Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ-Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕΣημαντική νίκη του λαού να απορριφθεί το πολυνομοσχέδιο

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Κάλεσμα σε αγωνιστική δράση, για να απορριφθεί το βάρβαρο πολυνομοσχέδιο, απηύθυνε στο λαό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, χτες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Στην εισηγητική της τοποθέτηση, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:«Απευθύνουμε κυριολεκτικά έκκληση στον ελληνικό λαό, σε αυτούς που αγωνίζονται, να συνεχίζουν να παλεύουν και σε αυτούς που μέχρι σήμερα δεν μπήκαν ακόμη στη μάχη, τώρα να μπουν. Αρκετός χρόνος χάθηκε, ουσιαστικά από το 1992 μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αλλά και από το 2008, όταν τα σύννεφα της κρίσης ήρθαν πάνω από την Ελλάδα.
Τώρα, κυριολεκτικά βρισκόμαστε σε μια περίοδο μεγάλης ευθύνης απέναντι στα παιδιά μας. Μπαίνουν ζητήματα επιβίωσης και λαϊκών δικαιωμάτων. Είναι θέμα και τιμής και αξιοπρέπειας, ο ελληνικός λαός να μην υποκύψει στους εκβιασμούς που του γίνονται, γιατί αν τελικά πέσει μπρούμυτα από τους εκβιασμούς, δε θα σηκώσει το κεφάλι του για αρκετά χρόνια.
Στη Βουλή ψηφίζεται το πιο βάρβαρο πολυνομοσχέδιο, αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες δε θα είναι το τελευταίο. Είναι το πιο βάρβαρο πολυνομοσχέδιο θα έλεγα ακόμα και σε σύγκριση με τον 20ό αιώνα και με τα τελευταία χρόνια.
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι εάν ο ελληνικός λαός σύσσωμος αντιταχθεί σε αυτό το νομοσχέδιο, εάν κάθε τόπος δουλειάς, κάθε γειτονιά, κάθε κλάδος, κάθε γραφείο, κάθε δρόμος και παράδρομος γίνει χώρος με 100% απεργούς, αν γίνει χώρος συστηματικής εστίας δράσης - και όλα αυτά βεβαίως ενώνονται σε ένα ενιαίο ποτάμι - εάν εκατομμύρια άνθρωποι περικυκλώσουν τη Βουλή και όλους τους σημαντικούς χώρους στην Ελλάδα, είναι δυνατό και εφικτό αυτό το πολυνομοσχέδιο να απορριφθεί.
Αυτός είναι και ο στόχος. Να απορριφθεί το πολυνομοσχέδιο.
Θα είναι μια σημαντική νίκη του λαού. Μπορεί να γίνει μια νέα αρχή αυτήν την περίοδο για μια οργανωμένη αντεπίθεση που έχει ως στόχο, όχι μόνο την αλλαγή της μιας κυβέρνησης με μια άλλη, αλλά να έχει στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Να έρθει πιο κοντά στην πραγματικότητα η εργατική λαϊκή εξουσία, η λαϊκή οικονομία, η αποδέσμευση από την ΕΕ.
Το σύνθημα που πρέπει να υπερισχύσει σήμερα στο λαό είναι: Κάτω η κυβέρνηση, κάτω τα κόμματα που υπηρετούν το κεφάλαιο, τα μονοπώλια. Μακριά από τα κόμματα που καλλιεργούν αυταπάτες ότι μια προοδευτική κυβέρνηση προοδευτικών αριστερών δυνάμεων κάτω από τη σκέπη των μονοπωλίων και εντός των τειχών της ΕΕ, μπορεί να φέρει καλύτερες μέρες. Μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να μην αρέσει πάρα πολύ στην πλουτοκρατία, αλλά της δίνει τον πολύτιμο χρόνο να επιστρέψει πολύ γρήγορα και να περάσει τα καινούργια της σχέδια, να διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό σκηνικό που τη συμφέρει.
Οποιο "κούρεμα" του χρέους και αν γίνει σημαίνει νέος φαύλος κύκλος, σύναψη νέων δανείων για να δώσουν τα χρήματα που έχασαν οι τράπεζες και όλο και χειρότερα μέτρα για τους εργαζόμενους. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο.
Δεν είναι τόσο δυνατοί όσο φαίνονται
Τόσο το πολιτικό σύστημα της χώρας μας, όσο και η ΕΕ δεν είναι τόσο δυνατοί, όσο φαίνονται. Υπάρχουν πολλές ρωγμές. Είναι ρωγμές ακόμα και ο λαός δεν πρέπει να τις κλείσει, αλλά πρέπει να τις διευρύνει, για να μπορέσει να τους ανατρέψει.
Εμείς είμαστε έτοιμοι να συναντήσουμε ευρύτερες εργατικές λαϊκές μάζες, γιατί εκεί θα κριθεί η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης. Να συμβάλουμε, ώστε ο αγώνας του λαού να αποκτήσει νόημα και περιεχόμενο. Και με αυτήν την έννοια λέμε ότι δίχως συστράτευση με το ΚΚΕ οι αγώνες δε θα μπορούν να έχουν, είτε διαδοχικά είτε και απότομα, ουσιαστικά αποτελέσματα.
Ζούμε μια περίοδο που κυριολεκτικά ισχύει "μαύρο ή άσπρο", δεν υπάρχουν ενδιάμεσες λύσεις. `Η θα ανατραπεί η εξουσία των μονοπωλίων, ή θα αναπροσαρμοστεί, θα ανασυνταχθεί και θα καταφέρει για αρκετά χρόνια να ελέγξει το κίνημα.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην Ελλάδα, παρά τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης που υπάρχει, έχουν αναπτυχθεί, σε σύγκριση με όλη την Ευρώπη, πολύ πιο σημαντικοί, πολύ πιο ουσιαστικοί, πολύ πιο δυνατοί αγώνες και με πανευρωπαϊκή και διεθνή διάσταση.
Βάζουμε το εξής θέμα, προβληματισμό: Είναι άσχετο, αυτήν τη στιγμή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα με τη μακρόχρονη δράση και παρέμβαση του ΚΚΕ και κυρίως με το γεγονός ότι - δυστυχώς θα έλεγα - είναι το μοναδικό κόμμα που έχει ριζική εναλλακτική πρόταση εξουσίας; Εμείς λέμε ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο. Στις χώρες της Ευρώπης προηγήθηκαν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα βάρβαρα μέτρα και οι αντιστάσεις ήταν πολύ λιγότερες.
Μια ανατρεπτική αλλαγή στην Ελλάδα θα έχει πολύ πιο γρήγορα, απ' όσο φαντάζεται κανείς, πανευρωπαϊκή διάσταση και θα είναι η καλύτερη και μεγαλύτερη συμβολή σε ένα πανευρωπαϊκό εργατικό - λαϊκό κίνημα που χτυπά απ' όλες τις μεριές τα συμφέροντα που υπηρετεί η ΕΕ και την ίδια την ΕΕ. Αν δεν υπάρξουν αλλαγές σε μία ή περισσότερες χώρες να μην περιμένει κανείς ότι με διαβουλεύσεις στην ΕΕ, με αγωνιστικές τάχα διαπραγματεύσεις, μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα.
Τα κράτη, οι κυβερνήσεις, οι τρόικες δεν κινούνται με δική τους πρωτοβουλία, πίσω τους υπάρχει το ίδιο το σύστημα της εξουσίας των μονοπωλίων, το οποίο μπορεί από καιρού εις καιρόν να αλλάζει το προσωπικό, αλλά τελικά καταφέρνει να παραπλανά τις λαϊκές μάζες.
Τέρμα, λοιπόν, στο φόβο, στο δισταγμό και στις αυταπάτες».
Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους
-- Με βάση όλα αυτά, ποιο νομίζετε ότι είναι το πολιτικό περιεχόμενο που πρέπει να πάρει η 48ωρη απεργία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και ο αποκλεισμός της Βουλής την Τετάρτη και την Πέμπτη;
-- Να ξεκαθαρίσω το εξής: Η περικύκλωση και ο αποκλεισμός της Βουλής που έχει αποφασιστεί από συνδικάτα και άλλες οργανώσεις, και τον οποίο στηρίζουμε και θα στηρίξουμε, δεν έχει καμία σχέση με την παρεμπόδιση των βουλευτών να μπουν στη Βουλή. Εχει ένα και μοναδικό σκοπό: Οσο γίνεται περισσότεροι βουλευτές να καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο. Αυτό μας ενδιαφέρει. Γιατί αν ψηφιστεί αυτό, θα έρθουν εύκολα και άλλα. Γιατί θα υπάρχει λαϊκή απογοήτευση, την οποία εμείς δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να την ενισχύσουμε. Αυτός είναι ο ρόλος του αποκλεισμού της Βουλής. Να προκύψει ένα πλειοψηφικό -όσο γίνεται περισσότερο- «ΟΧΙ». Και τότε η πτώση της κυβέρνησης θα έρθει κάτω από τη λαϊκή πίεση.
-- Ενα σχόλιο για την παρέμβαση των τριών του ΠΑΣΟΚ;
-- Είναι το alter ego της τρόικας. Ετσι είναι. Τρόικα είναι και αυτοί, δεν είναι τυχαίο... Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι και να είναι 5, 6, 7... Με την ευκαιρία, εμφανίζονται τώρα πολλές διαφωνίες στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Αν μελετήσουμε αυτές τις διαφωνίες -και τέτοιες διαφωνίες υπάρχουν και στη ΝΔ και σε άλλα κόμματα, χωρίς να θέλω να τις ταυτίσω- βλέπουμε, λοιπόν, να ορθώνουν το ανάστημα οι άνθρωποι εκείνοι, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση γιατί δεν πήρε αυτά τα βάρβαρα μέτρα χτες. Και είναι οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι φοβούνται το λαϊκό ποτάμι. Φοβούνται μήπως ακριβώς δεν περάσει το πολυνομοσχέδιο...
Και χωρίς τρόικα - του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ - στην Ελλάδα υπάρχει τρόικα, γι' αυτό ο αγώνας πρέπει να είναι δυναμικά εσωτερικός, για να έχει και εξωτερικές επιδράσεις. Υπάρχουν, βεβαίως, και εκείνοι οι βουλευτές οι οποίοι φοβούνται το πολιτικό κόστος, φοβούνται τον κόσμο που τους αντιμετωπίζει αρνητικά. Για όποιο λόγο και αν ξεκινήσει κανείς, αυτή τη στιγμή το λαό τον βοηθάει η καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Στις 23 του Οκτώβρη να υπάρχουν δυσκολίες στην ΕΕ, να περάσουν τέτοια μέτρα. Και μην ξεχνάτε ότι ανάλογα μέτρα θα περάσουν και στην Πορτογαλία και στην Ιταλία και στην Ισπανία. Αν λοιπόν υπάρχει ένα ρήγμα στην Ελλάδα, αυτό το ρήγμα πρέπει να διευρυνθεί. Και δεν θα διευρυνθεί ούτε από τον Μπερλουσκόνι, ούτε από τον Κοέλιο, ούτε από τους άλλους αρχηγούς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου