Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Κόντρα στην αντιλαϊκή επίθεση


Η επιτυχημένη 48ωρη απεργιακή μάχη και οι μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις της περασμένης βδομάδας αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για τη συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα των εργαζομένων εναντίον της άγριας αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής. Ωστόσο, η επίθεση που έχει εξαπολύσει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας εντείνεται. Οι εξελίξεις δείχνουν πως η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της δε θα σταματήσουν εδώ. Οι επιχειρηματίες θα κλιμακώσουν την επίθεσή τους για να κερδίσουν στην κούρσα του ανταγωνισμού. Με τη συμφωνία για το «κούρεμα», τα μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί τους προηγούμενους μήνες, το νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό, οι συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα θα είναι δραματικές.
Σε αυτό το πλαίσιο ανοίγουν μέτωπα πάλης για την εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα. Συγκεκριμένα:
  • Η συμφωνία για το λεγόμενο «κούρεμα του κρατικού χρέους» θα οδηγήσει στην ολοκληρωτική διάλυση το ήδη λεηλατημένο ασφαλιστικό σύστημα. Συντάξεις, παροχές, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα υποστούν νέες περικοπές. Ηδη, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν να πληρώσουν για φάρμακα και υπηρεσίες Υγείας. Γέροντες έχουν να επιλέξουν αν θα αγοράσουν τα φάρμακά τους ή ένα πιάτο φαΐ.
  • Οι λαϊκές οικογένειες θα φτωχύνουν ακόμα περισσότερο. Στον ιδιωτικό τομέα, εργαζόμενοι θα απολυθούν, στο δημόσιο εκατοντάδες χιλιάδες τούς περιμένει η εφεδρεία, δηλαδή η απόλυση. Θα μειωθούν κι άλλο οι μισθοί. Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, επιχειρήσεις καλούν τους εργαζόμενους να υπογράψουν επιχειρησιακές συμβάσεις, όπως στο ξενοδοχείο «Λήδρα Μάριοτ». Τα μικρομάγαζα που θα βάλουν λουκέτο θα αυξηθούν. Νέα ζευγάρια «βουλιάζουν» στα χρέη.
  • Ηδη, έχουν ξεκινήσει να φτάνουν τα νέα χαράτσια για τα ακίνητα με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση απειλεί με άμεση διακοπή ρεύματος τα νοικοκυριά. Χρειάζεται απάντηση με οργανωμένη άρνηση πληρωμής με συνελεύσεις και αποφάσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, στη βιομηχανία, στα βαπόρια, παντού.
  • Στην πρώτη γραμμή είναι τα ζητήματα της Υγείας με τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο κλινικών και νοσοκομείων, με την πληρωμή των ιατρικών εξετάσεων, ενώ θα γίνουν νέες περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης, όπως και στην Παιδεία. Ταυτόχρονα, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης θα έχει ως αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους για θέρμανση. Ηδη, σε κάποια σχολεία έχει κοπεί η παροχή φυσικού αερίου, λόγω έλλειψης χρημάτων. Τα παιδιά θα αρρωσταίνουν και θα χρειάζονται γιατρό και φάρμακα. Πού θα βρει λεφτά η λαϊκή οικογένεια γι' αυτές τις ζωτικές ανάγκες;
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, ο δρόμος είναι ένας: Να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, το σύνολο των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, την υπόθεση στα χέρια τους. Πρώτα απ' όλα, μέσα στους ίδιους τους τόπους δουλειάς, αξιοποιώντας την εμπειρία των Γενικών Συνελεύσεων, που πήραν μαζικό και μαχητικό χαρακτήρα όλο το προηγούμενο διάστημα, να υπάρξει οργάνωση και απειθαρχία στα εφαρμοζόμενα μέτρα. Τα ίδια τα Συνδικάτα με πρωτοβουλίες, με συσκέψεις, με συζήτηση εργάτη τον εργάτη, να δείξουν το δρόμο της αντίστασης, να απαιτήσουν να καταργηθούν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι, να πούνε «τέλος στις θυσίες» για τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Η εργατική - λαϊκή οργάνωση μπορεί, μέσα απ' αυτή την πάλη, να ανοίξει το δρόμο για ακόμη πιο ριζικές λύσεις, για την ανάπτυξη προς όφελος του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου