Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ Δημόσιος τομέας Υγείας 100% χωρίς επιχειρηματίες

rizospastis
Στο Νοσοκομείο της Σάμου μίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο πλαίσιο της περιοδείας της στο νησί
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο της Σάμου
Την ανάγκη ο τομέας της Υγείας να είναι 100% δημόσιος, όπου θα απαγορεύεται κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα και που στο επίκεντρό του θα βρίσκονται οι ανάγκες των ανθρώπων, ανεβάζοντας την έρευνα με στόχο «μια καλύτερη ζωή για όλους», υπογράμμισε χτες το μεσημέρι η Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στο Νοσοκομείο της Σάμου.Εκεί, πραγματοποίησε αρχικά συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου και στη συνέχεια με το ταξικό Σωματείο Εργαζομένων. Οπως σημείωσαν οι εργαζόμενοι, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού όλων των κλάδων (διοικητικό, νοσηλευτικό, τεχνικές υπηρεσίες), με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα οχήματα του ΕΚΑΒ, τα οποία είναι ελάχιστα, κακοσυντηρημένα και με προσωπικό που δεν επαρκεί. Ταυτόχρονα, το Νοσοκομείο της Σάμου καλείται να εξυπηρετήσει ασθενείς και από τα γύρω νησιά (π.χ. Λειψούς, Αγαθονήσι κλπ.), ενώ την ίδια στιγμή βρίσκεται σε τροχιά ιδιωτικοποιήσεων, με την τεχνική υπηρεσία να έχει δοθεί σε ιδιώτη, όπως επίσης η καθαριότητα και η φύλαξη του νοσοκομείου.
Να σημειωθεί, δε, πως προωθείται η συγχώνευση του Νοσοκομείου της Σάμου με αυτό της Ικαρίας, αρχικά σε διοικητικό - οικονομικό επίπεδο και, όπως τόνιζαν οι εργαζόμενοι, υπάρχει πρόταση για κατάργηση κλινών (20 στη Σάμο, 8 στην Ικαρία). Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι καινούρια, αφού και πριν 20 χρόνια τα δύο νοσοκομεία λειτουργούσαν υπό ενιαία διοίκηση με τραγικές συνέπειες για το Νοσοκομείο της Ικαρίας, ιδιαίτερα όσον αφορά τη χρηματοδότηση, αλλά και την ταλαιπωρία των εργαζομένων που έχουν ανάγκη περίθαλψης.
Η Αλ. Παπαρήγα απευθύνεται στους εργαζόμενους
Η Αλ. Παπαρήγα, αμέσως μετά τη συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων, μίλησε στους εργαζόμενους του νοσοκομείου, όπου και τόνισε ανάμεσα σε άλλα:
Είμαστε ανήσυχοι για τις εξελίξεις στην Υγεία
«Πρέπει να σας πω ότι ως Κόμμα τον τελευταίο χρόνο και ίσως και λίγο πριν, σε κάθε βδομαδιάτικη συνεδρίαση που έχουμε στο Πολιτικό Γραφείο συζητάμε τα θέματα της Υγείας - και αυτό είναι αλήθεια. Ακόμη και αν δεν είναι στην ημερήσια διάταξη, μέσα στις εξελίξεις είναι και αυτός ο τομέας. Και η θέση μας αυτή δεν ξεκινάει από την πάγια θέση μας να σταθούμε στο πλευρό των εργαζομένων στα νοσοκομεία - πάγια θέση, κατά κλάδο, για τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό, το υπόλοιπο προσωπικό, είτε είναι τραπεζοκόμες, είτε είναι καθαρίστριες κλπ. Δεν ξεκινάμε δηλαδή μόνο με κάποιο κριτήριο, αυτό που λέμε συνδικαλιστικό στενά. Αλλά γιατί είμαστε πολιτικά εξαιρετικά ανήσυχοι για τις εξελίξεις στον τομέα της Υγείας σαν δικαίωμα του λαού και με βάση και κριτήριο τον 21ο αιώνα. Γιατί δεν υπάρχει μέρα που δεν υπάρχει εξέλιξη στην έρευνα στα θέματα της Υγείας. Δυστυχώς, την έρευνα την


καθορίζουν οι μεγάλες εταιρείες και ερευνούν σε εκείνους τους τομείς που θα βρεθεί γρήγορα ένα φάρμακο ή μια μέθοδος για να βγάλουν το χρήμα τους, το παραδάκι τους. Αλλά αυτό ταυτόχρονα μας δείχνει και το εξής πράγμα: Οτι η επιστήμη σήμερα μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο στο να ζούμε περισσότερο, αλλά και να έχουμε και ποιότητα ζωής. Κι αυτό πρέπει να αφορά όλους.
Ανησυχούμε πάρα πολύ για δραματικές εξελίξεις στον τομέα της Υγείας. Αν θέλετε ό,τι ξέραμε - ξέραμε. Ποτέ δεν ήμασταν ικανοποιημένοι με το σύστημα Υγείας το οποίο υπήρχε, πάντα διαφωνούσαμε, αλλά τώρα - και δεν το λέμε για να κάνουμε αντιπολίτευση - ανησυχούμε πραγματικά. Και ανησυχούμε επίσης για το γεγονός ότι συνδικαλιστικές οργανώσεις, άλλες μαζικές οργανώσεις δεν έχουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα τους, ανάμεσα στα άλλα - μιλάω για αυτούς που παλεύουν, δεν παλεύουν όλοι - τα θέματα της Υγείας. Αν δε γίνει υπόθεση όλων, δεν μπορεί ούτε εσείς να σηκώσετε όλο το βάρος, ούτε να ασκηθεί πίεση μόνο μέσα από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας ή όπου αλλού. Δεν φτάνει. Και δεν είναι και σωστό. Και εσείς πρέπει να βοηθήσετε από τις εμπειρίες που έχετε στον τομέα της Υγείας στην ευαισθητοποίηση. Εμείς το έχουμε κάνει. Και σε όσα σωματεία ή ομοσπονδίες έχουμε μια αυξημένη συνδικαλιστική δύναμη, εκεί που υπάρχουν μέλη του Κόμματος, έχουν απαράβατη εντολή να παλεύουν μαζί με τους άλλους εργαζόμενους και να ευαισθητοποιούν στα θέματα Υγείας. Και στο τελευταίο διάστημα έχουν γίνει αρκετά. Δε φτάνουν».
Αλλαγές έγιναν
«Ακούτε καθημερινά ότι καθυστέρησαν οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα και μάλιστα και η κυβέρνηση και η ΝΔ και τα άλλα κόμματα στη Βουλή μιλάνε για μια μεταπολιτευτική περίοδο, δηλαδή απ' το 1974 μέχρι σήμερα, που χάθηκε γιατί δεν έγιναν οι μεγάλες αλλαγές. Εν πάση περιπτώσει, εμείς δε συμφωνούμε. Πολλές αλλαγές έγιναν. Μερικές ήταν κάτω απ' την πίεση του κινήματος και ήταν και λαϊκές κατακτήσεις και έγιναν, επίσης, και αρνητικές αλλαγές. Δεν ήταν όμως μια περίοδος που δεν έγιναν αλλαγές ή που καθυστέρησαν οι αλλαγές. Π.χ. η συνθήκη του Μάαστριχτ που υπογράφτηκε το 1992 ήταν μια τεράστια αλλαγή, αρνητική, αλλά τεράστια αλλαγή για την Ελλάδα.
Αυτό που εμείς θέλουμε να ερμηνεύσουμε είναι το εξής: Απ' τη μια μεριά λένε "ό,τι κατακτήσεις είχατε ξεχάστε τες, ξεχάστε να ζείτε με σταθερή δουλειά, το εφάπαξ για τους δημόσιους υπάλληλους, αυτά που είχατε - ό,τι είχατε - για την Υγεία και συμφιλιωθείτε, υποταχθείτε σε μια καινούρια κατάσταση", στην οποία η λέξη βαρβαρότητα θα είναι ίσως και λίγη. Και, κοιτάξτε να δείτε, οι αρνητικές τάσεις και οι δραματικές δεν έρχονται απότομα. Ζήσαμε απότομα μνημόνια. Αλλά να ξέρετε ότι και ένας καλός νόμος, όταν ψηφίζεται, την άλλη μέρα δε θα νιώσεις τα θετικά του. Και ένας κακός νόμος δε φαίνεται. Τώρα, ακόμη, δεν έχουν "τρέξει". Λείπουν Προεδρικά Διατάγματα, πρέπει ο κρατικός μηχανισμός να λειτουργήσει. Δηλαδή, τα επόμενα χρόνια, μόνο αυτά που έχουν πάρει, χώρια αυτά που θα πάρουν στην πορεία, τα πράγματα για την Υγεία θα είναι δραματικά. Γιατί; Γιατί σας διαβεβαιώνω πως όταν μιλάνε για την Υγεία στη Βουλή, μιλάνε όπως μιλάνε για ένα εργοστάσιο που παράγει παπούτσια, που κάνει φουστάνια, ηλεκτρικές συσκευές κλπ. Η προμετωπίδα της συζήτησης που γίνεται για την Υγεία είναι η εξής: Υπήρχε κακή διαχείριση και υπήρχαν και υπάρχουν λαμόγια στον τομέα της Υγείας, υπήρχαν φακελάκια, μίζες, μια σειρά πράγματα, προμήθειες κλπ. Υπάρχει αυτή η πλευρά μέσα στο σύστημα Υγείας; Υπάρχει. Γιατί την υπερτονίζουν; Την υπερτονίζουν γιατί αυτή είναι κοντά στην εμπειρία του κόσμου. Και δε λένε όλα τα άλλα τα οποία οι άνθρωποι, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να τα ξέρουν, εκτός αν ασχοληθούν ή ασχολούνται με τα θέματα της οικονομίας της Υγείας ή είναι ειδικοί επιστήμονες ή είναι πολιτικό κόμμα που θέλει να ασχοληθεί».
Τα σχέδια για την Υγεία
«Επομένως, όλα τα μέτρα που παίρνονται είναι για να αντιμετωπίσουν τα λαμόγια και την κακή διαχείριση. Εμείς για αυτό ό,τι μέτρο φέρουν το ξεκοκαλίζουμε. Εχουμε τμήματα ειδικά, ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά τα πράγματα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και όλα αυτά που λένε, ανεξαρτήτως αν είναι αρεστά - αν θέλετε λογικά ορισμένα - υποτάσσονται στην εξής λογική: Οτι εγώ πρέπει να μειώσω την κρατική επιχορήγηση στην Υγεία. Δεύτερο, ακριβώς επειδή η αγορά είναι απελευθερωμένη - η απελευθέρωση της αγοράς δεν αφορά μόνο τα ταξί, τα φορτηγά, αφορά και την Υγεία - πρέπει να δώσω τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες. Και, μάλιστα, έφυγε η δυνατότητα που έλεγε ότι για να ανοίξει κάποιος διαγνωστικό κέντρο πρέπει να ήταν γιατρός. Τώρα μπορεί να έχει από οίκο ανοχής - με συγχωρείτε, μπορεί να είναι ακραίο, αλλά ξέρετε τώρα και η πορνεία είναι επάγγελμα και τα πορνεία είναι επιχειρήσεις κανονικά - ή μπορεί να έχει νυχτερινό κέντρο. Αφού έχει λεφτά κάνει και ένα διαγνωστικό κέντρο. Εφυγε απ' τη μέση έστω να είναι γιατροί. Που σημαίνει εδώ ότι ο ιδιωτικός τομέας με διάφορες μορφές θα "μπουκάρει" πιο πολύ απ' όσο ήταν. Και κοιτάξτε, ο ιδιωτικός τομέας μπήκε στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, στα μεγάλα αστικά κέντρα, δεν ήταν εύκολο να έρθει στη Σάμο και στην Ικαρία. Αλλά σας διαβεβαιώνω, σήμερα, με την ευελιξία που υπάρχει, με την τεχνολογία που υπάρχει, θα μπει και εδώ. Θα περάσει και εδώ με τη μορφή της προμήθειας, όπως είναι και στα μεγάλα νοσοκομεία, προμήθεια μηχανημάτων, φαρμάκων, γαζών κλπ. Αλλά όχι μόνο με αυτό, αλλά και με την παροχή υπηρεσιών.
Χτες διάβαζα σε εφημερίδα ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει διαβούλευση των μεγάλων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών με την κυβέρνηση για να μπουν περισσότερο στον τομέα της Σύνταξης και της Υγείας. Και η εκτίμηση που γινόταν απ' την ίδια την εφημερίδα, η οποία δεν είναι κομμουνιστική, αλλά το αντίθετο είναι αντικομμουνιστική, ήταν η εξής: Οτι με τις εξελίξεις, εκεί που οι ιδιωτικές εταιρείες έδιναν σύνταξη 400-500 ευρώ συμπληρωματική, τώρα θα δίνουν 200 ευρώ και τα πακέτα Υγείας θα είναι πολύ χαμηλότερα. Γιατί όσο αδυνατίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας, ο ιδιωτικός τομέας προσφέρει και λιγότερα. Παλιότερα, που το σύστημα Υγείας ήταν καλύτερο, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, για να μπουν στην αγορά, έπρεπε να κάνουν καλύτερα πακέτα. Τώρα που το δημόσιο σύστημα Υγείας θα προσφέρει πολύ λιγότερα, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μειώσουν τις προσφορές τους. Κορόιδα είναι; Αρα, για αυτούς που ακόμα αντέχει η τσέπη τους, δε θα μπορούν να πουν έχω ιδιωτικά πακέτα και δεν είναι τυχαίο ότι αυξάνεται σήμερα ο ρυθμός αυτών που προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, ακόμα και αυτοί που φύγανε στο γιατρό της γειτονιάς, τώρα δεν πάνε γιατί δεν μπορούν να δώσουν το 20άρι, το 30άρι κλπ.».
Παροχές Υγείας με ...κάρτα
«Λοιπόν, η ουσία ποια είναι; Οτι οι εξετάσεις θα μειωθούν πάρα πολύ, θα φθηνύνουν, όπως λέμε, υποβαθμισμένες ή θα υπάρχει η δυνατότητα παροχής καλύτερης υπηρεσίας - έχουμε πολύ καλό επιστημονικό δυναμικό και νοσηλευτικό στη χώρα μας - αλλά αυτό θα είναι ανάλογα με την κάρτα σου, ανάλογα με τις δυνατότητες. Και μάλιστα η κάρτα Υγείας που θα κάνουν θα είναι σαν τις πιστωτικές κάρτες, που λέει έχεις όριο τόσο. Ετσι δεν είναι η πιστωτική που μας λέει μπορείς να πάρεις μέχρι 5.000 ευρώ ή μέχρι 10.000 ευρώ; Τώρα θα σου λέει τόσο.
Νησιά. Τα νησιά είναι κάτι το ειδικό. Το νησί δεν είναι όπως είναι στην Αθήνα, πάω στον Ευαγγελισμό δε βρίσκω, πάω στο ΚΑΤ. Δε γίνεται. Το νησί είναι νησί. Οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων δεν έχουν να κάνουν με τη λογική ότι εν πάση περιπτώσει γιατί να έχω σε μια περιοχή δύο νοσοκομεία, μπορώ να τα κάνω ένα ή το ένα να το κάνω σύγχρονο Κέντρο Υγείας και το άλλο νοσοκομείο ούτως ώστε να ανακουφιστεί το νοσοκομείο και να πηγαίνει ο κόσμος στο Κέντρο Υγείας. Εμείς σε κάτι τέτοιο δε θα είχαμε καμιά αντίρρηση. Οι συγχωνεύσεις θα φέρουν μείωση κρεβατιών. Το υπογράφουμε αυτό. Και όλες οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται θα φέρουν τις χειρότερες ανατροπές στις εργασιακές σας σχέσεις. Και αυτό θα έχει και άμεση σχέση και με την προσφορά σας στην Υγεία. Δεν αρκεί μόνο η ηθική και το φιλότιμο. Είναι όρος για το γιατρό και για τη νοσηλεύτρια, αλλά δεν αρκεί.
Εχετε τους εργολάβους τώρα στην καθαριότητα κλπ. Θα υπάρχουν εργολάβοι που θα έχουν γιατρούς στην υπηρεσία τους, ορισμένες, τουλάχιστον, ειδικότητες, αναισθησιολόγους κλπ. Και αν θέλετε, όσο πιο απόκεντρο είναι το νοσοκομείο, θα είναι ο εργολάβος που θα λέει: "Τι, θέλετε εγχείρηση; Ωραία, θα βρω έναν απ' την Αθήνα αναισθησιολόγο να σας τον φέρω". Γιατί να έχω μόνιμο αναισθησιολόγο στο νοσοκομείο ή μόνιμο χειρουργό; Προγραμματισμένα χειρουργεία, θα γίνεται έτσι. Και θα έχει συνέπειες αυτό. Θα υπάρχουν και γιατροί με αυτόν τον τρόπο».
Για τα ασφαλιστικά ταμεία και την καπιταλιστική κρίση
«Τέλος, υπάρχει και το εξής ζήτημα, που πρέπει να το πάρετε υπόψη. Το κράτος αυτή τη στιγμή - και δεν είναι τυχαίο που λέω το κράτος, είναι διαχρονικά η κυβέρνηση, βέβαια, αλλά συνολικά αυτό είναι το κράτος που λέμε εμείς η εξουσία των μονοπωλίων - χρωστάει στο ΙΚΑ 9 δισ. Υγεία και Σύνταξη μαζί. Χρωστάει 7 δισ. στον ΟΑΕΔ. Και είναι ένα θέμα το "κούρεμα" που έγινε αυτές τις μέρες - έγινε "κούρεμα", ας μην το λένε, 21% - τι γίνεται με τα ομόλογα που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο πρώτο ζήτημα, εμείς το θέσαμε αυτό το θέμα. Υπάρχει μια μεσοβέζικη απάντηση: Ενα είναι ότι θα εξαιρέσουν τα ομόλογα που έχουν οι τράπεζες απ' το "κούρεμα". Και εμείς βάζουμε το εξής ερώτημα: Αφού τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ελλείμματα, θα πρέπει να πάνε να βάλουν στην αγορά τα ομόλογα. Ποιος θα αγοράσει ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων στην τιμή 100% αφού τα ίδια ομόλογα, στην ίδια τράπεζα, είναι "κουρεμένα" κατά 21%; Πιθανόν να μας πούνε - και για αυτό χρειάζεται πίεση, γιατί εμείς πέρα απ' το ότι έχουμε μπροστά μας την ανάγκη για ριζική αλλαγή, παρεμβαίνουμε όσο μπορούμε να μη χειροτερεύσει η κατάσταση. Μπορεί - δεν ξέρουμε, θα ρωτήσουμε - πρέπει να αντικατασταθούν τα ομόλογα στα ασφαλιστικά ταμεία. Σε τι τιμή όμως θα αντικατασταθούν; Ποιος θα τα αντικαταστήσει αυτά; Γιατί δεν είναι ένα χαρτί. Το χαρτί είναι η αξία του χαρτιού στην αγορά υπηρεσιών.
Και, τέλος, προβλέπουμε νέα συμφωνία χρεοκοπίας - το 2014; - που θα ολοκληρώσει τη χρεοκοπία σε "κούρεμα" 50%. Απλώς τώρα έγινε μερική. Και δεν ξέρω πώς θα είναι τα πράγματα εάν μέχρι το 2014 έχει οξυνθεί η κρίση στην Ιταλία, χτυπάει πόρτα στη Γαλλία, καλά η Κύπρος. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα από μόνη της είναι το 3% στην ευρωζώνη, δεν έχει μεγάλη βαρύτητα, είναι μικρή αγορά. Οι χώρες που είναι σε κρίση ή μπαίνουν σε κρίση είναι το 40%. Και η κρίση στην Ελλάδα, στην Ιταλία κλπ. είναι καπιταλιστική κρίση. Είναι κρίση του καπιταλισμού. Δεν είναι αυτά που λένε πώς διαχειρίστηκε το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα, πώς τα διαχειρίστηκε η ΝΔ. Η πολιτική τους, βεβαίως, διευκόλυνε την όξυνση της κρίσης, αλλά η κρίση είναι πολύ βαθύτερη, είναι του συστήματος. Σκεφτείτε τα όλα αυτά».
Αγώνας για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων
«Την ίδια ώρα εμείς παλεύουμε. Λένε ότι στα ΒΑΕ θα περάσουν το νοσηλευτικό προσωπικό - φοβόμαστε εξαιρέσεις. Επρεπε να είχε ενταχθεί από γεννησιμιού του ο κλάδος στα ΒΑΕ. Εγινε μεγάλη πίεση και μεγάλοι αγώνες γι' αυτό και έχετε κάνει και εσείς. Θα παλέψουμε σε όλα τα νομοσχέδια ό,τι μπορεί να απαλυνθεί. Δεν υποτιμούμε τη μικρή κατάκτηση. Αλλά, κοιτάξτε, για να το πούμε καθαρά: Δε σώζεσαι με ασπιρίνες. Αυτό που εμείς βάζουμε είναι οπωσδήποτε η καθημερινή παρέμβαση, να βάλουμε ένα φρένο στα χειρότερα, να μη γίνουν χειρότερα, αλλά αν περιορίσεις τον αγώνα σε αυτά, θα σου τη φέρουν, γιατί πρέπει να απαντήσεις σε πιο μεγάλα ζητήματα, γιατί θα σου λένε "δεν έχω λεφτά, δε μ' αφήνει η τρόικα, θα χρεοκοπήσουμε, θα πάμε χειρότερα, θα γίνει η επόμενη χρεοκοπία, δεν μπορούμε, είμαστε δεσμευμένοι". Επομένως, ένας αγώνας αμυντικός, εντάξει, έχει την αξία του, δεν τον σνομπάρουμε, αλλά θα "κολλάει" πάνω σε στρατηγικές επιλογές και σε μεγάλα τρομοκρατικά διλήμματα. Επομένως, εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να δημιουργήσουν προϋποθέσεις όχι αλλαγής κυβέρνησης με μια άλλη, αυτό εύκολα γίνεται. Αλλωστε, το έχουμε ζήσει στην Ελλάδα και μπορούν να γίνουν και κυβερνήσεις συνεργασίας, παρτενέρ υπάρχουν και νέα κόμματα να φτιάξουνε, πανσπερμία κομμάτων, τώρα ετοιμάζονται τέσσερις και πέντε νέοι πολιτικοί σχηματισμοί για να ανακόψουν την πραγματική ριζοσπαστικοποίηση του λαού και να φτιάξουν σχήματα εναλλακτικά που θα συνεργαστούν με τα άλλα κόμματα.
Αυτό που ο λαός πρέπει να βάλει μπροστά του είναι η ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Εμείς καλούμε το λαό, ανεξάρτητα αν συμφωνεί μαζί μας σε όλα, πώς βλέπει το σοσιαλισμό, για να παλέψουμε για μια λαϊκή εξουσία, λαϊκή οικονομία, όπου μέσα εκεί, θα γίνει σίγουρα - αν και το διεκδικούμε και στις σημερινές συνθήκες, αλλά δεν είναι εύκολο - ο τομέας της Υγείας να είναι 100% δημόσιος, να απαγορεύεται να υπάρχουν επιχειρηματίες στον τομέα της Υγείας, γιατροί και όλοι να δουλεύουν αποκλειστικά με μειωμένα ωράρια, με καλούς μισθούς σε αυτόν τον τομέα και βεβαίως να είναι ένα σύστημα το οποίο να προσαρμόζεται στις ανάγκες των ανθρώπων και πάνω απ' όλα να ανεβάζει την έρευνα και να στοχεύει αυτό που λέμε σε μια καλύτερη ζωή για όλους μας. Και υπηρεσίες ισότιμες για όλους. Δεν έχει καμιά σημασία αν δουλεύεις στον έναν κλάδο ή στον άλλον - άλλο αν είναι ανθυγιεινός, αν έχεις προβλήματα, άλλο αυτά τα ειδικά ή για τις γυναίκες, τους νέους, τους υπερήλικες, τους χρόνια πάσχοντες, ΑΜΕΑ, εντάξει, δε μιλάμε για ισοπέδωση. Αλλά πρέπει να είναι σύγχρονες υπηρεσίες για όλους.
Βεβαίως, εμείς δεν περιοριζόμαστε εκεί. Θεωρούμε ότι όλος ο πλούτος που υπάρχει σε αυτόν τον τόπο, υπόγειος, ορυκτός, ό,τι έχει κατασκευαστεί με την ανθρώπινη δουλειά, πρέπει να μην ανήκει στους ιδιώτες. Να μην καταργηθεί τίποτα στην Ελλάδα. Να καταργηθεί η ιδιοκτησία των καπιταλιστών, των μονοπωλίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου