Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Εικόνες απ' το μέλλον...


Σχεδόν το 10% των βρεφών που γεννήθηκαν πέρυσι στην πόλη Πόρτσμουθ του Οχάιο, βρέθηκε θετικό σε ναρκωτικές ουσίες. Στην ίδια πόλη εμφανίζονται τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από υπερβολική δόση συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Η πλειονότητα των νέων προμηθεύεται συνταγογραφούμενα ναρκωτικά από εμπόρους ή άλλους χρήστες που έχουν πρόσβαση σε ιατρικές συνταγές, ενώ τα εγκλήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά και συνταγογραφούμενα χάπια διαρκώς αυξάνονται...
Είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που αναδημοσιεύονται από άρθρο των «New York Times» σε κυριακάτικη εφημερίδα.
Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν τα συμπεράσματα από διεθνείς έρευνες, σύμφωνα με τα οποία μόνο σε μια δεκαετία (1994 - 2004) στις ΗΠΑ, οι θάνατοι από μεθαδόνη και τα περιστατικά υπερβολικής δόσης από τη συγκεκριμένη ουσία αυξήθηκαν κατά 390%!


Την ίδια στιγμή στη χώρα μας, η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει το «πράσινο φως» για τη συνταγογράφηση υποκατάστατων, ισχυριζόμενη ότι έτσι θα χτυπηθούν το παράνομο εμπόριο, το έγκλημα, η ζήτηση ναρκωτικών και βαφτίζει το συγκεκριμένο εγχείρημα «θεραπεία». Η χορήγηση ουσιών όμως, όπως δείχνει η εμπειρία, οδηγεί σε ανεξέλεγκτη διάθεση των υποκατάστατων, σε εκτροπή των συνταγογραφούμενων ουσιών στη μαύρη αγορά, αύξηση των προβλημάτων σωματικής και ψυχικής υγείας του πληθυσμού που τα λαμβάνει και συνακόλουθη αύξηση της συνδεόμενης θνησιμότητας, λόγω παράλληλης χρήσης ουσιών. Πάνω απ' όλα θα διαιωνίζει το πρόβλημα της εξάρτησης, καθώς οι χρήστες δε θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και, επομένως, την προοπτική ψυχικής απεξάρτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου