Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Ο ιμπεριαλισμός μόνο ανατρέπεται


Η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ 9-10/10 στις Βρυξέλλες ήρθε να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά το ρόλο αυτού του ιμπεριαλιστικού οργανισμού ως εμπροσθοφυλακής του κεφαλαίου. Επίσης επιβεβαίωσε τη διαχρονική διαθεσιμότητα των αστικών κυβερνήσεων της Ελλάδας για ανά πάσα στιγμή εμπλοκή στους οποιουσδήποτε εγκληματικούς σχεδιασμούς. Ο υπουργός Αμυνας της τρικομματικής κυβέρνησης ήταν ξεκάθαρος. Για λογαριασμό της ελληνικής πλουτοκρατίας, που αξιοποιεί τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας για την ενίσχυση των συμφερόντων του κεφαλαίου, προσφέροντας υπηρεσίες συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, έκανε αυτό που θα έκανε ένας εκπρόσωπος των μονοπωλίων: Πλάσαρε τη χώρα ως εφαλτήριο για τα σχέδια της λυκοσυμμαχίας.

Σε μια περίοδο που ολόκληρη η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, με την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, είναι αναμμένη μπαρουταποθήκη, πρόβαλε την Ελλάδα ως «χώρα-κλειδί για τα θέματα ασφαλείας», που λόγω «της γεωγραφικής της θέσης μπορεί να έχει την προσοχή και το σεβασμό των συμμάχων». Η θέση αυτή πρέπει να σημάνει συναγερμό στις λαϊκές δυνάμεις και επαγρύπνηση για να αποτραπεί παραπέρα εμπλοκή της χώρας 

στην επέμβαση στη Συρία. Η ανάγκη να κλιμακωθεί η λαϊκή πάλη ενάντια στα βάρβαρα μέτρα πρέπει να συνδυαστεί με αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας, ώστε τα λαϊκά στρώματα να είναι σε ετοιμότητα και να αποτρέψουν τη μετατροπή της χώρας σε φονικό ορμητήριο εναντίον του συριακού λαού.
Το ΝΑΤΟ εξελίσσει το νέο στρατηγικό του δόγμα, για επέκταση της δράσης του σε όλο τον πλανήτη, για την προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων στον ανταγωνισμό τους με άλλες δυνάμεις που απειλούν την κυριαρχία τους, όπως η Ρωσία, η Κίνα ή συμμαχία αυτών με Ινδία, Βραζιλία και Νότια Αφρική στη γνωστή BRICS. Φυσικά, δεν λείπουν και ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εντός του ΝΑΤΟ, με την κάθε αστική τάξη να διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο. Απασχολεί επίσης πως θα συνεχιστεί η διείσδυση στην Κεντρική Ασία και ανακοινώθηκε ότι τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα θα «αποχωρήσουν» το 2015 από το Αφγανιστάν, αλλά θα μείνουν πίσω «εκπαιδευτές» για να «οργανώσουν το αφγανικό κράτος». Ταυτόχρονα εμπεδώνεται και το καθεστώς του κράτους προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου, που προέκυψε μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην ενιαία Γιουγκοσλαβία και χρησιμεύει ως ένα μόνιμο ορμητήριο για ποικίλες δραστηριότητες.
Η συνεργασία για την λεγόμενη «έξυπνη άμυνα», που περιλαμβάνει και την «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ, επίσης απασχολεί τους επιτελείς των ιμπεριαλιστών, όπως και ο συντονισμός των «λεγόμενων ειδικών επιχειρήσεων». Ηδη από το 2010, με τη στήριξη των αστικών κομμάτων της Ελλάδας, έχει εγκριθεί το λεγόμενο «μνημόνιο κατανόησης» που προβλέπει και «επιχειρήσεις εντός των χωρών - μελών σε καιρό ειρήνης και κρίσεων», δηλαδή ετοιμοπόλεμες δυνάμεις καταστολής ενάντια στα λαϊκά κινήματα. Επίσης ενεργοποιεί τη συνεργασία με διάφορες ΜΚΟ που συμμετέχουν σε δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και συμπεριλαμβάνει εταιρείες ιδιωτικών μισθοφορικών στρατών «παροχής πολεμικών υπηρεσιών». Ολα αυτά δείχνουν άκρατη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα τσακίσματος των λαών. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει και να εξαλειφθεί είναι να δυναμώσει η ταξική πάλη σε κάθε χώρα για να επιβάλουν οι εργαζόμενοι και τα εκμεταλλευόμενα λαϊκά στρώματα το δίκιο τους, καταργώντας την εξουσία των μονοπωλίων, κατακτώντας τη δική τους εξουσία και στέλνοντας το καπιταλιστικό σύστημα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου