Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Στις πόλεις θα κριθεί το δίκιο


Ακούγοντας τον ένα μετά τον άλλο τους τηλε-αναλυτές να αξιώνουν από την κυβέρνηση να βιαστεί, καθώς, όπως έλεγαν, οι φίλοι μας στην ΕΕ δίνουν το χρήμα τους, αλλά αυτή δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, δηλαδή δεν εφαρμόζει την πολιτική της τόσο γρήγορα όσο αξιώνει το κεφάλαιο, νιώθεις τι σε περιμένει.
***
Απέναντι στους πανηγυρισμούς κρατάμε δυο γεγονότα που δεν βρήκαν χώρο στα κανάλια:
-- Ενας εργάτης έγινε παρανάλωμα χτες στη δεξαμενή του αντλιοστάσιου της τηλεθέρμανσης κάτω από την 5η μονάδα της ΔΕΗ στον Αγ. Δημήτριο στην Κοζάνη. Το γεγονός έγινε γνωστό από ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.
- Χιλιάδες παιδιά και οι οικογένειές τους έχουν διαγράψει από το λεξιλόγιό τους τη λέξη «διακοπές». Το εντόπισε χτες η ΚΝΕ με ανακοίνωσή της.
Κι αυτά να μη συνέβαιναν, αρκούσε χτες να ακούσεις κάτι «χασαπόπουλους» για να καταλάβεις πως η αστική τάξη νιώθει πως έχει λυμένα τα χέρια για τη μεγάλη επίθεση.
***
Το βράδυ της Πέμπτης, όσοι δεν πανηγύριζαν στο ρυθμό που χτυπούσαν τα κανάλια, ένιωθαν αποσυναγωγοί. Συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι μιλούσαν για τη σωτηρία της πατρίδας (οι όποιες ενστάσεις αφορούσαν πλευρές της διαχείρισης, με συμφωνία στο κύριο: «Η πατρίς εσώθη»).
Την επομένη στα απλωμένα στα περίπτερα πρωτοσέλιδα ένα έντυπο έκανε τη διαφορά: Ο «Ριζοσπάστης».
Γιατί; Γιατί είναι το όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ. Γιατί η ανάλυση της εφημερίδας δεν υπακούει στις εντυπώσεις της στιγμής. Δεν θέλει να μοιάζει «αριστερή» κατά το «ολίγον έγκυος». Δουλειά αυτής της εφημερίδας είναι να φωτίζει τα γεγονότα μέσα από το φακό των εργατικών συμφερόντων και μάλιστα όχι με όρους πρόσκαιρης προστασίας, αλλά ριζικής αντίθεσης στο καθεστώς της εκμετάλλευσης. Κατά συνέπεια, δουλειά της να συμβάλλει στη διαφώτιση για το τι πραγματικά συμβαίνει και εξυφαίνεται σε βάρος των εργατών του λαού, αλλά και στην οργάνωση του εργατικού αγώνα έτσι που αυτός να φτάσει στο τέρμα, στην ανατροπή των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, στην ανάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Αυτό το φίλτρο έκανε και πάλι τη διαφορά.
Αυτό το φίλτρο δεν επέτρεψε το βράδυ της Πέμπτης στους συντάκτες του «Ρ» να κοιτάνε σαν χαχόλοι τις οθόνες, ούτε να αντιγράφουν το «νον πέιπερ», που από νωρίς είχε μοιράσει η κυβέρνηση (χαρακτηριστικό: Ωρες πριν αργά τη νύχτα ο Βενιζέλος πανηγυρίσει για τον «πάτο του βαρελιού», η φράση είχε γίνει σημαία στο δελτίο του «Mega». Τυχαίο; Κάθε φράση που ακούστηκε από τον Παπανδρέου, είχε ήδη χρησιμοποιηθεί στα δελτία. Ισχύει το ίδιο και για τα άλλα κόμματα και τις εφημερίδες που προσπάθησαν να εμφανιστούν διαφοροποιημένες στο επιμέρους, ενώ με το ζόρι έκρυβαν τη χαρά της τάξης που εκπροσωπούν).
***
Μόνο ο «Ριζοσπάστης» έκανε τη διαφορά. Και όπως αρμόζει στην περίσταση, κάλεσε με βαρύ ξύλινο τίτλο σε πάλη για ανατρεπτική αλλαγή. Εδειξε τα νέα αντεργατικά μέτρα και τόνισε την ανάγκη ανασύνταξης του κινήματος ώστε να δώσει αποφασιστικά τη μάχη.
Αυτή η επισήμανση θα αποκτά όλο και πιο ξεχωριστή σημασία στους σκληρούς καιρούς που έρχονται. Οταν όλα τ' άλλα εξάστηλα θα δείχνουν το νέο μεσαίωνα σαν λαμπρή περίοδο και μόνο ο «Ρ» θα καταγράφει βήμα βήμα την αντίσταση, την αντεπίθεση και, ναι, τις νίκες της εργατικής τάξης.
***
Κράτα για τον αστικό Τύπο την εκτίμηση ότι είναι επικίνδυνος. Γιατί επιχειρεί να πλασάρει τη μαζική σφαγή σαν νίκη όσων επιζήσουν. Μαζεύει ήδη την πελατεία της επόμενης μέρας.
Δεν τους καίγεται καρφί για όσους θα βρεθούν στο περιθώριο. Η δημοκρατία τους έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργεί με λιγότερους. Η δημοκρατία τους δεν υπολογίζει το περιθώριο, αλλά μόνο όσους εκτός από δικαίωμα έχουν και την οικονομική άνεση να μετέχουν στα κοινά. Οι άλλοι στα υπνωτήρια. Στις γειτονιές που τα φώτα σβήνουν νωρίς ή και δεν ανάβουν καθόλου. Στις γειτονιές που πριν το χάραμα βγαίνουν στο δρόμο όχι για καντάδα, αλλά ψάχνοντας τον επιούσιο.
***
Η κυρία Μέρκελ, λέγανε τα δελτία, από τη Δευτέρα φεύγει για τις διακοπές της. Και μαζί της όλη η αυλή της αστικής τάξης.
Στην πόλη θα μείνουν αυτοί που έχουν ξεχάσει τι σημαίνει διακοπές. Στην πόλη θα μείνουν αυτοί που μαζεύουν χαρτιά τα βράδια στους δρόμους - μην και τους δει κανένα μάτι - για να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ. Στην πόλη θα μείνουν αυτοί που ανέλαβαν να γηροκομούν τα γερόντια της γειτονιάς για να συμπληρώσουν το επίδομα ανεργίας. Στην πόλη θα μείνουν οι τυχεροί από τους ανέργους που τον Αύγουστο θα έχουν μεροκάματο, καθώς κάποιοι δικαιούχοι θα φύγουν για λίγες μέρες, αλλά η παραγωγή δε σταματά κι αυτοί συμπληρώνουν τα κενά. Στην πόλη θα μείνουν κι αυτοί οι πολλοί που έχουν δικαίωμα στην άδεια, αλλά δεν έχουν και το χρήμα για να καλύψουν το κόστος.
Στην πόλη θα μείνουν και όσοι αφουγκράζονται τα χτυποκάρδια στις γειτονιές. Με βαρύ πάνω τους το χρέος. Να οργανώσουν βήμα το βήμα την αντίσταση.
Κοντός ψαλμός: Οι αυξημένοι λογαριασμοί για τη διατροφή, για την Εκπαίδευση, για την Υγεία και την Πρόνοια.
Στις πόλεις θα κριθεί το δίκιο. Αυτό είναι σίγουρο.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου