Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ Το ΚΚΕ λέει ανάπτυξη υπέρ του λαού και μηδενική ανεργία


Η εισηγητική τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνέντευξη Τύπου στην Αλεξανδρούπολη
Η επίσκεψη η σημερινή, αφορά την ενεργητική στήριξη των αγώνων του λαού της περιοχής εναντίον της εγκατάστασης εδώ του εργοστασίου της «Ελντοράντο» για την εκμετάλλευση του χρυσού. Επιλέξαμε να κάνουμε αυτό το ταξίδι ύστερα από την επίσκεψη της επιτροπής που ήρθε στην Αθήνα, γιατί θεωρούμε το ζήτημα πάρα πολύ σημαντικό και αξίζει μόνο και μόνο αυτό καθεαυτό το ζήτημα για να έρθουμε. Γνωρίζοντας ότι η περιοχή έχει όλα τα προβλήματα των κατοίκων της Ελλάδας, τα κοινωνικά, τα οικονομικά, τα δημοκρατικά. Καθόλου δεν εξαιρείται η περιοχή του Εβρου και μάλιστα, ως Περιφέρεια, έχει οξυμένα προβλήματα, παίρνοντας υπόψη και τη θέση της στην περιοχή.
Γιατί είμαστε αντίθετοι; Είμαστε αντίθετοι για πολλούς συνδυασμένους λόγους. Και, μάλιστα, για να γίνουν κατανοητοί, ακόμα κι αν δεν υπήρχαν τα οξυμένα προβλήματα του περιβάλλοντος και της Υγείας στην περιοχή, θα ήμαστε αντίθετοι να εκμεταλλευτεί το χρυσό της χώρας - το οποίο όπως ξέρετε χρησιμοποιείται ως απόθεμα, είναι ένα μέταλλο που δεν χάνει την αξία του - να πάει μια εταιρία, είτε ελληνική ιδιωτική, είτε ξένη να τον εκμεταλλευτεί. Και μάλιστα, να θεωρηθεί αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο της περιοχής.
Γιατί αποδεδειγμένα, σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου κι αν αντλείται, όπου κι αν γίνεται η εξόρυξη χρυσού, στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική, στη γειτονική Τουρκία, η μέθοδος η οποία


χρησιμοποιείται, της κυάνωσης, είναι μια μέθοδος η οποία δεν έχει φάρμακο αντιμετώπισης. Δημιουργεί άμεσα και μακρόχρονα προβλήματα στην υγεία των κατοίκων, προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα, διαρρέει μέσω του νερού παντού, καταστρέφει καλλιέργειες. Και από αυτήν την άποψη, θα πλήξει ολόκληρη την περιοχή, τον αγροτικό της πλούτο, γενικότερα τον φυτικό της πλούτο, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό.
Σταγόνα στον ωκεανό οι θέσεις εργασίας
Τα κέρδη που λέει η κυβέρνηση ότι θα έχει το Δημόσιο, θα είναι μηδαμινά μπροστά στις ζημιές και οι θέσεις εργασίας που θα γίνουν, κατά το Τεχνικό Επιμελητήριο, 70 με 80, κατά την ίδια την επιχείρηση 200 μόνιμες θέσεις εργασίας, είναι σταγόνα στον ωκεανό της ανεργίας στην περιοχή του Εβρου και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οταν έχουμε 1,5 εκατ. ανέργους, δεν μπορεί κανείς να συμβιβάζεται με 100 - 200 θέσεις εργασίας που χτυπούν τους αναπτυξιακούς τομείς της περιοχής, οι οποίοι, αν αναπτυχθούν προς όφελος του λαού, μπορούν να δημιουργήσουν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας.
Οταν λέμε ότι θα χτυπηθεί η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία και ο τουρισμός μιλάμε για τους μικρούς παραγωγούς, τους μικρούς επιχειρηματίες και το εργατικό δυναμικό που θα πληγεί, γιατί υποστηρίζουμε την ανάπτυξη αυτών των τομέων στο νομό, αλλά προς όφελος της πλειοψηφίας του νομού και όχι λίγων μονοπωλίων και των μετόχων τους. Αυτή η εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα - και γι' αυτό έρχεται - να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στις Σάπες, σε όλο το Παγγαίο, στο Κιλκίς, ενδεχομένως να βάλει πόδι και στη Βουλγαρία.
Επίσης, έχουμε υπόψη μας ότι ένας από τους μετόχους της εταιρείας, τουλάχιστον μέχρι το 2010, είχε το 35% των μετοχών της ΔΕΗ. Που σημαίνει ότι πατάει πόδι όχι για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, αλλά για να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό πλούτο και να μπει και σε άλλους τομείς της οικονομίας. Οι επενδύσεις, δηλαδή, δε γίνονται για το καλό του λαού.
Απορρίπτουμε το διαχωρισμό που κάνει η κυβέρνηση, ο οποίος είναι σκόπιμος, που λέει ανάπτυξη ή ανεργία. Η πρόταση του ΚΚΕ είναι ανάπτυξη από το λαό για το λαό, με ιδιοκτησία του πλούτου από το λαό. Που σημαίνει ότι η ανάπτυξη προγραμματίζεται έτσι που να απαλλάξει τη χώρα από εξαρτήσεις εκτός Ελλάδας - γι' αυτές που μπορεί να απαλλαγεί, και σε πάρα πολλούς τομείς μπορεί να απαλλαγεί - και ταυτόχρονα προϋποθέτει την προγραμματισμένη κατάργηση της ανεργίας, που να φτάσει στο 0% και όχι γενικά να δημιουργεί μια σταγόνα στον ωκεανό θέσεις εργασίας και να απολύονται πολύ περισσότεροι. Και μιλάμε για μόνιμες θέσεις εργασίας, με κανονικούς μισθούς και όχι για θέσεις εργασίας που θα έχεις 380 βασικό μισθό και από εκεί και πέρα ό,τι πάρεις παραπάνω.
Η κυβέρνηση κάνει ελιγμό
Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου - τη μάθαμε χτες βράδυ - έχει να κάνει με τη θετικά λυσσαλέα αντίσταση που συνάντησε και στην περιοχή του Εβρου και στη Χαλκιδική, που εκεί πήρε τη μορφή σύγκρουσης πια με τα ΜΑΤ στην πρώτη γραμμή, τη βία και τα δακρυγόνα. Αναγκάστηκε να κάνει μια δήλωση που λέει θα μελετήσω καλύτερα το θέμα, θα μελετήσω και άλλες περιβαλλοντικές μελέτες και έτσι θα πάρει περισσότερο χρόνο αυτή η διαδικασία.
Θέλω να πω το εξής για τη χτεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου: Η κυβέρνηση πάει να κερδίσει χρόνο, να τσακίσει το κίνημα στη Χαλκιδική, να καλλιεργήσει αυταπάτες στον Εβρο - αυτός είναι ο σκοπός της, δε λέω ότι θα περάσει αυτή η γραμμή της αυταπάτης. Επομένως, εμείς καλούμε το λαό του Εβρου, και αυτούς που δεν μπήκαν ακόμα στη δράση, εννοώ με τη μορφή του συλλογικού αγώνα, του συλλαλητηρίου κ.λπ., να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους σε συντονισμό με το λαό της περιοχής της Χαλκιδικής.
Και, μάλιστα, αυτός ο αγώνας να πάρει παλλαϊκά, πανελλαδικά χαρακτηριστικά με ειδικές μορφές αλληλεγγύης από το κέντρο προς την περιφέρεια, με κινητοποιήσεις από την περιφέρεια προς το κέντρο, με όποια μορφή εν πάση περιπτώσει εσείς επιλέξετε. Αλλά πρέπει να είναι και δυνατός τοπικός αγώνας και πανελλαδικός. Και αν έχει μια αξία να αξιοποιηθεί η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, είναι να αξιοποιηθεί στην κούρσα αυτή. Η κυβέρνηση αποπροσανατολίζει, ο λαός επιμένει. Να κερδίσει ο λαός που επιμένει και όχι η κυβέρνηση που αποπροσανατολίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου