Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Στη μάχη για το «Ριζοσπάστη»


Η επίθεση στο «Ριζοσπάστη» και στο ΚΚΕ συνεχίζεται με αφορμή τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που σαν συνέπεια έφεραν την αναγκαστική μείωση του προσωπικού και τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές του. Αυτή την ενιαία επίθεση πολλών διαφορετικών αστικών επιτελείων άρχισε η «Αυγή» και ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνεχίστηκε σε μερίδα του αστικού Τύπου και σε διάφορα ύποπτα μπλογκς και ιστοσελίδες οι οποίες συνεχίζουν με τον πιο βρώμικο τρόπο και με χυδαία ψέματα, τόσο για το χαρακτήρα του «Ριζοσπάστη» και την ταύτισή του με τα αστικά ΜΜΕ που είναι επιχειρήσεις καπιταλιστικών ομίλων, αλλά και με προβοκατόρικες αιχμές για τα οικονομικά του ΚΚΕ. Δεν ξέρουμε αν ζήλεψαν τις μεθόδους του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. με την υπόθεση Γερμανός. Αλλά δεν είναι μόνον αυτοί. Στο χορό μπήκαν και κάμποσοι πρώην του «Ριζοσπάστη», μερικοί από τη δεκαετία του '80, που το 1991 πέρασαν στο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, πολέμησαν το ΚΚΕ και το «Ριζοσπάστη» με τις πιο βρώμικες μεθόδους, βρήκαν στην πορεία στέγη σε αστικές επιχειρήσεις (αντάλλαγμα στην αντιΚΚΕ δράση τους), κονόμησαν και ξαφνικά «το παίζουν προστάτες των απολυμένων» του «Ριζοσπάστη». Είναι μερικοί απ' αυτούς που και το 1991 διοχέτευαν στον αστικό Τύπο τα βρώμικα ψέματα περί «πλούτου του ΚΚΕ από τα ρούβλια», που θέλησαν να οικειοποιηθούν τον «902», (δεν είναι τυχαίο που και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και η «Αυγή» χτυπούν τον «902», λέγοντας ότι ανήκει στην «αριστερά», και το 1991 το πάσχιζαν), που τροφοδότησαν την αστική προπαγάνδα με όπλα για να χρησιμοποιηθούν στην επίθεση με στόχο να χτυπήσουν την ηθική υπόσταση του ΚΚΕ, κρίνοντας και τότε εξ ιδίων τα αλλότρια.Στην τότε προπαγάνδα «πατά» σήμερα και η χυδαία αντικομμουνιστική επίθεση της Χρυσής Αυγής,


 που χαρακτηρίζει το ΚΚΕ «κόμμα - επιχείρηση» που έπαιρνε επί χρόνια σκληρό συνάλλαγμα από τη Μόσχα, ενώ εμφανίζεται σαν υπερασπιστής των απολυμένων από το «Ριζοσπάστη» και τον «902».
Δεν τους έπιασε ο πόνος υπεράσπισης των εργαζομένων του «Ριζοσπάστη» όλους αυτούς, και το λιγότερο που μπορεί να τους προσάψει κανείς είναι η υποκρισία που προσιδιάζει σε όλες τις δυνάμεις υπεράσπισης του καπιταλισμού, που ενταγμένες στο αστικό πολιτικό σύστημα, πασχίζουν για τη σωτηρία του. Αλλωστε, ποια υπεράσπιση των εργαζομένων και ποια προστασία μπορούν να τους προσφέρουν όταν προσπαθούν εναγωνίως να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού με πολιτική ανάπτυξης των μεγαλοεπιχειρηματιών. Και δεν αμφισβητούν την εκμετάλλευση. Είναι δυνάμεις που είτε με την υπονόμευση της αντιμονοπωλιακής, αντικαπιταλιστικής πάλης, είτε ως δυνάμεις κρούσης των καπιταλιστών ενάντια στο οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα, για τους μεγαλοεπιχειρηματίες δουλεύουν.
Η επίθεση στο «Ριζοσπάστη» και στο ΚΚΕ, απ' όλους όσους γίνεται, γίνεται ακριβώς επειδή το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» βρίσκονται στην αντίπερα όχθη, πάνε κόντρα στο ρεύμα, αποκαλύπτουν εχθρούς και «άσπονδους φίλους» του λαού, σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, επομένως μπαίνουν εμπόδιο στην επιδίωξή τους να χειραγωγούν την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε πολιτική διαχείρισης του συστήματος των μεγαλοεπιχειρηματιών. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η ουσία της αξιοποίησης κάθε θεμιτού και αθέμιτου μέσου στο σκοπό τους. Να δυσκολέψουν, να εμποδίσουν τη δράση του ΚΚΕ. Και βεβαίως, τα πάντα τα κρίνουν με όρους καπιταλισμού, επιχειρήσεων, πασχίζοντας να εντάξουν και το «Ριζοσπάστη» στην ίδια κατηγορία, κρίνοντας πάλι εξ ιδίων τα αλλότρια.
Ο «Ριζοσπάστης» είναι Οργανο της ΚΕ του ΚΚΕ. Είναι η εφημερίδα της προβολής της πολιτικής και των θέσεων του ΚΚΕ που το αστικό καθεστώς επιβάλλει για την έκδοσή του τη μορφή της εταιρείας. Οχι εταιρείας κερδοσκοπικής. Ο «Ριζοσπάστης», ως Οργανο της ΚΕ του ΚΚΕ με αποστολή την προβολή και εκλαΐκευση της πολιτικής του ΚΚΕ, είναι γνωστό, το έχει άλλωστε δηλώσει δημόσια κατ' επανάληψη το ίδιο το ΚΚΕ, χρηματοδοτείται από το Κόμμα. Η μείωση του προσωπικού του «Ριζοσπάστη» έρχεται σε συνέχεια άλλων αποφάσεων για τον περιορισμό των εξόδων του Κόμματος, που αφορούν πρώτα και κύρια τα επαγγελματικά του στελέχη, μέλη και στελέχη που εργάζονται στο ΚΚΕ, για να μπορεί να ανταποκρίνεται στη δράση του. Ακόμα και στο «Ριζοσπάστη», η απόφαση για μείωση του προσωπικού πάρθηκε αφού εξαντλήθηκε κάθε άλλο μέσο, που δεν έθιγε τους εργαζόμενους στην εφημερίδα. Δεν έγιναν μειώσεις μισθών, όπως σε όλα τα αστικά ΜΜΕ. Το ΚΚΕ δεν έκρυψε ότι τα οικονομικά του επιδεινώθηκαν, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης, που δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο. Πολύ περισσότερο, ένα κόμμα που στηρίζει τα έσοδά του στις συνδρομές των μελών του, στην οικονομική ενίσχυση από τα λαϊκά στρώματα που δεινοπαθούν.
Για όλα τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι στο «Ριζοσπάστη» έχουν ενημερωθεί, ξέροντας πολύ καλά επίσης από την ίδια τους την πείρα στην εφημερίδα ότι κανένα τους πρόβλημα και ατομικό όταν υπήρχε και ζητούσαν βοήθεια, δεν έμενε άλυτο, ότι το Κόμμα και η εφημερίδα έκαναν τα πάντα ως προς αυτό. Οπως επίσης, ξέρουμε από την ίδια μας την πείρα, όχι μόνο της εφημερίδας αλλά και του Κόμματος -άλλωστε εκατοντάδες μέλη του και μέλη της ΚΝΕ έχουν απολυθεί και έχουν μείνει άνεργοι, ή δουλεύουν έχοντας αρκετούς μήνες να πληρωθούν- τι σημαίνουν οι σημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και που μας εξαναγκάζουν να πάρουμε αυτά τα αναγκαία μέτρα.
Η ιστορία του «Ριζοσπάστη», συνυφασμένη με την ιστορία του ΚΚΕ, έχει περάσει σε αρκετές περιόδους, παρόμοιες αλλά και μεγαλύτερες δυσκολίες από τις σημερινές. Και παρανομία. Η έκδοση όμως και η κυκλοφορία του δε σταμάτησε ποτέ. Από τη δεκαετία του '20 και του '30 και όχι μόνο στις περιόδους παρανομίας λόγω δικτατοριών, αλλά και «νομιμότητας», αντιμετώπισε την ανάγκη να γράφεται από δημοσιογράφους, να τυπώνεται και να κυκλοφορεί με ελάχιστα οικονομικά, αφού ελάχιστα ήταν και τα οικονομικά του ΚΚΕ, ακόμη και χωρίς πληρωμή. Οι εργαζόμενοι δούλευαν εθελοντικά για την έκδοσή του. Βεβαίως, η δουλειά στο Κόμμα αλλά και στην εφημερίδα είναι εθελοντική δουλειά. Και στηρίζεται στη θέληση και στην πίστη των κομμουνιστών να δρουν κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες για το σκοπό τον οποίο επέλεξαν ως στάση ζωής, δηλαδή την πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού και την κατάργηση της εκμετάλλευσης από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Αυτό καθορίζει και τη σχέση των εργαζομένων με την εφημερίδα. Υπήρχαν ακόμη και οι περίοδοι της βαθιάς παρανομίας που ο «Ριζοσπάστης» γράφονταν και τυπώνονταν σε ανήλιαγα υπόγεια με τον ενθουσιασμό και το πείσμα των κομμουνιστών που είχαν χρεωθεί μ' αυτό το καθήκον, αυτή την αποστολή, χωρίς καν τη σκέψη για μισθό ή άλλη πληρωμή. Βεβαίως, οι σημερινές συνθήκες, δε συγκρίνονται με τις παραπάνω. Ιδιαίτερα στην προ κρίσης περίοδο. Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι στο «Ριζοσπάστη» αμείβονται με τις συλλογικές τους συμβάσεις των δημοσιογράφων, οι οποίες επίσης είναι πολύ μεγαλύτερες από τον σημερινό κατώτατο μισθό, ή το μισθό των 700 και 800 ευρώ.
Αλλά η ιστορία του «Ριζοσπάστη» και του ΚΚΕ, είναι γεμάτη από τεράστιες εμπειρίες για τις αντιξοότητες στην έκδοσή του, και παρακαταθήκη για την αντιμετώπιση των σημερινών δυσκολιών. Ισως υπάρχουν κάποιοι που δε θέλουν να καταλάβουν και να συμβάλουν, ενώ υπάρχουν και οι «άσπονδοι φίλοι» των εργατών που πιστεύουν ότι θα μας εξοντώσουν οικονομικά και ηθικά. Ξέρουν ότι σε τούτα δω τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει. Αλλωστε δεν είναι μόνο το Κόμμα, τα μέλη του, τα στελέχη του που στο «Ριζοσπάστη» βρίσκουν τον καθημερινό σύντροφο στη δράση μέσα στην εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, παλεύοντας στις πιο αντίξοες συνθήκες για το δίκιο τους, για να προχωρά η οργάνωσή τους στους φορείς του κινήματος, η χειραφέτησή τους από την αστική πολιτική, για την ένταξή τους στην ταξική πάλη, για την προώθηση της λαϊκής συμμαχίας, για την ωρίμανση της πολιτικής συνείδησης, για την αντεπίθεση και την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Στη δράση για τη συγκέντρωση των δυνάμεων της επανάστασης από τώρα, κόντρα στους καπιταλιστές και στους «επίδοξους φίλους του λαού» που θέλουν το λαό ουραγό των αστών, των επιχειρηματικών ομίλων, που έχουν γίνει σάρκα τους, όπως όλοι οι πρώην με τη χυδαία αντιΚΚΕ προπαγάνδα, αλλά και οι επίδοξοι αναμορφωτές του καπιταλισμού αριστεροΣΥΡΙΖΑοι.
Είναι οι εργάτες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που «τον φυλάνε με τις βάρδιες», που βρίσκονται μαζί με τους κομμουνιστές καθημερινά στην πρώτη γραμμή της ταξικής πάλης.
Είναι οι σύντροφοι νεολαίοι της ΚΝΕ που στέλνοντας 1.230 ευρώ από πρωτοβουλιακή δική τους δουλειά για την ενίσχυση του «Ριζοσπάστη» μας έγραψαν: «Ο "Ριζοσπάστης" έβγαινε, βγαίνει και θα συνεχίσει να βγαίνει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Θα φροντίσει η ίδια η εργατική τάξη και τα παιδιά της γι' αυτό. Ειδικά για μας τους νέους κομμουνιστές, ο "Ριζοσπάστης" αποτελεί δικό μας λαϊκό πανεπιστήμιο, γιατί διδάσκει το πιο σημαντικό μάθημα: Αυτό της ταξικής πάλης το οποίο οι κ.κ. καθηγητάδες μας ξορκίζουν». Αυτή είναι η άσβεστη ελπίδα και φλόγα για το μέλλον της εργατικής τάξης. Η πρωτοβουλία τους είναι ανεκτίμητη.
Ολοι στη μάχη για την υπεράσπιση του «Ριζοσπάστη». Μάχη που πρέπει να δίνεται με την καθημερινή δουλειά όχι μόνο απόκρουσης της επίθεσης, όχι μόνο της οικονομικής του ενίσχυσης, αλλά της μελέτης και της διάδοσής του για να ανεβάσουμε την κυκλοφορία του. Είναι η επιθετική ασπίδα στον πόλεμο που μας κάνουν. Ολοι στη μάχη για το «Ριζοσπάστη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου