Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Συνεργασίες....

Προς επισημοποίηση η συνεργασία Τσίπρα – Κατσέλη


Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Σε επισημοποίηση της συνεργασίας της Λούκας Κατσέλη με τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να οδηγήσει η εκδήλωση που οργανώνουν Παρασκευή και Σάββατο το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής του Γεράσιμου Αρσένη και του Levy Economics Institute στη χώρα μας.

Θέμα της διεθνούς διημερίδας (για την οποία το μεσημέρι σήμερα ο Γερ. Αρσένης και ο εκπρόσωπος του Levy Γιώργος Αργείτης παραχωρούν στις 2 το μεσημέρι συνέντευξη τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ) είναι «Έξοδος από την κρίση: Η πρόκληση της εναλλακτικής πορείας».

Παρά τις πολύ σημαντικές διεθνείς παρουσίες στη διημερίδα, όπως του Τζέιμς Γκαλμπρέιθ ή του Εκ. Χάιν, το βάρος πέφτει στις πολιτικές παρουσίες από τη χώρα μας:

 Η διημερίδα θα κλείσει τις εργασίες της το Σάββατο το απόγευμα με πάνελ στο οποίο θα συμμετέχουν ο Αλέξης Τσίπρας, η Λούκα Κατσέλη, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων-Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, αλλά και ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ με τον πρώην υπουργό Δημόσιας Διοίκησης στην Ισπανία Τζόρντι Σεβίλα.

 Σε άλλα πάνελ την ίδια ημέρα θα συμμετάσχουν οι Χάρης Καστανίδης (που αρχικά συγκρότησε την Κοινωνική Συμφωνία με την Λούκα Κατσέλη, εν συνεχεία όμως αποχώρησε), Γιώργος 

Σταθάκης και ο Ανδρέας Νεφελούδης, που πρόσφατα αποχώρησε από την Γραμματεία της ΔΗΜΑΡ. Το πάνελ μάλιστα θα συντονίζει ο διευθυντής της «Αυγής» Νίκος Φίλης, στον οποίο παραχώρησε συνέντευξη την περασμένη Κυριακή ο Γερ. Αρσένης.

 Στο πρώτο πάνελ, το πρωί της Παρασκευής, θα συμμετάχουν οι Γερ. Αρσένης, Γιάννης Δραγασάκης και Γιάννης Βαρουφάκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων στη διημερίδα θα μιλήσουν επίσης η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης (παρουσία που επιβεβαιώνει πως οι σχέσεις Λούκας Κατσέλη και Γιώργου Παπανδρέου βρίσκονται πλέον στο ναδίρ, ενώ επισημαίνεται ότι στην εκδήλωση καλείται και η Μπεατρίζ Τελεγκόν, που επιτέθηκε στη Σοσιαλιστική Διεθνή στον Γ. Παπανδρέου), Σπύρος Κουβέλης, Γιάννης Πανούσης (βουλευτής ΔΗΜΑΡ), η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά κ.α.

Η παραπάνω εκδήλωση αποτελεί το προοίμιον της επισημοποίησης της συνεργασίας του Αλέξη Τσίπρα με στελέχη όπως ο Γεράσιμος Αρσένης και η Λούκα Κατσέλη, πιθανόν δε προοπτικά και ο Χάρης Καστανίδης, καθώς και η τάση που θα συγκροτήσει ο Ανδρέας Νεφελούδης που αποχώρησε από τη ΔΗΜΑΡ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να επιλέγει να προχωρήσει τώρα στον πρώτο γύρο διεύρυνσης, ώστε να δημιουργήσει δυναμική στην πορεία, σχεδιάζοντας «δεύτερο γύρο» στην προεκλογική περίοδο.

Επιμένει κατά Σαμαρά με Κωνσταντίνο Καραμανλή

Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας όχι απλώς θα μεταβεί στην αυριανή εκδήλωση του Ιδρύματος Καραμανλή προς τιμήν του ιδρυτή της ΝΔ, αλλά προσπαθεί να την στρέψει εναντίον του νυν πρωθυπουργού και να καλλιεργήσει την αντίθεση «καραμανλικών» και «σαμαρικών».

Η Κουμουνδούρου, μάλιστα, αποφάσισε να πυροδοτήσει από χθες την ατμόσφαιρα κυκλοφορώντας non paper με το οποίο έχει μόνο καλά λόγια για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή της μεταπολιτευτικής περιόδου, αλλά και να επιτεθεί στον πρωθυπουργό αντιδιαστέλλοντας την πολιτική του με αυτή του ιδρυτή της ΝΔ: « Είναι προφανές ότι η παρουσία του Αλ. Τσίπρα σε αυτή την εκδήλωση δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία στον κ. Α. Σαμαρά ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έκανε τα πάντα για να την αποτρέψει ή/και να την υποβαθμίσει. Ίσως αυτό που ενοχλεί τον κ. Σαμαρά είναι οι καίριες επισημάνσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ότι τα ακροδεξιά χαρακτηριστικά που ο ίδιος και οι συνεργάτες του προσδίδουν στη ΝΔ απέχουν πολύ από τη φυσιογνωμία που είχε επιλέξει ο ιδρυτής της, καθώς και οι διαφωνίες στο ίδιο το κόμμα της ΝΔ επί αυτής της ιδεολογικής μετάλλαξης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο non paper του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου