Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Απάντηση στην τοποθετηση του Λάκη Λαζόπουλου για τα γεγονότα της Πέμπτης 20/10

redflyplanet


Είναι γνωστό το ιδιαιτέρως χαμηλό επίπεδο της πολιτικής σκέψης του Λάκη Λαζόπουλου και μάλιστα θα έλεγα πως είναι απόλυτα λογικό, μιας και πρόκειται για έναν απο τους πιο ακριβοπληρωμένους παρουσιαστές της ελληνικής τηλεόρασης. Οι ανάγκες του για να το πούμε απλά, και τα συμφέροντά του, ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ με τα συμφέροντα των εργαζομένων αυτής της χώρας και λυπάμαι που αρκετοί προοδευτικοί - κατα τα λεγόμενά τους - ιστότοποι και blogs, τον χρησιμοποιούν ως παράδειγμα πολιτικής έκφρασης.

Για το επίπεδο της σάτιρας του Αλ Τσαντήρι δεν θα ασχοληθούμε, το χαρακτηρίζει εξάλλου η γενικότερη πολιτισμική εικόνα που μας προσφέρουν τα αστικά ΜΜΕ.  Όσο ο Λαζόπουλος, κάνει την όποια σάτιρα στον οποιονδήποτε και παριστάνει τον κωμικό, δεν μας ενδιαφέρει και το πολιτικό του επίπεδο ή η οπτική γωνία απο την οποία βλέπει τα γεγονότα. Όσοι τον βλέπουν, τον βλέπουν για να γελάσουν, όχι για να μορφωθούν ... Από την στιγμή όμως που κάνει πολιτικές τοποθετήσεις και ουσιαστικά παίρνει την θέση του απέναντι σε συγκεκριμένες πολιτικές, θα πρέπει να τονίσουμε απο την μεριά μας πως, απόλυτα λογικά, τα συμφέροντα του συγκεκριμένου κωμικού βρίσκονται απο την πλευρά της διαχείρισης και της συντήρησης, πολιτικών κατευθύνσεων και θεσμών. Ξέρει πολύ καλά πως σε μια ενδεχόμενη Λαϊκή Δημοκρατία, οι φελλοί δεν θα επιπλέουν και σίγουρα δεν θα τους ακουμπάνε ένα σκασμό λεφτά ώστε να αποβλακώνουν τον κόσμο, λέγοντας του, πως θα έλθουν να τον σώσουν τα νέα παιδιά που κουβαλάνε τις ίδιες σάπιες ιδέες των γονέων τους.

Ο Λαζόπουλος στηρίζει το ακομμάτιστο και διατυμπανίζει την διάλυση όλων των υπάρχοντων κομμάτων. Όπως έκαναν οι πειρατικές ομάδες του Μάχνο και οι Κουλάκοι το 1918 στην επαναστατημένη Ρωσία, όπως έκαναν και οι Φασιστες του Μεσοπολέμου για να αντιμετωπίσουν την άνοδο των Κομμουνισιτικών Κομμάτων. Κάτω τα λάβαρα των Κομμουνιστών απο τις πλατείες. Και για αυτό στηρίζει και όλες αυτές τις γκρούπες, που κρύβουν κάτω απο τις κίτρινες κονκάρδες τους, την πολιτική τους ταυτότητα.


Δεν αμφισβητούμε πως ο Λάκης Λαζόπουλος θεωρεί τον εαυτό του προοδευτικό, αλλά μέσα και σε κάποια καπιταλιστικά όρια. Πιστεύουμε για παράδειγμα, πως όντως δεν θέλει να υπάρχει δυστυχία και εκμετάλλευση εντός της καπιταλιστικής κοινωνίας. Αλλά σε αυτό του διαφεύγει μια μικρή λεπτομέρεια. Πως ο Καπιταλισμός τον οποίο στηρίζει, είναι ένα εκμεταλλευτικό σύστημα και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, ΟΣΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΕΑΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ.


Η τοποθέτηση του Λάκη Λαζόπουλου:

Παραθέτουμε παρακάτω και μια ωραία τοποθέτηση του Γιώργου Σαρρή για το θέμα.

Ειναι μάλλον λογικό κάποιος με την τεραστια δημοτικότητα του Λ.Λαζόπουλου να θεωρεί οτι μπορεί να τοποθετείται επί παντός και να εκφράζει γνωμες για τρομερά σοβαρά πράγματα ακόμη κι αν δεν είναι και πολύ βεβαιος για τι πράγμα μιλάει.
Ειπε λοιπόν δημόσια τη γνωμη του ο Λακης για τα γεγονότα της Πέμπτης 20/10 προσπαθωντας να τοποθετηθεί κάπου αναμεσα.

Ειπε κάποια πραγματα υπερ του ΚΚΕ, έδωσε μερικές εικόνες στα γρήγορα όπως είπε κι ο ίδιος, από γενική συμπάθεια στο κινημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ εδωσε το σημείο της ανακοινωσής του που μιλάει για ιδιοκτησιακες λογικες του ΚΚΕ (που κατέλαβε το Σύνταγμα!) και με ενα γενικό "πέρασμα" καθάρισε, τελειωνοντας με συγκινητικά λόγια για τα νεα παιδια που εχουν άλλο τρόπο σκεψης που εμείς δεν καταλαβαίνουμε κ.λ.π. Μαλιστα η αφορμη για να μιλησει για τα "νεα παιδιά" ήταν το οτι αναμεσα στους συληφθεντες με κατηγορία την κατοχή εκρηκτικών, ηταν κάποιοι 15χρονοι και επομενως είπε δεν μπορεί αυτοί να ήταν ασφαλίτες...

Καποια πραγματα φίλε Λακη ειναι πολύ σοβαρά. Καποια παιδια 15χρονα μπορεί να μην ειναι βεβαια ασφαλίτες, είναι όμως συχνα ο  τρόπος που εχουν οι ασφαλίτες  για να επιβαλουν τις επιλογες τους σε ένα χωρο τοσο χαλαρό και ευάλωτο όπως ο "αντιεξουσιαστικός" και να μετατρεπουν τους δρόμους από χωρους διεκδικησης δικαιωματων σε χουλιγκανομπάχαλο διαλύοντας τις διαδηλώσεις. Επίσης κι εγω ανάμεσα σε άλλους έχω βαρεθεί να ακούω αναλύσεις που παρουσιάζουν αυτα τα παιδιά σαν το μελλον του κόσμου ή των κινημάτων. Υπάρχουν κι άλλα παιδια που κινούνται στα όρια, που νοιωθουν την ιδια και μεγαλύτερη πίεση και που δεν πετάνε μολότωφ και πετρες σε διαδηλωτές, αλλά εντασσονται σε αυτα τα  κινήματα που υπάρχουν -με τα όποια προβλήματα, και παλεύουν να τα αλλάξουν και αυτά και μέσω αυτών τον κόσμο.

Οταν μιλάμε για γεγονοτα όπως της 20/10 που ειχαν νεκρό,  δεν μπορει να κάνουμε δημόσια τοποθετηση στηριζόμενοι στο "δεν μπορεί κι οι 2 θα φταινε" και  να καθομαστε καπου στη μεση για να μη στεναχωρήσουμε κανεναν.
Μπορεί βεβαια  η άποψη όπως είπε "να μην ειναι τοις μετρητοίς",αλλά η αλήθεια είναι οτι την παρακολούθησε ένα τεράστιο ακροατήριο με ό,τι σημαίνει αυτό. Και το ζητημα φυσικά δεν είναι αν αδίκησε κάποιον αλλά αν δημιούργησε μια εντελώς λάθος και βλαβερή εικόνα εμφυλίου  -που απομακρύνει τον κόσμο από τα κινήματα-, που όμως δεν έχει καμια σχεση με την πραγματικότητα.

Πρωτα απ΄' όλα η Ανακοινωση του ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ λεει ψεματα και απορω πως αποδίδει ενας σοβαρός άνθρωπος κύρος έτσι ευκολα, σε συμπαθείς μεν πρωτοβουλίες που όμως δεν εχουν δοκιμασθεί και κριθεί για την εγκυρότητά τους. Το ΠΑΜΕ δεν απαγόρευσε σε κανεναν την εισοδο στην Πλατεια. Ολοι ηταν στην πλατεία κι αυτό ειναι γνωστό. Αρα πως ηταν όλοι εκει αφου το ΠΑΜΕ δεν τους αφησε να μπουν; Απλά καποιος λέει ψεματα. Το ΠΑΜΕ ήταν στην Αμαλίας με ένα τεράστιο μπλοκ και επομενως δεν μπορούσαν να είναι εκεί κι άλλοι.Επίσης το ΠΑΜΕ περιφρουρεί τα μπλοκ του και όπως και πάλι αποδεικνυεται πολύ καλά κάνει. Μακαρι να το έκαναν όλοι.
Δευτερο εκείνη τη μερα ηταν η πρώτη φορά που επιτέλους όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ήταν μαζί στην πλατεια, η πρώτη μεγάλη στιγμή συννενόησης και κοινής δράσης του εργατικού κινήματος στην πράξη κι αυτό εχει πολύ μεγάλη σημασία.


Βεβαια οταν εισαι ο Λ.Λαζόπουλος που φυσικά- παρα την ευαισθησία που δεν αμφισβητώ - δεν υπάρχει περίπτωση να εχεις οικονομικά προβλήματα, δε μπαίνεις στη διαδικασία να σκεφτείς οτι εκει εξω στους δρόμους δεν συμβαινει απλά μια διαμαρτυρία θυμωμενων ανθρώπων απο τα ψεματα που τους είπαν, αλλά μαινεται ταξικός πόλεμος. Δεν ειναι ευκολο. Κι ετσι οι απόψεις που μιλούν για οργανωμένα σχεδια με οποιο κόστος για να διαλυθούν οι κρισιμες διαδηλώσεις, φαίνονται υπερβολικές.
Μόνο που δεν είναι καθόλου.


Και αυτό δεν το είπε μόνο το ΚΚΕ. Το είπε με πρωτοφανή τρόπο όλη σχεδόν η Αριστερά. Από το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ μεχρι την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πολλές ανεξαρτητες εκτός ΚΚΕ προσωπικότητες που καταδίκασαν απερίφραστα την δολοφονική επίθεση κατα απεργών εργατών με μολότωφ, πετρες, μαρμαρα, και αυτες τις καινουργιες βομβίδες φωτός που ακουγονταν σαν βόμβες, θεωρώντας χωρίς σημασία-και σωστά- το τι λογικές εχει γενικά το ΚΚΕ ή το αν οι περιφρουρησεις κοιτουσαν  σοβαρά ή χαμογελαστά και εκνευρισαν τον κόσμο "κάνοντας τον να νοιώσει ξενος" όπως είπε ο Λάκης.
Οταν εξελίσσεται μια κρισιμη διαδήλωση , όποιος σκεφτεται πολιτικά και με σοβαρότητα την περιφρουρεί, όπως σωστα έκανε το ΠΑΜΕ και σωστά δεχτηκαν παρα τις διαδικαστικες αντιρήσεις οι υπόλοιποι. Δεν ασχολείται με τα ψυχολογικά του κάθε ξεχωριστού διαδηλωτή που θελει να πάει μπροστά στη Βουλή για να "εκφραστεί" πετώντας πέτρες στα ΜΑΤ, για να μην τον κανεις να νοιωσει ξενος.

Οτι λεω φυσικά δεν ειναι προσωπική επίθεση αλλά κριτική σε μια πρόχειρη άποψη ενός ανθρώπου που θαυμαζω καλλιτεχνικά και που αντικειμενικά επηρρεάζει πολύ κόσμο και επομενως θα χρειαζόταν περισσότερο ψαξιμο.
Γιατι αυτό που εγινε την Πεμπτη δεν ήταν ένας απλός πλακωμός κι αυτό το είπε στην αρχή ο Λάκης. Δεν ηταν επίθεση στο μπλοκ του ΠΑΜΕ αλλά δολοφονική επίθεση "αγνώστων" σε ένα εργατικό μπλοκ που θα έχει πιθανότατα συνέπειες για την εξέλιξη και το φουντωμα του κινήματος.
Και κατι τετοιο δεν μπορεί να περναει ετσι. Ειδικά όταν στην εξέλιξή του είχε έναν νεκρό εργάτη.

3 σχόλια:

  1. Δεν θέλω (ούτε έχω την ικανότητα) να φανταστώ τι τι θα γίνοταν (τι θα ειπόνονταν είναι το λιγότερο), εάν ο νεκρός ήταν από την άλλη πλευρά. Και να έβλεπα τότε πόσο "ίσες αποστάσεις" θα κράταγαν όλοι αυτοί οι "ισσοροπιστές".
    Νομίζω πως την στάση τους την εξηγούν μια χαρά κάποια δημοσιεύματα του αστικού τύπου της επομένης, τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ έλεγαν, όλα τα είχαμε, οι κομμουνιστικές μιλίτσιες μας έλειπαν. Η εικόνα της δυαδικής εξουσίας (ακόμη και στον πεπερασμένο τόπο και χρόνο μίας συγκέντρωσης) που στον έναν της πόλο στέκονται οργανωμένες εργατικές "πολιτοφύλακες", ακόμη και αν αυτές έχουν την μορφή της περιφρούρησης του ΠΑΜΕ, τρομάζει εξίσου σαν εικόνα από το μέλλον, τόσο τους κατεστημένους αστούς εξουσιαστές, όσο και τους "εξεγερμένους" και "αντισυστημικούς (και καλά)" μικροαστούς ριζοσπάστες. Τους δεύτερους μάλιστα πολύ περισσότερο από ότι αποδυκνύεται, από τους πρώτους. Ετσι εξηγήται και το δολοφονικό μίσος ενάντια στην οργανωμένη εργατική τάξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα παραθέσω και εδώ το σχόλιο μου για τον οπορτουνισμό όπως έκανα και στο redfly.

    Redfly στο σημείο που γράφεις

    "Και αυτό δεν το είπε μόνο το ΚΚΕ. Το είπε με πρωτοφανή τρόπο όλη σχεδόν η Αριστερά. Από το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ μεχρι την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πολλές ανεξαρτητες εκτός ΚΚΕ προσωπικότητες που καταδίκασαν απερίφραστα την δολοφονική επίθεση κατα απεργών εργατών με μολότωφ..."

    μου φαίνεται ότι τα μπερδεύεις λίγο. Με τους οπορτουνιστέ λίγο προσοχή. Σήμερα στο ριζοσπάστη σε τουλάχιστον δύο σημεία γράφει για τη στάση του οπορτουνιστικού χώρου απέναντι στη δολοφονική επίθεση στο Σύνταγμα. Στην τελευταία σελίδα γράφει για τη στάση που κρατά η "ΑΥΓΗ", και στις μέσα σελίδες για τη στάση της παράταξης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ όπου δεν ήθελαν να καταδικάσουν τους κουκουλοφόρους. Παρόμοια στάση είχε και η παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (τρομάρα τους!!!). Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε τη στάση τους στα Γιάννενα όπου ξεπληρώνοντας γραμμάτια στο ΠΑΣΟΚ μέσα από τα μπλοκ τους ξεπρόβαλλαν οι ΑΚαπιτες και έκαναν δολοφονική επίθεση στην περιφρούρηση του ΠΑΜΕ. Η ανακοίνωση που έβγαλε το ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ξανά μανά τρομάρα τους!!!) ήταν επίθεση καταγγελίας στο ΠΑΜΕ.

    ΥΓ Το ΚΚΕ δεν είναι αριστερά είναι κομμουνιστικό κόμμα. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ! Γι' αυτό και δε μπαίνει σε μικροαστικές γραμμές για να διαγωνιστεί για το ποιος είναι ποιο αριστερά ή δεξιά σε αυτές!!! Το ΚΚΕ είναι απέναντι από αυτές τις γραμμές (κεντροαριστερά, αριστερά, λίγο αριστερά, άκρα αριστερά, εντός εκτός και επί τα αυτά αριστερά κλπ) τις ξεμπροστιάζει στα μάτια του λαού και της εργατικής τάξης και καταδεικνύει το ρόλο τους.
    Ίσως κάποτε να θεωρούσαμε ότι ήταν, σήμερα όμως μετά από τις εκτιμήσεις των τελευταίων συνεδρίων αλλά και του 2ου Τόμου της Ιστορία του αυτό έχει αλλάξει.
    ΥΓ2 Στα "μπουμπούκια" υπερασπιστές των δολοφόνων, που κατά πάσα πιθανότητα κάποιοι από αυτούς γράφουν μέσα από την ασφάλεια ή από κανένα indymedia, TELEASTY (καλά το γραφω;)ή όπου αλλού: Ραντεβού στους αγώνες αλλά να ξέρετε ότι τη λαική οργή τίποτα δε τη σταματά και θα σας πνίξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το σχόλιο μου το ανακαλώ ως προς τον Redfly αφού δεν είναι η άποψη του αλλά ισχύει για όσους αναφέρεται. Τα καλόπαιδα ντε!!! που τους τρομάζει η ορμή του εργατικού κινήματος και νομίζουν ότι έχουν κότσια να το σταματήσουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή