Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΑ ΒΑΕ-Εκτός λίστας δεκάδες επαγγέλματα και 120.000 εργάτες


Εκτός λίστας δεκάδες επαγγέλματα και 120.000 εργάτες
Από την 1η Σεπτέμβρη τίθεται σε ισχύ η νέα συρρικνωμένη λίστα με υπουργική απόφαση
Τη νέα λίστα που εξαιρεί δεκάδες επαγγέλματα, ειδικότητες και εργασιακούς χώρους από το καθεστώς των ΒΑΕ, στους οποίους σήμερα εργάζονται 120.000 έως 140.000 εργαζόμενοι, έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας. Η νέα αποψιλωμένη λίστα - την οποία ο «Ρ» παρουσίασε από την προηγούμενη εβδομάδα - θα τεθεί σε ισχύ με υπουργική απόφαση από την 1η Σεπτέμβρη, είναι δημιούργημα του υπουργείου και της κυβέρνησης, που για το σκοπό αυτό αξιοποίησαν τις γνωστές Επιτροπές «ειδικών» και σ' αυτό το αντεργατικό της έργο, νομιμοποιήθηκε από τη συμμετοχή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου, οι εργαζόμενοι που θα παραμείνουν στα ΒΑΕ θα ανέρχονται περίπου στις 400.000, από τις 540.000 που ήταν τον Ιούνη του 2010. Και αυτό σε πρώτη φάση, καθώς η λίστα θα «επικαιροποιείται» κάθε τρία χρόνια.
Χωρίς την παραμικρή αξία παραμένουν οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Γ. Κουτρουμάνη περί διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων, αφού η νέα συρρικνωμένη λίστα που πετάει έξω χιλιάδες εργάτες, είναι προϊόν πολιτικής απόφασης, χωρίς την ελάχιστη επιστημονική τεκμηρίωση. Και η τεράστια αυτή ανατροπή δεν μπορεί να καμουφλαριστεί ούτε με την ένταξη κάποιων νέων ειδικοτήτων, που έτσι και αλλιώς έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια και ΠΑΣΟΚ και ΝΔ την καθυστερούσαν σκόπιμα.
Η λίστα της εξόντωσης
Ετσι, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, από τη λίστα των ΒΑΕ θα εξαιρεθούν εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις όπως: Παραγωγής και παρασκευής φαρμάκων και καλλυντικών αρωμάτων, κτηνιατρικών φαρμάκων και θειικού αργίλου, στη σπορελαιουργία, σαπωνοποιία, ελαιουργία και πυρηνελαιουργία, στη βιομηχανία ελαστικού, στη βιομηχανία τεχνητής μετάξης, στη ζυθοποιία, κατεργασίας ξηρού ασβέστη, στην επεξεργασία στόκου - γύψου, καολίνης, οι εργαζόμενοι σε βιοτεχνίες και βιομηχανίες πτηνοτροφών, οι πλύντες σε πλυντήρια γκαράζ και πρατήρια βενζίνης. Στις εταιρείες πετρελαιοειδών εξαιρούνται οι γεμιστές βυτιοφόρων, οι πλύντες και καθαριστές εγκαταστάσεων, οι πλύντες βαρελιών, θερμαστές υγρών καυσίμων, πυροσβέστες κ.ά.
Και ακόμα, υπάλληλοι που μέχρι τώρα οι χώροι εργασίας υπάγονται στα ΒΑΕ, όπως οι φύλακες και θυρωροί σε μεταλλεία, λιγνιτωρυχεία, ορυχεία και λατομεία, οι υπάλληλοι γραφείου στις τσιμεντοβιομηχανίες, οι εργαζόμενοι σε σφαγεία που απασχολούνται εκτός του χώρου των σφαγείων, οι επιστάτες στη βιομηχανία χημικών λιπασμάτων, οι υπάλληλοι γραφείων, φύλακες και θυρωροί στα διυλιστήρια πετρελαίων, το ίδιο στις εταιρείες εμφιάλωσης υγραερίων.
Επιπλέον εξαιρείται μέρος ειδικοτήτων που το επάγγελμα είναι στα ΒΑΕ, όπως οι εργαζόμενοι στη συσκευασία φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων, οι εργαζόμενοι στην παραγωγή και παρασκευή μαρμαροψηφίδων και μαρμαρόσκονης, στην υαλουργία εξαιρούνται οι κόφτες καθαριστές, καλουπιέρηδες διαλογείς, στη βιομηχανία απορρυπαντικών οι εργάτες συσκευασίας, στην οινοπνευματοποιία εξαιρούνται οι θερμαστές και βοηθοί στερεών καυσίμων, οι εργατοτεχνίτες σε εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, οι πωλητές και εργαζόμενοι στη διακίνηση και κοπή κρεάτων στην Κρεαταγορά Αθήνας και οι απασχολούμενοι στην Ιχθυαγορά Αθήνας, οι πωλητές στην κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών, οι ταμίες των σούπερ-μάρκετ και οι πωλητές στο χονδρικό εμπόριο κ.ά.
Αβάντα στο τουριστικό κεφάλαιο
Από τη λίστα εξαιρούνται οι καμαριέρες στις ξενοδοχειακές μονάδες, προφανώς γιατί η δουλειά τους εκτιμήθηκε δεόντως ελαφριά, όπως και οι σερβιτόροι που εργάζονται σε ξενοδοχειακές μονάδες, οι ψήστες και λαντζέρηδες σε εστιατόρια και οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις παρασκευής και προσφοράς φαγητού, «ελαφρύνοντας» έτσι τους καπιταλιστές του τουρισμού.
Και ακόμα από τη λίστα εξαιρούνται οι καθαριστές και καθαρίστριες που δεν είναι πλήρους απασχόλησης στα δημόσια ιδρύματα Παιδείας, δηλαδή στα Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, στα Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Ακαδημίες, Δημόσιες Βιβλιοθήκες, σχολές ΟΑΕΔ, στις Στρατιωτικές Σχολές καθώς και στις σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας και Ναυτικών Δοκίμων.
Στις ειδικότητες που προτείνεται να αποχαρακτηριστούν βρίσκονται και οι κουρείς και κομμωτές, οι υποδηματεργάτες, οι συντηρητές - επισκευαστές ακτινολογικών μηχανημάτων, οι δασεργάτες, οι ρητινοσυλλέκτες, οι υδραυλικοί, ακόμα και οι εργάτες καθαριότητας των νεκροταφείων και οι νεκροπομποί (!) οι μουσικοί και τραγουδιστές νυχτερινών κέντρων, οι εργάτες κατεργασίας κρυστάλλων, οι εργάτες σε φορτοεκφορτώσεις ξυλείας, σιδήρου, τσιμέντου και οικοδομικών υλικών κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου