Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Τσαριτσάνη: Τίμησαν τα θύματα της αντίστασης - έδιωξαν τη φασιστική «Χρυσή Αυγή» ( VIDEO)


Δείτε βίντεο, από υλικό του Μ.Σ.Τ, με την άμεση και αποφασιστική απάντηση του λαού της Τσαριτσάνης στη «Χρυσή Αυγή»
Το πρωί της Κυριακής, ο λαός της Τσαριτσάνης όρθωσε το μπόι του απέναντι στην αποκρουστική ιδεολογία του φασισμού, τίμησε όπως αξίζει στο αίμα που χύθηκε, τη μνήμη των θυμάτων της σφαγής της Τσαριτσάνης το 1943 και όλων των ηρώων που πάλεψαν για τη λευτεριά, απάντησε αποφασιστικά στις προκλήσεις της «Χρυσής Αυγής», την απομόνωσε και την έδιωξε από την εκδήλωση τιμής και μνήμης.
Στις 12 Μάρτη 1943, Ιταλοί φασίστες και ντόπιοι συνεργάτες τους εκτέλεσαν 45 πατριώτες στην πλατεία του χωριού, το οποίο προηγουμένως κατέστρεψαν ολοσχερώς, ως τιμωρία για τη συμμετοχή των Τσαριτσανιωτών στο κίνημα της Αντίστασης.
Φέτος, 70 χρόνια μετά, η φασιστική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» πήγε να εκτελέσει για δεύτερη φορά τα ηρωικά θύματα της φασιστικής σφαγής. Εκπρόσωποί της είχαν το θράσος να εμφανιστούν στο χώρο της εκδήλωσης, έχοντας μάλιστα ως πρόθεση να προβούν σε κατάθεση στεφάνου. Μπροστά στην


προσβολή αυτή, άμεση ήταν η αντίδραση του λαού της Τσαριτσάνης. Εργαζόμενοι και αγροτιά, γυναίκες, νέοι και φορείς απαίτησαν την άμεση απομάκρυνση τους.
Παρ όλη την κατάσταση που δημιουργήθηκε, τα φασιστοειδή προκλητικά παρέμεναν στο χώρο, με μοναδικό σκοπό να χαλάσουν και να ακυρώσουν την εκδήλωση, διοργανωτής της οποίας ήταν ο Δήμος Ελασσόνας. Ο Δήμαρχος Ελασσόνας Γιώργος Πασχόπουλος, που ήταν παρών στην εκδήλωση εκπροσωπώντας το Δήμο, έσπευσε να ανακοινώσει την ακύρωση της εκδήλωσης. Η δημοτική αρχή φέρει μάλιστα ευθύνη για την πρόσκληση βουλευτή της «Χρυσής Αυγής» στην εκδήλωση.
Τη στιγμή εκείνη, με αποφασιστικότητα και εκφράζοντας το παλλαϊκό αίσθημα ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, Χάρης Νούσιας, ανακοίνωσε την απόφαση να προβεί ο Σύλλογος στη διοργάνωση της εκδήλωσης, μέσα σε χειροκροτήματα και επευφημίες των συγκεντρωμένων κατοίκων, πολλοί από τους οποίους ήταν απόγονοι των θυμάτων.
Από τη διοίκηση του Συλλόγου και τους κατοίκους απαιτήθηκε η άμεση απομάκρυνσή των φασιστοειδών από την εκδήλωση, όπως και τελικά έγινε.
Διαβάστηκε ψήφισμα του Μορφωτικού Συλλόγου ενάντια στη «Χρυσή Αυγή», τα ονόματα των θυμάτων και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ο Μορφωτικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Γυναικών, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Τσαριτσάνης, το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.
Σε ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Τσαριτσάνης του ΚΚΕ τονίζει:
«Η Κομματική Οργάνωση Βάσης του ΚΚΕ χαιρετίζει το λαό της Τσαριτσάνης, την εργατιά και την αγροτιά, τις γυναίκες και την νεολαία του χωριού, που στάθηκαν φραγμός στους φασίστες της Χρυσής Αυγής, αναγκάζοντάς τους να φύγουν από τον ηρωικό χώρο της εκτέλεσης των συμπατριωτών μας από τα φασιστικά κατοχικά στρατεύματα, το Μάρτη του 1943.
Παράλληλα καταγγέλλουμε τη Δημοτική αρχή για τη στάση της που προσκάλεσε το βουλευτή της Χρυσής Αυγής, όπως και τους δημοτικούς συμβούλους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που κράτησαν «σιγή ιχθύος», νομιμοποιώντας ουσιαστικά την παραμονή των φασιστοειδών στο χώρο και δίνοντας καταφύγιο στους νοσταλγούς των φρικαλεοτήτων του φασισμού.
Ο λαός της Τσαριτσάνης με τη στάση του απέδειξε ότι ο λαός έχει τη δύναμη να σπάσει το φόβο και την τρομοκρατία, να οργανωθεί και να αντιμετωπίσει τη λυσσασμένη επίθεση που εξαπολύει η συγκυβέρνηση των μονοπωλίων, χρησιμοποιώντας τα μαντρόσκυλα της Χρυσής Αυγής για το τσάκισμα του κινήματος.
Η ΚΟΒ Τσαριτσάνης του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής μας να διδαχτεί από τη μαζική οργανωμένη απάντηση των κατοίκων της Τσαριτσάνης, να απομονώσει τους Χρυσαυγίτες και να αντιπαλέψει την πολιτική του συστήματος που γέννημα - θρέμμα του είναι ο φασισμός».
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Ελασσόνας, Δημήτρης Αβρανάς και Δημήτρης Παπαστερίου, σε δήλωσή τους τονίζουν:
«Οι κάτοικοι της Τσαριτσάνης απέτρεψαν με αποφασιστικότητα τη φασιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, να λερώσει τον αιματοβαμμένο χώρο του μνημείου των εκτελεσθέντων αγωνιστών και πατριωτών από τους Ιταλούς φασίστες το Μάρτη του ’43.
Ήρθαν οι φασίστες να "τιμήσουν" τα θύματα του φασισμού. Φέρει τεράστια ευθύνη η Δημοτική αρχή και ο ίδιος ο Δήμαρχος της Ελασσόνας που έφτασε η πρόσκληση στα χέρια του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, που την επεδείκνυε και έλεγε πως προσκαλέστηκε. Δεν χωράει καμία δικαιολογία για το συγκεκριμένο γεγονός, ούτε η επίκληση των συνταγματικών θεσμών ούτε ότι πρόκειται για κοινοβουλευτικό κόμμα που ισότιμα πρέπει να προσκαλείται σε όλες τις εκδηλώσεις.
Θυμίζουμε την ιστορία του ναζισμού. Το ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ αναδείχθηκε και κυβέρνησε μέσα από κοινοβουλευτικές διαδικασίες και εκλογές μέσα στη δίνη της καπιταλιστικής κρίσης του 1929 - 1932, με τη στήριξη των γερμανικών μονοπωλίων και την ανοχή της σοσιαλδημοκρατίας.
Ρωτάμε: μπορούν να αθωωθούν τα εγκλήματα του ναζισμού, οι θηριωδίες του Άουσβιτς και Νταχάου, στο όνομα του αστικού κοινοβουλευτισμού και των "δημοκρατικών διαδικασιών"; Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, τους ιδεολογικούς απογόνους του Χίτλερ ως ένα "κοινοβουλευτικό" κόμμα;
Καταγγέλλουμε στο λαό της περιοχής μας τη στάση της δημοτικής αρχής και καλούμε άμεσα να συγκληθεί δημοτικό συμβούλιο και να παρθεί απόφαση ώστε να μην καλεστεί ξανά εκπρόσωπος του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής.
Ο λαός της περιοχής μας να τους απομονώσει ώστε να μην μπορούν να σταθούν πουθενά και να χύνουν το δηλητήριό τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου