Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ» Ζητά εκ περιτροπής απασχόληση στο Βόλο


Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό, τώρα να οργανωθεί η πάλη ενάντια στην εργοδοτική επιθετικότητα
Την πρόθεσή της να προχωρήσει σε τετραήμερη απασχόληση (Παρασκευή - Δευτέρα) μέχρι τα τέλη του Μάη ανακοίνωσε χτες η διοίκηση της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στους εργάτες των εργοστασίων στη Μαγνησία. Για το θέμα θα ξεκινήσει σήμερα διαβούλευση μεταξύ της εργοδοσίας και των εκπροσώπων των εργαζομένων.
Προκειμένου να τρομοκρατηθούν οι εργάτες, στα εργοστάσια διαρρέεται ήδη πως η ανακοίνωση δε θα γινόταν αν η πρόσφατη γενική τους συνέλευση δεχόταν την αξίωση του Μάνεση να συνεχιστεί η μείωση των μισθών κατά 18% (μείωση που εφαρμόστηκε ήδη για τρεις μήνες και την περασμένη βδομάδα ο μεγαλοβιομήχανος ζήτησε να συνεχιστεί). Ανεξάρτητα από το ποια ακριβώς είναι τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας, είναι σίγουρο ότι αυτά καθορίζονται από την αναζήτηση του τρόπου που θα της διασφαλίσει το μέγιστο δυνατό κέρδος και θα ενισχύσει την «ανταγωνιστικότητά» της. Αυτό βεβαιώνει η εμπειρία από ολόκληρη την Ευρώπη (και αλλού), όπου η μία μετά τις άλλες οι


επιχειρήσεις μετάλλου κλείνουν, «αναδιαρθρώνονται» ή μεταφέρουν την παραγωγή τους σε άλλες χώρες (π.χ. «Arcellor Mital»). Η πίεση που δέχεται η κερδοφορία τους είναι τεράστια, όχι μόνο λόγω της βαθιάς ύφεσης στις Κατασκευές που ξεκίνησε πολύ πριν το 2008, αλλά και λόγω του βαθέματος της καπιταλιστικής κρίσης που αναγκάζει τους καπιταλιστές να μεταφέρουν κεφάλαια ακόμα από τον έναν κλάδο στον άλλο, προκειμένου να προστατέψουν τα κέρδη τους.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ελασματουργείο στο Βόλο σημειώνονται κάθε μήνα περίπου 4.000 ώρες υπερωρίες αφού υπάρχουν τεράστιες παραγγελίες με προορισμό τη Λιβύη και την Αλγερία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στοκ εμπόρευμα δεν υπάρχει καθόλου, ενώ τα φορτηγά πλοία φορτώνουν και φεύγουν αμέσως. Επίσης, σε μια σειρά τομείς, εργάτες αναγκάζονται να κάνουν 2 και 3 δουλειές λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό. Πρόσφατα, έγιναν πάνω από 30 προσλήψεις συμβασιούχων.
Η χτεσινή ανακοίνωση της εργοδοσίας κάνει σαφές πως δε χωρά κανένα περιθώριο εφησυχασμού στους εργάτες, που πρέπει άμεσα να οργανωθούν απέναντι στην κλιμάκωση της εργοδοτικής επιθετικότητας. Την ανάγκη αυτή ανέδειξε και η απόφαση της πρόσφατης γενικής συνέλευσης όπου, παρά τις ισχυρές πιέσεις, απορρίφτηκε η μείωση των μισθών. Την ίδια ανάγκη «φώτιζε» και η κουβέντα που γινόταν, χτες, σε διάφορα «πηγαδάκια». «Τόσο καιρό κάναμε υπομονή, προδώσαμε τους συναδέλφους στον Ασπρόπυργο και τώρα ο εργοδότης έρχεται να πειράξει εμάς» σημείωναν κάποιοι εργάτες. Αλλοι εργάτες μιλούσαν καθαρά για την ανάγκη να προκηρυχθούν απεργιακές κινητοποιήσεις. Αλλωστε, πολύτιμη είναι και η πείρα από όλο το προηγούμενο διάστημα: όταν πριν μήνες ο Μάνεσης επέβαλε 5ωρη απασχόληση στα δυο εργοστάσια (επικαλούμενος μείωση της ζήτησης), το προσωπικό δούλευε για πολύ περισσότερες ώρες γιατί «δεν έβγαινε η παραγωγή». Στην πύλη του εργοστασίου βρέθηκε και χτες το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας καλώντας τους εργάτες να αντισταθούν και στη νέα αντεργατική αξίωση, να προχωρήσουν σε γενική συνέλευση και να οργανώσουν άμεσα κινητοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου