Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Σαν σήμερα... 11 Μάρτη


902.gr
Ο σταθμός της «Atotcha» στη Μαδρίτη, όπου έγιναν οι βομβιστικές επιθέσεις
1822 Με τη βοήθεια επαναστατών από τη Σάμο, η Χίος εξεγείρεται κατά των οθωμανικής κυριαρχίας.
1921 Γεννιέται ο Αργεντινός μουσικός Άστορ Πιατσόλα, από τους πιο σημαντικούς συνθέτες του ταγκό στον 20ο αιώνα.
1923 Τραγικό ναυάγιο σημειώνεται στο Σαρωνικό. Το επίτακτο ναυαγοσωστικό «Αλέξανδρος Ζ» βυθίζεται λόγω θαλασσοταραχής κοντά στην Ψυττάλεια, με αποτέλεσμα να πνιγούν 297 άτομα, στην πλειοψηφία τους ναύτες.
1935 Η ναζιστική Γερμανία προετοιμάζεται πυρετωδώς για το νέο ιμπεριαλιστικό μοίρασμα του κόσμου. Σαν σήμερα, ο Χέρμαν Γκέρινγκ ανακοινώνει επισήμως τη δημιουργία της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, της «Λουφτβάφε».
1938 Το Αυστριακό Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα πραγματοποιεί πραξικόπημα, τα Γερμανικά στρατεύματα περνούν ανενόχλητα τα σύνορα και την επόμενη μέρα (12/3) η Αυστρία προσαρτάται στο Γ’ Ράιχ.
1944 Πάνω από επτακόσιες γυναίκες από την περιοχή των Τρικάλων μαζεύονται στο χωριό Ζούλιανη, για να κατέβουν στην πόλη και να διαμαρτυρηθούν για την επιστράτευση που σχεδίαζαν οι Γερμανοί.


 Οι Γερμανοί τις συλλαμβάνουν και τις κλείνουν στη φυλακή για δύο μέρες. Ύστερα από γενικό ξεσηκωμό της περιοχής, οι κατακτητές τις άφησαν ελεύθερες.
1955 Πεθαίνει ο Σκοτσέζος βιολόγος, φαρμακολόγος και βοτανολόγος Αλεξάντερ Φλέμινγκ, που μαζί με τη σύζυγό του Αμαλία Φλέμινγκ, ανακάλυψε την πενικιλίνη. Για την επιτυχία του αυτή τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής (1945).
1956 Συνέρχεται στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας η 6η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ και της ΚΕΕ του ΚΚΕ (11-12/3/1956), που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής των έξι ΚΚ (ΕΣΣΔ, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Τσεχοσλοβακίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας) η οποία συγκροτήθηκε στη διάρκεια του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ. Η παρέμβαση της Επιτροπής οδήγησε στη δεξιά οπορτουνιστική στροφή του Κόμματος. Στροφή, που στηρίχθηκε και υποβοηθήθηκε από αντίστοιχη, αλλά περιορισμένη έως τότε τάση μέσα στο ΚΚΕ. Στην Ολομέλεια, ασκήθηκε κριτική για την επιλογή του Κόμματος για αποχή από τις εκλογές του 1946 και τον ένοπλο αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού. Οι ευθύνες για αυτές τις επιλογές προσωποποιήθηκαν, κατά κύριο λόγο, στον τότε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη, στον οποίο αποδόθηκαν κατηγορίες για «ανώμαλο εσωκομματικό καθεστώς», «προσωπολατρία», κλπ. Η 6η Πλατιά Ολομέλεια καθαίρεσε το Νίκο Ζαχαριάδη από ΓΓ της ΚΕ και από το ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.
1963 Συναυλία των Μάνου Λοΐζου και Χρήστου Λεοντή στο θέατρο «Ακροπόλ». Τα έσοδα της συναυλίας διατέθηκαν για το Δ’ Πανσπουδαστικό Συνέδριο.
1965 Κοινοποιείται στα σχολεία η αντικομμουνιστική Εγκύκλιος 1010 της κυβέρνησης της Ένωσης Κέντρου υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Η Εγκύκλιος είχε ως στόχο το τσάκισμα του μαθητικού κινήματος. Επρόκειτο για μια απροκάλυπτη αντικομμουνιστική, αντιλαϊκή επέμβαση, που επιχειρούσε να εξοβελίσει κάθε αντίσταση του κινήματος Παιδείας, με την επίκληση του «κομμουνιστικού κινδύνου», το χαφιεδισμό και τη τρομοκρατία μέσω των απειλών απόλυσης αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών. Αιχμή αυτής της κατάπτυστης εγκυκλίου ήταν το χτύπημα της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη (ΔΝΛ), που πρωτοστατούσε στους μεγάλους αγώνες για την Παιδεία.
1978 Πεθαίνει η τραγουδίστρια και ηθοποιός Σοφία Βέμπο.
1997 Μετά την ένοπλη εξέγερση που συντάραξε ολόκληρη την Αλβανία και την παραίτηση της κυβέρνησης, ο Σαλί Μπερίσα όρισε νέο πρωθυπουργό. Αναλαμβάνει ο προερχόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Μπασκίμ Φίνο.
2004 Πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης προκαλεί το θάνατο 191 ανθρώπων, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1400. Η κυβέρνηση Αθνάρ επιχειρεί να ενοχοποιήσει την Βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ. Έπειτα από 21 μήνες ερευνών το Ισπανικό δικαστήριο έκρινε ως ένοχο για τη βομβιστική επίθεση τον Μαροκινό Τζαμάλ Ζούγκαμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου