Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ Υποδείξεις στη συγκυβέρνηση για «καλή» διαχείριση Απομονώνει την τρόικα από τη συνολική αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ και ζητάει έκτακτη Σύνοδο για «ευρωπαϊκή λύση» στο ζήτημα της Ελλάδας



Παπαγεωργίου Βασίλης
Με δημαγωγικές κορόνες ενάντια στους απεσταλμένους της τρόικας και με αποθέωση ταυτόχρονα της ΕΕ, σαν πεδίο διαπραγμάτευσης που μπορεί τάχα να οδηγήσει σε λύση υπέρ του λαού, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε χτες να παραδώσει μαθήματα διαχείρισης στη συγκυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Βουλή δεν θα έχει διακοσμητικό ή διεκπεραιωτικό ρόλο».
Μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του Ομάδας, εξάντλησε όλη του την κριτική στα πρόσωπα που απαρτίζουν το κλιμάκιο της τρόικας στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας σαν κατόρθωμα το γεγονός ότι «εμείς αρνηθήκαμε να τους συναντήσουμε» και πρόσθεσε ότι «καμιά πολιτική δύναμη δεν πρέπει να τους συναντήσει». Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, της υπέδειξε ότι «πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι δεν έχει καμία απολύτως δουλειά να συνδιαλέγεται με τρεις υπαλλήλους εντεταλμένους να υλοποιήσουν ένα αποτυχημένο πρόγραμμα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει την κυβέρνηση ξεκομμένη από τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας,


τα οποία υπηρετεί με την πολιτική της, διαμορφώνοντας συνειδητά το μνημόνιο με την τρόικα, στο πλαίσιο των γενικότερων κατευθύνσεων της ΕΕ. Κατά τον ίδιο τρόπο, διαχωρίζει την αντιπροσωπεία της τρόικας από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, τους οποίους εκπροσωπούν και για λογαριασμό των οποίων διαβουλεύονται με τη συγκυβέρνηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει σκόπιμα να κρύψει το δάσος της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ πίσω από το δέντρο της αντιπροσωπείας της τρόικας, για να μην αμφισβητηθεί ο ευρωμονόδρομος, να μην αποκαλυφθεί ο πραγματικός φταίχτης για τα δεινά που βιώνει σήμερα ο ελληνικός και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης.
Στο ίδιο πνεύμα και για να καλλιεργήσει αυταπάτες ότι η έξοδος από την κρίση υπέρ των λαϊκών στρωμάτων είναι ζήτημα «καλύτερης» τάχα διαπραγμάτευσης, ο Αλ. Τσίπρας διαπίστωσε ότι «η κυβέρνηση έδειξε ακατανόητη αδράνεια στη Σύνοδο Κορυφής στις 29 Ιούνη (...) Αντί να προετοιμαστούν να διεκδικήσουν και να διαπραγματευτούν, όπως έλεγαν προεκλογικά, άφησαν το χρόνο να κυλήσει και αποδέχτηκαν σιωπηρά την απεμπλοκή της ελληνικής περίπτωσης από το συνολικό ευρωπαϊκό πρόβλημα και με αυτόν τον τρόπο την πλήρη απομόνωση της Ελλάδας. Η χώρα έχασε μια ακόμα ευκαιρία».
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί «ευκαιρία» για την Ελλάδα την ένταξη των τραπεζών της στο σύστημα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης, που καμιά σχέση δεν έχει με τα λαϊκά συμφέροντα, όπως έδειξε και το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου τα δάνεια για τις τράπεζες φέρνουν και μνημόνια με νέους επαχθείς όρους.
Κρύβει το δάσος πίσω από το δέντρο
Αντ' αυτού, ο Αλ. Τσίπρας υπέδειξε στην κυβέρνηση «έστω και την ύστατη στιγμή να μην αποδεχτούν το διάλογο με τους εντεταλμένους υπαλλήλους της τρόικα (...) να ζητήσει άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, όπου θα αναζητηθεί μαζί με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες, ένας νέος στρατηγικός σχεδιασμός για την ελληνική περίπτωση, γιατί πολύ απλά η ελληνική περίπτωση αποτελεί μέρος του ευρύτερου ευρωπαϊκού προβλήματος».
Ενώ πέντε αράδες πιο πάνω, στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας τα βάζει με τη Μέρκελ και τους άλλους σαν υπεύθυνους για τα μέτρα στην Ελλάδα, συνειδητά ταγμένος στον ευρωμονόδρομο και στη στρατηγική της διαχείρισης, καλεί την κυβέρνηση να διεκδικήσει λύσεις σε συνεργασία με τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, την οποία και ο ίδιος αποθεώνει.
Συνεχίζοντας να παραδέρνει στις αντιφάσεις του, ο Αλ. Τσίπρας τάχθηκε κατά της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, την οποία έχει δημόσια στηρίξει, για να χαϊδέψει τα αυτιά όσων πλήττονται εκ νέου από τα λεγόμενα «ισοδύναμα μέτρα» της συγκυβέρνησης.
«Το "πετσόκομμα" του εφάπαξ φανερώνει τον κυνισμό της συγκυβέρνησης, που από τη μια πλευρά προχωρά στην ανακεφαλαιοποίηση χρεοκοπημένων ιδιωτικών τραπεζών και από την άλλη πλευρά οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία» είπε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος όπου σταθεί και όπου βρεθεί ζητάει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εθνικοποίησή τους.
Κατά τα άλλα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε και χτες στην προσπάθεια να μεταφέρει την πολιτική αντιπαράθεση στο βολικό πεδίο της σκανδαλολογίας, απειλώντας το σάπιο πολιτικό σύστημα ότι «η διαπλοκή και οι υπηρέτες της θα μας ξαναβρούν μπροστά τους».
Για την επίθεση των ΜΑΤ στη «Χαλυβουργία» είπε ότι «αυτός είναι ο απόλυτος δρόμος της κοινωνικής διάλυσης και του χάους, ενός νέου κοινωνικού διχασμού», ανησυχώντας προφανώς για την κοινωνική συνοχή που έλεγε προεκλογικά. Πρότεινε τέλος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να εκχωρούν το 20% της μηνιαίας αποζημίωσης «για την ενίσχυση των δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης».
Σε συνέντευξή του την Κυριακή στην εφημερίδα «Real News», ο Αλ. Τσίπρας εμφανίζεται ξανά σαν ο πλέον υπέρμαχος της «αναδιαπραγμάτευσης», εγκαλώντας τη συγκυβέρνηση ότι έχει εγκαταλείψει τις προεκλογικές της θέσεις. «Η επαναδιαπραγμάτευση δυστυχώς μας τελείωσε το βράδυ της 17ης Ιούνη» διαπιστώνει με στενοχώρια ο Αλ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «από τα 11 σημεία του κειμένου προγραμματικής συμφωνίας, έχουν εγκαταλειφθεί τα 10».
Προσπαθούν να ξεφύγουν
Στο ζήτημα της εκποίησης του δημόσιου πλούτου, για να εξασφαλίσει το κεφάλαιο νέους κερδοφόρους τομείς δράσης, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει «κόκκινες γραμμές» απέναντι στην τρόικα («να μας πουν ποια κόκκινη γραμμή σκοπεύουν να βάλουν στις απαιτήσεις της τρόικας», είπε) και πρόσθεσε ότι το κόμμα του λέει «"ναι" στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με διακρατικές συμφωνίες που θα αποφέρουν πολλαπλά οφέλη, με αναπτυξιακές κοινοπραξίες, όπου θα είναι δεσπόζουσα η θέση του ελληνικού Δημοσίου και προφανής η ανταποδοτικότητα στο κοινωνικό σύνολο».
Ομολογεί δηλαδή ότι οι θέσεις τους για τις ιδιωτικοποιήσεις στόχο έχουν να βάλουν το κεφάλαιο από το παράθυρο και όχι από την πόρτα, που διάπλατα έχει ανοίξει η συγκυβέρνηση. Σε άλλη ερώτηση, επέμεινε ότι «η δική μας γραμμή είναι ξεκάθαρη: Ακύρωση και αντικατάσταση του Μνημονίου από ένα Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης και επαναδιαπραγμάτευση της Δανειακής Σύμβασης», διαχωρίζοντας σκόπιμα τα αντιλαϊκά μνημόνια από τις δανειακές συμβάσεις, των οποίων αναδεικνύεται σε θεματοφύλακας, μαζί με τα κόμματα της συγκυβέρνησης.
Συνεχίζοντας να θολώνει τα νερά, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα υπερψηφίσει επί της αρχής, παρά τις επιμέρους διαφωνίες» την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, που καταργεί τα μνημόνια, τις δανεικές συμβάσεις, το μεσοπρόθεσμο και τους εφαρμοστικούς, προσθέτοντας μια ακόμα παραλλαγή στις απαντήσεις που δίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στη συγκεκριμένη πρόταση νόμου.
Υπενθυμίζουμε ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είχε χαρακτηρίσει «αποφάσεις του Συνεδρίου του ΚΚΕ» την αιτιολογική έκθεση επί της αρχής του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι θα ψηφίσουν μόνο ορισμένα άρθρα που αφορούν τους εφαρμοστικούς, για να μη διαταράξουν τις σχέσεις τους με την ΕΕ.
Αποθεώνοντας τέλος τις αυταπάτες σε σχέση με το χαρακτήρα της ΕΕ και τη στρατηγική της σοσιαλδημοκρατίας και των οπορτουνιστών, ο Αλ. Τσίπρας είπε σε ομιλία του σε εκδήλωση του ΚΕΑ στην Πορταριά του Βόλου, ότι «αν υπήρχε μία σημαντική ελπίδα για την Ευρώπη και την Ευρωζώνη θα ήταν η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία» και πως «αν πηγαίναμε εμείς σε Σύνοδο Κορυφής, θα τους λέγαμε κατεβάστε τα μολύβια μέχρι να παρθεί μία απόφαση διεξόδου».
rizospastis 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου