Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2012 Κατά μέτωπο επίθεση με ασήκωτα χαράτσια


Στα 1.500 ευρώ, κατά μέσο όρο, για πρόσθετο φόρο εισοδήματος και χαράτσια «αλληλεγγύης» και επιτηδεύματος. Τα 2 στα 3 λαϊκά νοικοκυριά με χρεωστικό υπόλοιπο
Αντιμέτωπα με την αδυσώπητη επίθεση του κεφαλαίου, με τη βαριά φορολογία και τα κάθε είδους χαράτσια βρίσκονται τα λαϊκά νοικοκυρά.
Στα 1.500 ευρώ, κατά μέσο όρο, φτάνει η πρόσθετη πληρωμή που προκύπτει από τα εκκαθαριστικά που στέλνει η Εφορία σε κάθε λαϊκό σπίτι και που αφορούν στο φόρο πάνω στα περσινά εισοδήματα (2011), στο χαράτσι της αλληλεγγύης και του επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες. Θέμα χρόνου είναι η έκδοση υπουργικής απόφασης για το χαράτσι (έτους 2012) πάνω στη λαϊκή κατοικία, που μέχρι πρόσφατα το μάζευαν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την εκκαθάριση περίπου 1,4 εκατ. φορολογικών δηλώσεων, από τα οποία προκύπτουν τα παρακάτω:
-- Καθένας από τους περίπου 936.000 παραλήπτες των πρώτων εκκαθαριστικών σημειωμάτων πληρώνει κατά μέσο όρο πρόσθετο φόρο από 1.500 ευρώ, που μπορεί να πληρωθεί μέχρι και σε τρεις μηνιάτικες δόσεις.
--Οι 2 στους 3 (67%) φορολογούμενοι παραλαμβάνουν χρεωστικό εκκαθαριστικό έναντι 2 στους 10 (20%) που είχε διαμορφωθεί η αναλογία στις περσινές δηλώσεις.
-- Ο καθαρός φόρος (μετά τις τυχόν επιστροφές που φέτος έχουν εξαϋλωθεί) φτάνει στα 1,4 δισ.


 ευρώ, ποσό που ήδη έχει ξεπεράσει τα 1,1 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκε πέρσι στο σύνολο της εκκαθάρισης και που αφορούσε σε 5,7 εκατ. φορολογικές δηλώσεις.
-- Από τα 1,4 δισ. ευρώ που μέχρι σήμερα έχουν βεβαιωθεί για είσπραξη περίπου 993,2 εκατ. ευρώ αφορούν τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος, τα 293 εκατ. ευρώ το χαράτσι της «αλληλεγγύης» και τα 49,2 εκατ. ευρώ το χαράτσι επιτηδεύματος.
Η απογείωση της καταλήστευσης λαϊκού εισοδήματος που συντελείται από φέτος έχει να κάνει με τους εφαρμοστικούς και άλλους νόμους για την καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου (5.000 από 12.000 ευρώ), την παραπέρα καρατόμηση των φορο-εκπτώσεων που ακόμη ίσχυαν στις περσινές δηλώσεις. Επίσης με το κόλπο των «τεκμηρίων», μαζικές διαστάσεις παίρνει το χαράτσωμα ανέργων, οικονομικών ανήμπορων λαϊκών νοικοκυριών, με εισοδήματα κατά πολύ χαμηλότερα όχι μόνο από τα όρια της επίσημης φτώχειας, αλλά και από το επίσημο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.
Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί στην Εφορία περί τα 1,9 εκατ. δηλώσεις, από τις οποίες έχουν ήδη εκκαθαριστεί 1,4 εκατ. δηλώσεις. Προς υποβολή είναι πάνω από 4,3 εκατ. δηλώσεις.
Οι προθεσμίες που έχουν δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών είναι μέχρι 10 Ιούλη για όσους έχουν τη δυνατότητα χειρόγραφης υποβολής και μέχρι 16 Ιούλη για ηλεκτρονική υποβολή (μέσω διαδικτύου).
Απειλούν με κατασχέσεις
Είναι απόλυτα βέβαιο πως οι εμφανιζόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία θα απογειωθούν σε νέα ύψη. Με εκβιασμούς και απειλές για κατάσχεση του μισθού και της σύνταξης, απευθείας από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία, επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών να μαζέψει από τα λαϊκά στρώματα τα κάθε είδους ληξιπρόθεσμα χαράτσια και τα άλλα εμφανιζόμενα χρέη προς την Εφορία. Με το νομικό πλέγμα που οι ίδιοι θεσμοθέτησαν μπορούν να ενεργοποιούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για εμφανιζόμενες οφειλές που ξεκινούν μόλις από τα 300 ευρώ, με κατάσχεση απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκεται σε χέρια τρίτων, όπως με κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, τυχόν άλλων εισοδημάτων. Μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα είναι ακατάσχετα για ποσά μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα. Για το επιπλέον ποσό προβλέπεται η δυνατότητα κατάσχεσης του 25%, όμως το ποσό που απομένει δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 1.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου