τη βαθμολογική εξέλιξη
κάτι που μέχρι τώρα δεν ίσχυε. Ετσι, ο μισθός των εργαζομένων δημοσίων
υπαλλήλων, όχι μόνο μειώνεται δραστικά, αλλά επιπρόσθετα μπορεί να μένει
στάσιμος για όσο θα κριθεί «προακτέος», κάτι που θα εξαρτάται από τη
«συμπεριφορά στην υπηρεσία» (δηλαδή, τα «πιστεύω» και τη δράση του στο
χώρο δουλειάς) και από την «απόδοσή» του (αν πιάνει δηλαδή τους
στόχους).Αν δεν κριθεί «προακτέος» τότε στερείται το δικαίωμα «για προαγωγή για τα επόμενα δύο έτη» και άρα δε θα έχει και αύξηση στο μισθό του. Επιπρόσθετα, καταργούνται όλα τα επιδόματα που προστίθενταν στις αποδοχές σχεδόν όλων των εργαζομένων. Διατηρούνται μόνο τα επιδόματα: τέκνων, επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (ποιοι το δικαιούνται θα οριστεί με υπουργικές αποφάσεις), απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών (αντιστοιχεί σε μικρότερες γεωγραφικές περιοχές από τις σημερινές) και θέσης.
Είναι ενδεικτικό ότι στους δημοσίους υπαλλήλους υπάρχουν 200 - 250 διαφορετικά επιδόματα. Είναι χαρακτηριστικό πως αντί για αυξήσεις στο βασικό μισθό όλες οι κυβερνήσεις έδιναν «αυξήσεις» μέσα απ' την πολιτική των επιδομάτων. Στους εκπαιδευτικούς, για παράδειγμα, οι οποίοι επιδοματικά βρίσκονται σε μια «μέση» κατάσταση σε σχέση με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους, απ' το κόψιμο των επιδομάτων έχουν απώλεια στα εισοδήματά τους 400 με 500 ευρώ. Τέτοια επιδόματα ήταν του «κινήτρου απόδοσης», «εξομάλυνσης μισθού», «εξωδιδακτικής εργασίας» κλπ.
Πετσοκόβουν 35% στους μισθούς των πρώην ΔΕΚΟ
Σε
όλα τα παραπάνω να προσθέσουμε και την προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο που
προβλέπει τσεκούρωμα στους μισθούς των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ κατά
35% και θα έχει ως συνέπεια την κατακρεούργηση των εισοδημάτων των
οικογενειών των εργαζομένων.Συγκεκριμένα, στην προσθήκη - που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες - έχει ως εξής: «Το μέσο κατά κεφαλήν κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων, αποζημιώσεων και αμοιβών γενικά του πάσης φύσεως προσωπικού δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 65% του μέσου κατά κεφαλήν αντίστοιχου κόστους της επιχείρησης, του οργανισμού ή της εταιρείας, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί κατά την 31.12.2009». Δηλαδή, ο μέσος όρος των αποδοχών σε μια επιχείρηση πρέπει να μειωθεί κατά 35% σε σχέση με το μέσο όρο των αποδοχών που ίσχυε το 2009.
Σε αυτή την εξέλιξη, τεράστιες είναι οι ευθύνες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ακολουθώντας το παράδειγμα της ΟΜΕ - ΟΤΕ (Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΤΕ), η οποία υπέγραψε μείωση μισθών 11% για τα επόμενα τρία, καταργώντας στην πράξη την κλαδική συλλογική σύμβαση, και η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ συζητά με τη ΔΕΗ ΑΕ μείωση μισθών. Καθόλου τυχαία, μετά την προχτεσινή ανακοίνωση της προσθήκης στο πολυνομοσχέδιο, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Ν. Φωτόπουλος, έκανε λόγο για «ιάσιμη ασθένεια», μιλώντας για την καρατόμηση των μισθών.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου των ΕΛΠΕ (ΠΣΕΕΠ), που ανέστειλε τη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας, επικαλούμενη την εξαίρεση των ΕΛΠΕ από το πολυνομοσχέδιο.
«Τελειώνουν» τις Συλλογικές Συμβάσεις
Με
τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο, η κυβέρνηση λύνει
οριστικά τα χέρια στο μεγάλο κεφάλαιο να επιβάλει επιχειρησιακές
συμβάσεις στα μέτρα του, πολύ κάτω από αυτές που έχουν κατοχυρωθεί
σήμερα με κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις. Συγκεκριμένα,
προβλέπεται ότι «η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας
υπερισχύει σε περίπτωση Συρροής με ομοιοεπαγγελματική ή κλαδική
συλλογική σύμβαση...».Προς το παρόν, η μείωση μπορεί να φτάσει
μέχρι το επίπεδο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
(ΕΓΣΣΕ), δηλαδή, μέχρι και 20% ή και 30%.Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες όπου δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο, να μπορούν να συστήνουν βραχύβιες «ενώσεις προσώπων» με τα 3/5 των εργαζομένων της επιχείρησης, μόνο και μόνο για να επιβάλλονται τέτοιες επιχειρησιακές συμβάσεις. Επιπρόσθετα, αναστέλλεται η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων τουλάχιστον για δύο χρόνια. Η επιβολή των επιχειρησιακών και η κατάργηση των κλαδικών είναι το βήμα πριν την επιχείρηση κατάργησης και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Ολα αυτά, βέβαια, έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από ήδη ειλημμένες αποφάσεις που συντρίβουν τους μισθούς. Χαρακτηριστικά είναι μια σειρά από προγράμματα του ΟΑΕΔ, όπως αυτό της «κοινωφελούς εργασίας» με μισθό τα 625 ευρώ ή το γεγονός ότι για τους νέους εργαζόμενους κάτω των 25 χρονών δεν ισχύει η ΕΓΣΣΕ και οι οποίοι προσλαμβάνονται με μισθούς πείνας των 500 ευρώ.
«Πέλεκυς» και στα επιδόματα πρόνοιας
Με επιτροπή που θα εξετάσει όλα τα κοινωνικά επιδόματα και γενικά την επιδοματική πολιτική, η κυβέρνηση βάζει μπρος το ακόμα μεγαλύτερο πετσόκομμα στο εισόδημα των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιδοματική πολιτική συνολικά, θα επανεξεταστεί από μηδενική βάση, με σκοπό να συρρικνωθούν επιδόματα όπως πολυτέκνων, αναπηρίας, γάμου, ανεργίας, κυήσεως, τοκετού, λοχείας, ενοικίου και πολλά άλλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου