Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Αυξάνει τις τιμές στο φυσικό αέριο


Με πρόσχημα τους φόρους, ανακοίνωσε αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής από τον Οκτώβρη, με κατάργηση του μοντέλου σταθερής φτηνότερης τιμής κατά 18% από το πετρέλαιο θέρμανσης
Στην αλλαγή της τιμολογιακής της πολιτικής προχωρά από τον ερχόμενο Οκτώβρη η Επιχείρηση Αερίου Αττικής (ΕΠΑ), επιδιώκοντας κυρίως να διατηρήσει το περιθώριο κέρδους της στο νέο περιβάλλον αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου λόγω της επιβολής, για πρώτη φορά, Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, σύμφωνα με τον «εφαρμοστικό» νόμο του «Μεσοπρόθεσμου». Η αύξηση της επιβάρυνσης των λαϊκών νοικοκυριών είναι «ένα το κρατούμενο» με βάση τη νέα φορολόγηση, ενώ η εταιρεία υποστηρίζει ότι με τη νέα μέθοδο τιμολόγησης, που καταργεί την ισχύουσα, σχετικά σταθερή, σχέση φτηνότερης τιμής από το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 18%, θα υπάρξουν μεσοσταθμικά και μεγαλύτερες μειώσεις σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.Οι ισχυρισμοί αυτοί, μαζί με κάποια υποθετικά μοντέλα, δεν έχουν καμιά σημασία για τους καταναλωτές, που ανεξάρτητα από τη μεγαλύτερη ή μικρότερη διαφορά στις τιμές, θα κληθούν να πληρώνουν πολύ ακριβότερα το φυσικό αέριο και λόγω φορολόγησης, αλλά και για τη μεγαλύτερη κερδοφορία της εταιρείας. Η ΕΠΑ, εγκαταλείποντας το μοντέλο του 18% φτηνότερου καυσίμου, που επίσης άφηνε τεράστια περιθώρια κερδοφορίας, θα διαμορφώνει τα τιμολόγιά της στη βάση του κόστους προμήθειας, του περιθωρίου διανομής (κέρδος της εταιρείας) και τους φόρους. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Χ. Μπαλάσκας, επισήμανε ότι η αλλαγή έχει να κάνει και με τους επαγγελματικούς πελάτες, οι οποίοι θα δέχονταν άμεσα εξαιρετική επιβάρυνση στα τιμολόγιά τους εάν δεν άλλαζε το μοντέλο τιμολόγησης, αλλά και ότι η εταιρεία δε θα μπορούσε να αντέξει το κόστος εάν δεν άλλαζε μοντέλο, καθώς θα έχανε τα προβλεπόμενα 10 εκατ. ευρώ κέρδη που αναμένει για το 2011!
Υποστήριξε, πάντως, ότι το περιθώριο κέρδους της εταιρείας μένει σταθερό. Σε συνδυασμό με το νέο φόρο του 1,5 ευρώ ανά γιγατζάουλ στο φυσικό αέριο έναντι 1,6 ευρώ ανά γιγατζάουλ στο πετρέλαιο θέρμανσης, είναι φανερό ότι μόνο συγκυριακά μπορεί να υπάρξει μια μεγάλη διαφορά στις τιμές των δύο καυσίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου