Το Σλοβακικό Κοινοβούλιο καταψήφισε χτες τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)
Ολοένα
και περισσότερο φουντώνουν οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί, με
επίκεντρο το μέγεθος και τον επιμερισμό της ζημιάς από την ελεγχόμενη
ελληνική - προς το παρόν - χρεοκοπία, όπως εκφράζονται και στις
αντιπαραθέσεις μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας σχετικά με την
ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η
καταψήφιση χτες βράδυ της διεύρυνσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου
Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) από το Κοινοβούλιο της Σλοβακίας, η οποία ήταν η τελευταία από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης που δεν είχε επικυρώσει τις αποφάσεις της 21ης Ιούλη.
H
κυβέρνηση συνασπισμού είχε συνδέσει την έγκριση του EFSF με ψήφο
εμπιστοσύνης και καταψηφίστηκε από ένα μικρό κόμμα - εταίρο της. Οπως,
όμως, διαρρέονταν ήδη από χτες, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί ίσως και μέσα
στη βδομάδα και το EFSF αναμένεται να στηριχθεί από το μεγαλύτερο κόμμα
της αντιπολίτευσης, με αντάλλαγμα τις πρόωρες εκλογές.Την ίδια ώρα, η πλουτοκρατία, σε κάθε της κίνηση, επιβεβαιώνει ότι δρα ενιαία ως τάξη απέναντι στους εργαζόμενους και το λαό, για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κομισιόν, στην τριμηνιαία έκθεσή της για την Ευρωζώνη, μιλάει για μονιμότητα της αντιλαϊκής επέλασης, τονίζοντας: «Είναι σαφές ότι για να βάλουν φρένο στην αύξηση του χρέους και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, πολλές χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να υιοθετήσουν μόνιμα μέτρα λιτότητας, επιπλέον αυτών που έχουν ήδη υιοθετήσει».
Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν - Κλοντ Τρισέ, προειδοποιεί ότι «η κρίση είναι συστημική και πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά. Η υψηλή διασύνδεση του χρηματοοικονομικού τομέα στην Ευρώπη οδηγεί σε ταχεία αύξηση του κινδύνου μετάστασης της κρίσης. Απειλεί τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην ΕΕ συνολικά και επηρεάζει αρνητικά την πραγματική οικονομία στην Ευρώπη και παραπέρα».
Αναφερόμενος στα παζάρια για το μέγεθος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και τη χασούρα τραπεζών και κρατών - μελών, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ότι «θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποτραπεί η χρεοκοπία χώρας - μέλους της Ευρωζώνης», σημειώνοντας ότι σήμερα «μιλάμε για παραπάνω "κούρεμα"» από εκείνο που αποφασίστηκε στις 21 Ιούλη (δηλαδή περίπου 21%). Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ διευκρίνισε ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτώβρη, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να φροντίσουμε ταυτόχρονα να μην επεκταθεί η κρίση και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης».
Σύμφωνα με το πρακτορείο «Dow Jones Newswires», το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μπορεί να φθάσει το 40%-60%, ανάλογα με το «μοντέλο» που θα χρησιμοποιηθεί. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος που συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιούλη δήλωσε ότι στις συζητήσεις τότε είχε κατατεθεί και πρόταση για «κούρεμα» της τάξης του 40%, αλλά απορρίφθηκε από τη Γαλλία, καθώς οι τράπεζές της έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα και θα επωμίζονταν μεγαλύτερη ζημιά.
Το πρακτορείο σημειώνει ότι ανάμεσα στα σενάρια που συζητιούνται είναι και η ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων με νέο χρέος, με ακόμη μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής και ακόμη χαμηλότερα επιτόκια και συζητιέται μείωση 50%, έτσι ώστε να σημειωθεί μια σημαντική μείωση στο χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Ενα δεύτερο σενάριο είναι το απευθείας «κούρεμα» 50% ή και περισσότερο, που περιλαμβάνει και τους ιδιώτες επενδυτές και τα κράτη, κάτι που σημαίνει ότι θα είχαν ζημιές όλα τα κράτη που συμμετέχουν στο πρώτο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα.
Σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προανήγγειλε ότι σήμερα θα καταθέσει στην Κομισιόν κάποιες «προτάσεις» για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Διαμάχη για τη χασούρα των τραπεζών
Θέση
στη διαμάχη γύρω από το μέγεθος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους
παίρνει και ο Σύνδεσμος Γερμανικών Τραπεζών (BDB), ο οποίος διαφωνεί με
την αλλαγή της συμφωνίας της 21ης Ιούλη αναφορικά με τη συμβολή των
ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, καθώς και με την καθολική
ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ο διευθύνων σύμβουλος του
BDB, Μίκαελ Κέμερ, αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δήλωσε ότι «δεν έχει νόημα μία γενική προσέγγιση για όλες τις τράπεζες», και εκτίμησε ότι αν χρειασθούν ανακεφαλαιοποιήσεις, είναι σημαντικό να γίνουν με τη σωστή σειρά.Αντίθετα, αντανακλώντας και τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της γερμανικής πλουτοκρατίας, ο Γερμανός υποψήφιος επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιεργκ Ασμουσεν τόνισε ότι «το καλύτερο είναι να μη γίνει η αύξηση των κεφαλαίων ξεχωριστά κατά τράπεζα», αλλά ταυτόχρονα σε όλες τις «συστημικά σημαντικές τράπεζες των 27 χωρών της ΕΕ», ώστε να αποφευχθεί ο στιγματισμός μεμονωμένων τραπεζών.
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Υπηρεσία (ΕΒΑ) «συλλέγει επικαιροποιημένα δεδομένα» από μεγάλο αριθμό τραπεζών με κριτήριο την έκθεσή τους σε κρατικά χρέη των χωρών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλείται δηλώσεις εκπροσώπου της ΕΒΑ, στόχος είναι «να καθοριστεί η επίπτωση από μιαν ενδεχόμενη υποτίμηση του ελληνικού δημόσιου χρέους για τα χαρτοφυλάκιά τους, ενόψει ενδεχόμενων ανακεφαλαιοποιήσεων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου