Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΦΩΝΙΟΣ Ανίκητη η δύναμη της ενωμένης πάλης των εργατών Η ομιλία του προέδρου του Σωματείου-Συγκλονιστική συγκέντρωση ταξικής αλληλεγγύης στους απεργούς χαλυβουργούς

ΑΘΗΝΑ
Συγκλονιστική συγκέντρωση ταξικής αλληλεγγύης στους απεργούς χαλυβουργούς
Η μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας
«Με αίμα και ιδρώτα δένεται το ατσάλι, οι χαλυβουργοί δεν σκύβουν το κεφάλι».
Σε μια συγκλονιστική συγκέντρωση και γεμάτο παλμό διαδήλωση, χιλιάδες εργαζόμενοι, τα σωματεία τους από δεκάδες κλάδους και χώρους δουλειάς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ταξικών τους ομοσπονδιών κι έδωσαν δυναμικό «παρών» στην πλατεία Ομονοίας, για να εκφράσουν την αμέριστη αλληλεγγύη τους στον τιτάνιο αγώνα τους για το ψωμί τους και την αξιοπρέπειά τους.
Χτες το απόγευμα, στην Ομόνοια, οι χαλυβουργοί ένιωθαν συγκινημένοι, αλλά και υπερήφανοι που αντίκρισαν όλο αυτό το τεράστιο πλήθος να τους απλώνει και να τους σφίγγει το χέρι, να τους χτυπά συντροφικά την πλάτη, να τους δίνει κουράγιο από καρδιάς, για το δίκαιο και ηρωικό αγώνα που δίνουν εδώ και εννιά μήνες. Την ίδια στιγμή, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που ήρθαν από κάθε γωνιά της Αττικής ένιωθαν τη δική τους περηφάνια και συγκίνηση που αντίκριζαν στα πρόσωπα των χαλυβουργών, τους πιο πρωτοπόρους από τους πρωτοπόρους εργάτες.
Μετά το τέλος των ομιλιών, στην κεφαλή της πορείας μπήκαν εργάτες και συνδικαλιστές από τη «Χαλυβουργία» με προμετωπίδα το πανό του σωματείου τους που έγραφε: «Η απεργία συνεχίζεται. Σταθερά στον αγώνα μέχρι τη δικαίωση». Πίσω τους συντάχθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, νεολαίοι, συνταξιούχοι και ανέβηκαν τη Σταδίου για να κάνουν μια πρώτη


 στάση, μπροστά από το υπουργείο Εργασίας. Εκεί οι χαλυβουργοί ζήτησαν εκ νέου, εκείνη τη στιγμή, συνάντηση με τον υπουργό, ωστόσο ενημερώθηκαν ότι απουσίαζε. Για μια ακόμα φορά, ο Γιώργος Σιφωνιός κατήγγειλε τον υπουργό πως με διάφορα τερτίπια προσπαθεί να εξαπατήσει τους εργάτες της Χαλυβουργίας, να τους αποκοιμίσει για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του μεγαλοεπιχειρηματία Μάνεση.
Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος στο πλευρό των χαλυβουργών
Οι εργάτες ξανασήκωσαν τα πανό και προχώρησαν προς την πλατεία Συντάγματος, όπου μέσω της Οθωνος πέρασαν μπροστά από τη Βουλή φωνάζοντας συνθήματα: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των χαλυβουργών η πάλη θα τη σπάσει», «Εννιά μήνες απεργία, νίκη στους εργάτες στη Χαλυβουργία». Φεύγοντας από τη Bουλή και καθώς η πορεία έχει φτάσει ήδη στην οδό Πανεπιστημίου η μαζικότητα του κόσμου που πορεύεται με τους χαλυβουργούς είναι τέτοια που πλήθη ακόμα συνεχίζουν να ξεπροβάλλουν από τη Σταδίου.Με σταθερό βηματισμό οι χαλυβουργοί φτάνουν στο ύψος του Πανεπιστημίου όπου και ολοκληρώνουν την πορεία τους. Εκεί, λίγο πριν το τέλος της συγκέντρωσης, για μία ακόμα φορά, έδωσαν υπόσχεση ότι και σήμερα το πρωί, όπως εννιά ολόκληρους μήνες τώρα, θα βρίσκονται στο πόστο τους.
Στην πύλη της Ελληνικής Χαλυβουργίας...
Τα κέρδη τους είναι βαμμένα με ιδρώτα και αίμα εργατών
Νωρίτερα, στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε:
«Δεν υπάρχει εργάτης που να μην ένιωσε απίστευτη οργή βλέποντας την εικόνα εννιά ηρωικών χαλυβουργών να τους πηγαίνουν σιδεροδέσμιους οι δυνάμεις καταστολής γιατί έκαναν το αυτονόητο: επέλεξαν το δρόμο του αγώνα για να περιφρουρήσουν τη ζωή της οικογένειάς τους από τα νύχια του Μάνεση και των ομοίων του.
Η χτεσινή πορεία
Γιατί μαζί με τους συναδέλφους τους δεν έσκυψαν το κεφάλι εδώ και εννιά μήνες και συνεχίζουν την απεργία τους.Γιατί δεν λυγάνε απέναντι στο σάπιο σύστημα εργοδοσίας - κυβέρνησης - ΜΜΕ που τους κουνάει το δάχτυλο για να κάτσουν φρόνιμοι.
Είναι πρόκληση αυτή η εικόνα των σιδεροδέσμιων εργατών για όλη την εργατική τάξη. Οταν δεν μπορεί το σύστημα να επιβάλει τη θέλησή του με το καρότο τότε το κάνει με το μαστίγιο. Βέβαια, αυτή την αντιμετώπιση την κρατάει μόνο για τους εργάτες. Ο "νόμος και η τάξη" ακουμπάει μόνο τους εργάτες.
Οι βιομήχανοι, οι μεγαλοεργοδότες, οι εφοπλιστές απολαμβάνουν τα καλά που τους εξασφαλίζει η εξουσία τους. Κλέβουν τον ιδρώτα των εργατών. Τους πετάνε στο δρόμο της ανεργίας. Στο όνομα του κέρδους θυσιάζουν ακόμα και τις ζωές των εργατών του μόχθου. Τα κέρδη τους είναι βαμμένα με τον ιδρώτα και το αίμα των εργατών.
Το κεφάλαιο και η εξουσία του έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο απέναντι στους χαλυβουργούς. Οπως παλαιότερα απέναντι στους αγρότες, απέναντι στους μαθητές, στους ναυτεργάτες. Απέναντι στους συνταξιούχους που τους ξυλοφόρτωναν τα ΜΑΤ.
Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ κλιμακώνει την επίθεση επειδή φοβάται το λαό. Στέλνει μήνυμα να μη σηκώσει κανένας κεφάλι γιατί θα έχει συνέπειες».




ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΦΩΝΙΟΣ
Ανίκητη η δύναμη της ενωμένης πάλης των εργατών
Η ομιλία του προέδρου του Σωματείου
Ο Γ. Σιφωνιός πρόεδρος του Σωματείου των χαλυβουργών
Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Γ. Σιφωνιός. Ανάμεσα στα άλλα, τόνισε:«Εκ μέρους των απεργών χαλυβουργών του Ασπροπύργου σας απευθύνουμε θερμό ταξικό χαιρετισμό. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας. Γελάστηκαν για άλλη μια φορά, όσοι νόμισαν ότι με τη βία μπορούν να τσακίσουν ένα τέτοιο ηρωικό και δίκαιο αγώνα. Τους είχαμε προειδοποιήσει πως οι χαλυβουργοί δεν είναι για τα δόντια τους.
Πριν φτάσουν στο μαστίγιο, προσπάθησαν να μας ξεγελάσουν με το καρότο. Αφού δεν πέσαμε στη φάκα, προχώρησαν στον εκβιασμό. Αφού δεν έπιασε ο εκβιασμός, χρησιμοποίησαν το μαστίγιο, τα ΜΑΤ, τους εισαγγελείς τους. Ηρθαν νύχτα, σαν τους κλέφτες, με εφτά διμοιρίες των ΜΑΤ και δεκάδες ασφαλίτες. Για να συλλάβουν έξι αγωνιστές, που έλειπαν τη νύχτα από το σπίτι τους γιατί εκτελούσαν το καθήκον τους, περιφρουρούσαν την απεργία. Πάλευαν για το δικαίωμα στη δουλειά, για να γυρίσουν πίσω στη δουλειά οι συνάδελφοί τους απολυμένοι.
Τους έβαλαν χειροπέδες λες και ήταν εγκληματίες και τους γύρναγαν όλη μέρα χωρίς νερό. Αυτοί που πριν λίγο καιρό συνόδευαν τον κ. Τσοχατζόπουλο χωρίς χειροπέδες, με το κοστούμι του, καμαρωτό, γιατί ήταν του δικού τους συναφιού, έβαλαν χειροπέδες στους τίμιους αγωνιστές. Επιβεβαιώνεται ότι η δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή, αλλά ταξική.
Τα τελευταία γεγονότα επιβεβαιώνουν τη δύναμη της ενωμένης πάλης των εργατών. Το θρίαμβο των απεργών χαλυβουργών. Το τι μπορεί να πετύχουν οι εργάτες όταν νικήσουν το φόβο, την κακομοιριά, τον ατομικισμό και εμπιστευτούν τη δύναμή τους.
Για άλλη μια φορά έσπασαν τα μούτρα τους μπροστά την ενότητα και αποφασιστικότητα των χαλυβουργών και στην αλληλεγγύη των εργατών. Νικήθηκαν, το εργοστάσιο συνεχίζει να παραμένει κλειστό. Η καμινάδα δεν πρόκειται να καπνίσει. Το μόνο που δουλεύει είναι το καμινέτο του κυλικείου και το τηλεφωνείο, για να πίνουν καφέ οι διευθυντές και οι ασφαλίτες που τους φυλάνε. Με αυτούς όμως γρανάζι δεν γυρνά, εργοστάσιο δεν δουλεύει.
Αναδεικνύεται η τεράστια δύναμη της εργατικής αλληλεγγύης, όπου χωρίς αυτή κανένας αγώνας δεν μπορεί να έχει αποτελέσματα, να αντέξει στην πίεση και στην τρομοκρατία της εργοδοσίας. Το "ένας για όλους και όλοι για έναν" αποτελεί μεγάλο όπλο, άμυνας και επίθεσης, για όλη την εργατική τάξη.
Συνάδελφοι. Προχωράμε, είμαστε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Ζητάμε άμεση συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και την αποδοχή των αιτημάτων μας, καθώς και την απομάκρυνση τώρα των ΜΑΤ από τη Χαλυβουργία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου