Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ


Υπάρχει και ωριμάζει η ανάγκη για πιο βαθιές αλλαγές
Σε συγκέντρωση ναυτεργατών στο πλοίο «Φαιστός» μίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν χτες οι ναυτεργάτες του πλοίου «Φαιστός Παλλάς» στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που, συνοδευόμενη απ' τον Κ. Παρασκευά Γραμματέα της ΚΟ Αττικής του Κόμματος, τους επισκέφτηκε και συνομίλησε μαζί τους. Οι εργάτες της θάλασσας αναγνωρίζουν στο ΚΚΕ τον συνεπή και αταλάντευτο σύμμαχο και συμπαραστάτη στους σκληρούς ταξικούς αγώνες που έχουν δώσει και αυτούς που πρόκειται να δώσουν. Η έμπρακτη αλληλεγγύη του, όταν μάλιστα απέναντί τους ορθώνονταν με λύσσα το εφοπλιστικό κεφάλαιο και οι μηχανισμοί του, δυναμώνει τους ισχυρούς δεσμούς που ιστορικά έχουν με το ΚΚΕ.Ανοίγοντας τη συγκέντρωση στο σαλόνι του πλοίου ο Σ. Τσιμπόγλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας της ΚΟ Ναυτεργατών και πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, υπογράμμισε το συμβολικό περιεχόμενο της επίσκεψης στο «Φαιστός Παλλάς», καθώς σ' αυτό δόθηκαν σκληροί αγώνες όλο το προηγούμενο διάστημα, ιδιαίτερα την ημέρα της πολιτικής επιστράτευσης. Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ θα είναι μόνιμα στο πλάι και των ναυτεργατών σε μια διαρκή ανοιχτή συζήτηση και προσπάθεια για οργάνωση των δυνάμεων μέσα και έξω απ' τα καράβια, που αποτελεί όρο και προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και για διέξοδο απ' το αδιέξοδο που βρίσκεται ο λαός στο πλαίσιο της οξύτατης καπιταλιστικής κρίσης.
Μετά την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αρκετοί απ' τους παρευρισκόμενους πήραν το λόγο, κατέθεσαν ερωτήματα, αλλά και έθιξαν σημαντικά ζητήματα που ταλανίζουν τις εργατικές λαϊκές οικογένειες. «Μια ζωή στη θάλασσα, αυτό εδώ είναι ένα παλάτι, τα δικά μας τα παλάτια πού είναι; Πλούτος υπάρχει αλλά εμείς τι απολαμβάνουμε;», αναρωτήθηκε ένας ναυτεργάτης. Και καθένας απ' τους επόμενους που πήραν το λόγο, έδωσαν και την απάντηση, μιλώντας για την τεράστια ανεργία στον κλάδο, για το πετσόκομμα των ήδη υποβαθμισμένων παροχών περίθαλψης και υγείας, για την αδυναμία πολλών οικογενειών ναυτεργατών να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις ανάγκες τους. Κλείνοντας τη συζήτηση η Αλ. Παπαρήγα τούς κάλεσε να σταθούν απέναντι σε όλα αυτά με καθημερινό αγώνα που θα αρχίσει να έχει και αποτελέσματα, όταν ξεκαθαρίσει τι είδους κρίση έχουμε, ποιος ευθύνεται και προς τα πού πρέπει να πάμε. Οπως είπε: «Τότε ο αγώνας αποκτά νόημα και σήμερα είναι ή άσπρο ή μαύρο, ή θα μας τρομοκρατήσουν και θα μας νικήσουν ή θα τους τρομοκρατήσουμε και θα νικήσουμε ως λαός».

Παπαγεωργίου Βασίλης
Μεταξύ άλλων, στη διάρκεια της ομιλίας της στους ναυτεργάτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε τα παρακάτω:
Για τη Σύνοδο Κορυφής
«Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής μπορεί να μην καταλήξει πουθενά και να παραπέμψουν την απόφαση για το Σεπτέμβρη. Μπορεί και κάπου να καταλήξει. Πάντως, να ξέρετε, αν καταλήξει κάπου σήμερα, προπαγανδιστικά θα το επενδύσουν με το ότι είναι μια "καλή λύση", είναι προτιμότερη αυτή ή χειρότερη, θα την "ντύσουν" όπως συνήθως, "νικήσαμε" μπορεί να πουν, τα καταφέραμε κ.λπ. Αν δεν παρθεί σήμερα απόφαση και πάει το Σεπτέμβρη, πάλι θα βρουν κάτι να πουν.
Ποια είναι η δική μας πρόβλεψη. Οποια λύση κι αν δώσουν σήμερα, να ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι θα είναι αστροπελέκι, κυριολεκτικά, για τον ελληνικό λαό, θα είναι πολύ βαρύ το τίμημα, και οι συνέπειες θα είναι μακρόχρονες. Οποια λύση κι αν δώσουν, εμείς το λέμε καθαρά. Είτε πουν επιμήκυνση, είτε


πουν "κούρεμα", είτε πουν επαναγορά ομολόγων, είτε πουν ότι θα φορολογήσουν τις τράπεζες και μέσα από αυτήν τη φορολόγηση θα εξυγιανθεί το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, ό,τι και να πουν, για τους εργαζόμενους θα είναι πολύ, πάρα πολύ βαρύ το τίμημα.
Αλλωστε, σήμερα στην ΕΕ δε συζητάνε μέτρα για τους εργαζόμενους. Δε συζητάνε μέτρα για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, δε συζητάνε για την ανακούφιση των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι, βλέπετε, βεβαίως έχουν τη δυνατότητα να χάσουν κι άλλα! Αυτά δε θα τα συζητήσουν! Αυτά τα συζητούν "fast track" που λέει και η κυβέρνηση, σε ένα λεπτό τα έχουν ξεκαθαρίσει σε άλλα όργανα, δε συζητούνται σε επίπεδο αρχηγών! Αλλωστε, οι εξελίξεις ήδη έχουν δρομολογηθεί.
Αυτό που θα συζητήσουν είναι το εξής: Θα υπάρξουν απώλειες και για τους καπιταλιστές. Θα υπάρξουν και απώλειες ξεχωριστά για τα κράτη. Εδώ, λοιπόν, συζητάνε πώς θα κατανείμουν τις απώλειες. Τι θα καταβάλει η Γερμανία, τι θα καταβάλει η Γαλλία, τι θα καταβάλει η Μεγάλη Βρετανία, τι θα πληρώσει η Ελλάδα κ.λπ. Και εδώ γίνεται και ο μεγάλος τσακωμός. Διότι, σε αυτήν την κατανομή, ο καθένας κοιτάζει να χάσει τα λιγότερα σε λιγότερο χρόνο και να εξασφαλίσει ότι από αυτά που θα χάσει, θα πάρει γρήγορα ένα αντίτιμο για να επανεκκινήσει η κερδοφορία του κεφαλαίου».
Για τις κινητοποιήσεις των οδηγών ΤΑΞΙ, των ναυτεργατών και τον τουρισμό
«Το πρωί γινότανε μεγάλη συζήτηση στα παράθυρα της τηλεόρασης και προσπαθούσαν να φέρουν σε αντιπαράθεση τον αγώνα των ταξιτζήδων με τους τουρίστες, όπως έκαναν και με τον αγώνα των ναυτεργατών απέναντι επίσης στους τουρίστες και απέναντι στους μικροκαλλιεργητές αγρότες ή ακόμα και απέναντι στους ταξιτζήδες, απέναντι στους φορτηγατζήδες κ.λπ. Εμείς λέμε το εξής: Οι τουρίστες, είτε είναι Ελληνες είτε είναι ξένοι, πριν απ' όλα είναι εργάτες, υπάλληλοι - είναι και πλούσιοι, είναι και επιχειρηματίες αλλά εμάς μας ενδιαφέρουν αυτοί οι τουρίστες οι οποίοι είναι εργάτες, υπάλληλοι, μικροί επιχειρηματίες, γενικά μισθοσυντήρητοι - οι οποίοι πραγματικά ονειρεύονται να κάνουν μια βδομάδα - 10 μέρες διακοπές. Μας ενδιαφέρουν επίσης και οι εργαζόμενοι που δεν θα κάνουν τουρισμό, που δεν θα πάνε πουθενά και ξέρετε ότι αυξάνονται αυτοί και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα προηγούμενα χρόνια έρχονταν από την Ευρώπη είτε με προγράμματα κοινωνικού τουρισμού είτε με κάτι που είχαν στην μπάντα, εργατοϋπάλληλοι, άνθρωποι μισθωτοί με μεσαία και λίγο παραπάνω εισοδήματα. Αυτοί τώρα δύσκολα έρχονται στην Ελλάδα.
Και μάλιστα λένε ότι τώρα έρχονται Ρώσοι, Λετονοί, έρχονται από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και βεβαίως δεν έρχονται οι μισθωτοί, οι υπάλληλοι και ο λαός, έρχεται η καινούργια αστική τάξη που δημιουργήθηκε εκεί, τα καινούργια μεσαία στρώματα, τα οποία έρχονται και τρώνε και πίνουνε στην Ελλάδα, βεβαίως στα μεγάλα ξενοδοχεία και όχι στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ψωνίζουν απ' τα ακριβά καταστήματα.
Γιατί τα λέμε αυτά; Γιατί για μας δεν υπάρχει γενικά οικονομία της Ελλάδας. Υπάρχει οικονομία της Ελλάδας η οποία απαρτίζεται από τους καπιταλιστές και από κει και πέρα είναι οι εργαζόμενοι, είτε μικροί επιχειρηματίες, είτε εργατοϋπάλληλοι. Και όταν η οικονομία πάει καλά οι εργαζόμενοι δεν ικανοποιούνται με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και με βάση τα κέρδη που βγαίνουν στην οικονομία. Και όταν είναι σε κρίση τότε χάνουν και αυτές τις παραχωρήσεις που τους είχαν κάνει σε μια καλύτερη περίοδο. Τα μέτρα λοιπόν που παίρνονται είναι μέτρα προκαταβολικά για να ισχύσουν στην περίοδο της ανάκαμψης. Επομένως, για μας ένα πράγμα είναι καθαρό: Και σε περίοδο που η κερδοφορία είναι μεγάλη και σε περίοδο που γενικά η καπιταλιστική ανάπτυξη ανεβαίνει με γρήγορους ρυθμούς, οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικούν και σε περίοδο κρίσης να μην παραιτηθούν από τις διεκδικήσεις τους. Οσες θυσίες και να κάνουν δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο. Και μάλιστα για εμάς δεν είναι θυσία, είναι εντελώς άσκοπη, είναι αυτοκτονία. Ισα - ίσα σε συνθήκες κρίσης υπάρχει ανάγκη και ωριμάζει για πιο βαθιές αλλαγές».
Για την πρόταση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα
«Η κυβέρνηση σκέφτεται να κάνει δημοψήφισμα τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη. Αυτό είναι "όλα τα 'χε η Μαριωρή, ο φερετζές της έλειπε". Θέλει να κάνει ένα δημοψήφισμα να κοροϊδέψει τον κόσμο και να υφαρπάξει διάφορα ΝΑΙ για να τα χρησιμοποιήσει ως συναίνεση. Τι θα βάλει στο δημοψήφισμα; Οι 300 βουλευτές να γίνουν 200! Και μόλις γίνουν 200 εσείς θα βρείτε δουλειά και υψηλούς μισθούς! Θα βάλει π.χ. να βελτιωθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Οσους θέλουν να διασώσουν τους διασώζουν, αν θέλουν κάποιον θα τον στείλουν φυλακή. Και τι θα αλλάξει στη ζωή των εργαζομένων; Θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Θα τον κάνει χειρότερο. Θα φέρει λοιπόν μερικά τέτοια, η εκλογή ας πούμε του Προέδρου της Δημοκρατίας ενδεχομένως να είναι άμεση. Τίποτα από αυτά δεν αφορούν την τσέπη και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Τάχα θα σοβατίσουν το πολιτικό σύστημα και θα γίνει πιο έντιμο, πιο ηθικό! Θα βάλουν και άλλα, μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, μπορεί να βάλουν και το καμποτάζ, αξιοποιώντας αντιθέσεις που έχουν δημιουργήσει μέσα στο λαό. Φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι, φταίνε οι ναυτεργάτες, φταίνε οι ταξιτζήδες... Τέτοια ερωτήματα.
Αυτό το δημοψήφισμα ο λαός δεν πρέπει να το επιτρέψει. Πρέπει να διαγράψει κυριολεκτικά αυτό το δημοψήφισμα. Αν θέλει να δοκιμάσει τη θέληση του λαού ας κάνει εκλογές. Αλλά αυτό το δημοψήφισμα θα είναι μια κοροϊδία. Οταν θα αυξάνεται η ανεργία, όταν δεν θα 'χουμε να πληρώσουμε το πετρέλαιο και τη βενζίνη, θα μας φέρει ένα δημοψήφισμα για το πόσοι θα είναι οι βουλευτές, για το νόμο περί ευθύνης υπουργών και για το προσωπείο του πολιτικού συστήματος, το οποίο είναι τόσο σάπιο που δεν αντέχει ούτε μεταμφίεση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου