Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Για το φορολογικό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

 902.gr
Από τα κιτάπια του κεφαλαίου είναι οι συνταγές διαχείρισης του φορολογικού συστήματος που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτές παρουσιάστηκαν σε ημερίδα το τμήματος οικονομικής πολιτικής του κόμματος. Τα περί «ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων» από τα επιπλέον φορολογικά βάρη που του φόρτωσε το κυρίαρχο μείγμα της διαχείρισης, είναι μόνο για «ξεκάρφωμα» και για να συντηρείται η βολική για το δίπολο συζήτηση, για το ποιος από τους δυο σφάζει καλύτερα. «Γαργάρα» -κατά το κοινώς λεγόμενο κάνουν- την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, ενώ και η όποια καλυτέρευση της κατάστασης για το λαό που στενάζει, επαφίεται στους ρυθμούς ανάκαμψης των καπιταλιστικών κερδών και της οικονομίας, όπως ακριβώς ευαγγελίζονται η συγκυβέρνηση, μαζί και οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί (ΕΕ - ΔΝΤ). Μεταξύ άλλων, από τους ομιλητές (Αλ. Τσίπρας, Γ. Δραγασάκης, Γ. Μηλιός) και τα κείμενα του τμήματος οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, προκύπτουν χονδρικά οι εξής προτάσεις:
-- Για την «ανακούφιση από τη βάρβαρη φορολογική πολιτική και τα επαχθή χρέη», ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται «την έστω σταδιακή (και πάντως μακροπρόθεσμη) αποπληρωμή των οφειλών, που πλέον


έρχονται σε αντιπαράθεση με την επιβίωση των πολιτών». Δηλαδή, θα διασφαλίσει ώστε τα κάθε λογής χαράτσια και φόροι που φορτώθηκαν «άδικα» στο λαό (ΕΕΤΗΔΕ, ΦΑΠ κα) να πληρωθούν μέχρι τελευταίας δεκάρας, αλλά με ευκολίες πληρωμής! Σαν αυτές που κάνουν οι τράπεζες, προσφέροντας πιστωτικές κάρτες για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος! Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται συγκεκριμένα ότι θα θεσπίσει πλαφόν στο ύψος κάθε δόσης προς την εφορία για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα χρέη τους. Δηλαδή, δεν θα διαγράψει αυτά τα χρέη, ούτε θα σταματήσει να τα εισπράττει στο μέλλον, αλλά θα τα ρυθμίσει. Διευκρινίζει μάλιστα ότι «τα χρέη στα οποία δεν αντιστοιχεί μηνιαία δόση καταβολής (λόγω του ύψους των εισοδημάτων), δεν διαγράφονται αλλά "παγώνουν" (δεν προστίθενται προσαυξήσεις, ούτε λαμβάνει οποιοδήποτε μέτρο είσπραξης η εφορία) μέχρι οι υπόχρεοι να βρεθούν σε οικονομική κατάσταση, η οποία θα τους επιτρέπει την σταδιακή έστω, εξόφλησή τους».
-- Μόνιμο θα είναι και το χαράτσι της ΔΕΗ, όπως προκύπτει από τα ευχολόγια του Γ. Μηλιού στην παρουσίαση, όπου σημείωσε: «Θεωρούμε ότι το "χαράτσι" ακινήτων είναι παράνομο και αντισυνταγματικό, όπως από την αρχή της εφαρμογής του συγκεκριμένου έκτακτου, υποτίθεται, μέτρου είχαμε επισημάνει, και ως εκ τούτου δεν μπορεί παρά να επιμένουμε στην οριστική κατάργησή του». Τις προάλλες, ο Γ. Δραγασάκης διαβεβαίωνε ότι το χαράτσι δεν πρόκειται να καταργηθεί, αν βρεθεί «ισοδύναμο» έσοδο να το αντικαταστήσει, φυσικά από την τσέπη του λαού.
-- Βάζοντας σαν προϋπόθεση να ολοκληρωθεί το περιουσιολόγιο, για το οποίο μιλάει και η σημερινή συγκυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται «την ουσιαστική φορολογική ανακούφιση των ανέργων, των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των μικροϊδιοκτητών, των μικρομετόχων και μικροομολογιούχων, με ταυτόχρονη αύξηση των συνολικών εσόδων του κράτους». Σε ό,τι αφορά την κλίμακα της φορολόγησης για τα φυσικά πρόσωπα, προτείνει «το ατομικό αφορολόγητο εισόδημα να προσδιορίζεται κατ' έτος, σαν ποσοστό επί του, εκάστοτε, ορίου της φτώχειας. Με τα σημερινά δεδομένα το όριο είναι, για το 2013, στα επίπεδα των 12.000 ευρώ (...) Αύξηση του αφορολογήτου ορίου για κάθε παιδί. Προτείνουμε 2.000 ευρώ για το πρώτο και για το δεύτερο παιδί και 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο». Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί στις προτάσεις του το επίσημο όριο της φτώχειας που βάζει η ΕΕ και το οποίο συσκοτίζει τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού και τις σύγχρονες ανάγκες της. Σήμερα, καμιά τετραμελής οικογένεια δεν μπορεί να ζήσει με αφορολόγητο μικρότερο των 40.000, προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε παιδί. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι μια τετραμελής οικογένεια με εισόδημα ένα ευρώ πάνω από τις 16.000, πρέπει να φορολογείται και μάλιστα με «φορολόγηση όλων των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων με την ίδια κλίμακα». Το εισόδημα των φυσικών προσώπων, είτε μισθός και σύνταξη, είτε κέρδη από μετοχές και μερίσματα, είτε κάποιο μικρό ή μεγάλο εισόδημα από νοίκι, θα φορολογείται, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, με βάση την ίδια φορολογική κλίμακα. Από την ενιαία κλίμακα εξαιρούν του τόκους καταθέσεων, ανεξάρτητα από το ύψος, καταπώς ήδη ισχύει και προτείνεται από τους τραπεζίτες και τα άλλα τμήματα του κεφαλαίου.
-- Για τα νομικά πρόσωπα «άμεσος στόχος στο πεδίο της φορολογίας των επιχειρήσεων, αποτελεί η αύξηση των φορολογικών εσόδων στο ύψος του μέσου όρου της ευρωζώνης (...) Οι βασικοί άξονες των αλλαγών στη φορολογία των επιχειρήσεων είναι: Προοδευτική (χρονικά) αύξηση του συντελεστή φορολογίας για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις (...) Δραστική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις συναλλαγές με εταιρείες που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους (off shore εταιρείες) και σε χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς (...) Επανεξέταση του φορολογικού καθεστώτος για την ναυτιλία καθώς και για την εκκλησιαστική περιουσία, στο πλαίσιο συγκροτημένου θεσμικού διαλόγου». Οι φανφάρες του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση των φοροπρονομίων και φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας, περιορίζονται σε μέτρα που θα εξισώσουν την φορολογία του κεφαλαίου με τα ισχύοντα στις άλλες χώρες της ΕΕ! Ακόμα όμως κι εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει σκόπιμα σκιές για τις προθέσεις του σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες μερίδες του κεφαλαίου, όπως οι εφοπλιστές, με τους οποίους λέει ότι θα επιδιώξει συνεννόηση για το πόσο θέλουν να φορολογηθούν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου