Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

ΚΝΕ-Οι διακοπές είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια


Ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Το δικαίωμα του λαού και της νεολαίας στις διακοπές αφορά η ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:«Ονειρο θερινής νυκτός αποτελούν οι καλοκαιρινές διακοπές για την πλειοψηφία των εργαζομένων, της νεολαίας. Μπορεί ημερολογιακά να είναι καιρός για ανάπαυλα, σε μια χώρα που ο ήλιος, η θάλασσα και ο πολιτισμός περισσεύουν, όμως οικονομικά δεν "βγαίνει". Με μισθούς πείνας, με ανεργία και αυξήσεις "φωτιά", το κόστος των διακοπών είναι απλησίαστο για τους εργαζόμενους, τους νέους, ακόμα περισσότερο για τους ανέργους. Αν το καλοκαίρι του 2010 το 29% των λαϊκών οικογενειών δεν πήγε ούτε μια μέρα διακοπές, φέτος που βρισκόμαστε στην καρδιά της καπιταλιστικής κρίσης το ποσοστό θα είναι μεγαλύτερο. Μια ακόμα κοινωνική αδικία για τους πολλούς και προνόμιο για τους λίγους. Ενα ακόμα σύμπτωμα της σαπίλας του καπιταλιστικού συστήματος.
Η τουριστική ανάπτυξη, οι υποδομές δεν αφορούν τους νέους των λαϊκών στρωμάτων, τις λαϊκές ανάγκες για φθηνές ποιοτικές διακοπές αλλά τις τσέπες των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού. Τα περί "ο τουρισμός πρέπει να είναι πρωταγωνιστής της ανάπτυξης", "το κλειδί της οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας", αφορούν τα κέρδη των ισχυρών ομίλων του κλάδου. Είναι κοροϊδία, δεν έχουν καμιά σχέση με τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου όταν μιλάνε για τουριστική ανάπτυξη εννοούν την κερδοφορία των τουριστικών - ξενοδοχειακών - επιχειρηματικών ομίλων και είναι έτοιμοι να παραδώσουν τα δάση, τις ακτές, φιλέτα γης για να θυσαυρίζουν.
Για τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, οι συνέπειες της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι ατελείωτος Γολγοθάς. Με "αντάλλαγμα" την ...απασχόληση, οι εργαζόμενοι βιώνουν εντατικοποίηση και κατάργηση δικαιωμάτων, σε έναν κλάδο που ήδη χαρακτηρίζεται από τη στυγνή εκμετάλλευση σπουδαστών και την εκτεταμένη ανασφάλιστη εργασία. Για τους "μικρούς" του τουρισμού, η σαρωτική δράση των μεγάλων ομίλων, δημιουργεί καθεστώς "ασφυξίας".
Τα μονοπώλια και το πολιτικό τους προσωπικό βγάζουν αφρούς με τους αγώνες των ναυτεργατών και των εργαζομένων στον κλάδο γιατί θέλουν να περιφρουρήσουν τα συμφέροντά τους, τα οποία βρίσκονται σε ανειρήνευτη αντίθεση με αυτά των εργαζομένων που δουλεύουν ως σύγχρονοι σκλάβοι, των εργαζομένων που στερούνται το δικαίωμα των διακοπών.
Η ΚΝΕ δηλώνει το αυτονόητο: είναι αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα των εργαζομένων, των νέων και των οικογενειών τους στον τουρισμό, στις διακοπές, στην ανάπαυση, στην προαγωγή της υγείας τους, στην αναψυχή.
Για την ΚΝΕ, ο τουρισμός αποτελεί σύγχρονη ανθρώπινη ανάγκη, είναι ένα καθολικό λαϊκό δικαίωμα.
Παλεύουμε για:
  • Δικαίωμα για διακοπές και αναψυχή για όλους τους εργαζόμενους μέσα από την εξασφάλιση της μηνιάτικης άδειας και του 14ου μισθού για τις διακοπές.
  • Φθηνές διακοπές για όλα τα παιδιά των εργαζομένων.
  • Ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές.
  • Να υπάρχει δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα μνημεία, μουσεία, σε όλους τους φυσικούς και πολιτιστικούς χώρους της χώρας μας.
  • Να παρέχονται προγράμματα κοινωνικού τουρισμού στους ανέργους και για όλους τους εργαζόμενους με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης (μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου κλπ.), τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να δημιουργηθούν δημόσιες και δωρεάν παιδικές κατασκηνώσεις για τα παιδιά όλων των εργαζομένων και των ανέργων, που θα λειτουργούν όλο το καλοκαίρι.
  • Να δημιουργηθούν δωρεάν οργανωμένοι χώροι αναψυχής (κάμπινγκ) για όλους τους νέους, με προσιτές τιμές ή και δωρεάν για τα νέα ζευγάρια, για τους άνεργους.
  • Να δημιουργηθούν δημόσιοι και δωρεάν οργανωμένοι χώροι αναψυχής με ειδικό εξοπλισμό, υποδομές και εκπαιδευμένο προσωπικό για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες.
  • Οι μαθητικές εκδρομές να ενταχθούν στο σχολικό πρόγραμμα, να είναι δημόσιες και δωρεάν, να πληρώνονται από το κράτος.
  • Δωρεάν διακοπές για τους συνταξιούχους και τους φτωχούς αγρότες.
Τα αιτήματα αυτά είναι αναγκαία και ρεαλιστικά. Η ιστορία του 20ού αιώνα και ο Σοσιαλισμός που γνώρισε η ανθρωπότητα απέδειξαν ότι η ανάγκη της εργατικής τάξης για διακοπές μπορεί να ικανοποιηθεί. Στη Σοβιετική Ενωση υπήρχε το πιο ευρύ δίκτυο δημόσιων παραθεριστικών ιδρυμάτων στον κόσμο. Μόνο τα πάνω από 14.000 κέντρα αναζωογόνησης που διέθετε, δέχονταν πάνω από 45.000.000 αδειούχους. Επίσης, το σοσιαλιστικό κράτος παρείχε ιδιαίτερη φροντίδα στα παιδιά, παρέχοντας δωρεάν υγεία, παιδεία, φροντίζοντας για τη διαπαιδαγώγησή τους, αλλά και εξασφαλίζοντας ευχάριστες διακοπές γι' αυτά. Μόνο στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, κάθε χρόνο πάνω από το 80% των μαθητών, πάνω από 2,6 εκατομμύρια παιδιά, περνούσαν τις διακοπές τους σε κατασκηνώσεις με πλούσιο πολιτιστικό και αθλητικό περιεχόμενο. Ενώ συνολικά στη Σοβιετική Ενωση, σε 40.000 περίπου παιδικές κατασκηνώσεις, έκαναν διακοπές δωρεάν ή με πολύ χαμηλό κόστος περίπου 10 εκατομμύρια παιδιά.
Σήμερα είναι μεγαλύτερες οι δυνατότητες για να εξασφαλιστούν μόνιμη και σταθερή δουλειά, φθηνές λαϊκές διακοπές. Εμπόδιο αποτελούν τα μονοπώλια, το κέρδος της πλουτοκρατίας. Αξίζει να παλέψεις για να αλλάξεις αυτή την κατάσταση.
Αναγκαία προϋπόθεση για να γίνουν οι διακοπές κοινωνικό αγαθό για όλους είναι η αλλαγή τάξης στην εξουσία. Απαιτείται η μετατροπή σε κρατική - κοινωνική ιδιοκτησία όλων των μεγάλων ξενοδοχειακών και τουριστικών εγκαταστάσεων, σε συνδυασμό με την κατάργηση της εμπορευματοποίησης της γης. Η γη, τα δάση, οι παραλίες θα αποτελούν λαϊκή, κρατική περιουσία. Με παραγωγή που οργανώνεται στα πλαίσια του κεντρικού σχεδιασμού και με βάση την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη υπέρ του λαού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου