Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Ο πλούτος των καπιταλιστών

902.gr
Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου Κάρλος Σλιμ, μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών
Της Κικής Αλεξάνδρου
Τρεις Έλληνες βρίσκονται στη λίστα Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Πρόκειται για τους Σπ. Λάτση, Αρ. Μυστακίδη και Φ. Νιάρχο με περιουσία που ανέρχεται σε 3,3 δις, 2,7 δις και 2,6 δις δολάρια αντίστοιχα. Μάλιστα το ρεπορτάζ μας πληροφορεί ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης η περιουσία του Σπ. Λάτση αυξήθηκε κατά 700 εκατομμύρια δολάρια.
Τρεις άνθρωποι έχουν περιουσία 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Και για να καταδείξουμε το μέγεθος θυμίζουμε ότι όλες οι περικοπές μισθών και συντάξεων στο διάστημα 2013 – 2016 σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο είναι περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Λίγο παραπάνω απ’ ό,τι αυξήθηκε η περιουσία του Σπ. Λάτση σε ένα χρόνο είναι οι περικοπές στον ΕΟΠΠΥ, που ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
Αυτά για όλους όσους λένε ότι αυτή η βαρβαρότητα που βιώνει ο λαός σήμερα είναι ο μόνος δρόμος. Δεν είναι ο μόνος δρόμος, είναι ο καπιταλιστικός δρόμος, με τη βασική του αντίθεση ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής, ο οποίος διευρύνεται, και την ατομική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της από τον καπιταλιστή. Οι εργάτες παράγουν τον πλούτο, οι καπιταλιστές τον ιδιοποιούνται. Και οι πραγματικοί παραγωγοί του μετράνε σήμερα και τη μπουκιά που θα δώσουν στο παιδί τους, πεθαίνουν από τα μαγκάλια και τις ξυλόσομπες, ψάχνουν ανά την Ελλάδα μπας και εξασφαλίσουν κανένα φάρμακο απαραίτητο για την υγεία τους. Έτσι, ενώ υπάρχουν, με την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνικής όλες οι δυνατότητες να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού, εκείνος οδηγείται δεκαετίες πίσω.
Αυτός είναι ο καπιταλισμός. Απάνθρωπος, σάπιος και ξεπερασμένος. Δεν αλλάζει, δεν εξανθρωπίζεται. Μόνο ανατρέπεται. Γι’ αυτό μονόδρομος για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα είναι να ριζώσουν γερά τη συμμαχία τους, να βαδίσουν τον δικό τους δρόμο για την δική τους εξουσία, όπου ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγεται θα είναι οι παραγωγοί του. Όσο πιο σύντομα το συνειδητοποιήσουν αυτό τόσο λιγότερα δεινά θα υποστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου