Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Να κάνουμε τους φόβους τους εφιάλτη


«Χρονιά της μεγάλης κοινωνικής έντασης» χαρακτήρισε το 2013 ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ μιλώντας προχτές σ' ένα φόρουμ επιχειρηματιών. Κατέφυγε σ' αυτό το χαρακτηρισμό για να πει στην κυβέρνηση «ή τώρα ή ποτέ» σχετικά με τη χρηματοδότηση διαφόρων έργων ενδιαφέροντος της εταιρείας, ανάμεσά τους ο περίφημος Ε65, ο δρόμος που έχει σχεδιαστεί να διασχίζει την Κεντρική Ελλάδα και ο οποίος, όπως φαίνεται, οδεύει προς ακύρωση καθώς στο μεταξύ των καπιταλιστών ανταγωνισμό άλλα συμφέροντα υπερέχουν.
`Η τώρα ή ποτέ εμφανίζεται να δηλώνει και το συγκρότημα Λαμπράκη με το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ. «Εχετε ήδη βραχεί αρκετά, περάστε τώρα όλο το ποτάμι», είναι σε παραλλαγή η διαταγή που δίνει στην κυβέρνηση δείχνοντας ότι μπροστά βρίσκεται «μέγα πολιτικό πρόβλημα».
***
Ο χρόνος φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο συνολικά για τους καπιταλιστές. Η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η όποια ανάπτυξη θα 'ναι αναιμική επιβεβαιώνεται ξανά, οι ειδικοί μάλιστα μιλούν για ένα παράθυρο όλο κι όλο έξι μηνών μέχρι να αρχίσει η νέα βουτιά.
***
Για την εργατική τάξη αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η εκτίμηση των ίδιων των αστών


αναλυτών πως ό,τι παθαίνουμε δεν είναι παρά η αφετηρία για όσα χειρότερα ακολουθούν. Μια ματιά στα μέτρα που αποφασίζονται αυτές τις μέρες βεβαιώνει πως τα χειρότερα είναι μπροστά. Η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, ο εργάσιμος χρόνος - λάστιχο, η μέχρι του σημείου εξαφάνισης αφαίρεση δικαιωμάτων στους χώρους της Υγείας - Πρόνοιας δε συνιστούν κάποιες δύσκολες μεταβολές, αλλά πράγματι μια νέα αφετηρία για ακόμα πιο εντατική εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που τα οικονομικά στοιχεία μαρτυρούν ότι από την ήδη σκληρή δουλειά των εργατών αυξάνουν ακόμα και εν μέσω κρίσης τα κέρδη των καπιταλιστών και ειδικά εκείνων που συνασπίζονται σε πολυεθνικές εταιρείες.
Ολα τα δεδομένα ενισχύουν τη θέση του ΚΚΕ για την ανάγκη έντασης των προσπαθειών για το αντιμονοπωλιακό μέτωπο και άρα για όξυνση του πολιτικού αγώνα με έναν τέτοιο προσανατολισμό.
Σε πείσμα όσων πασχίζουν να κρατήσουν ψηλά στις συνειδήσεις των εργατών την Ευρωπαϊκή Ενωση περίπου ως παράδεισο αν το πάνω χέρι το έχουν οι σοσιαλδημοκράτες, Ευρωπαϊκή Ενωση σημαίνει μόνο δάκρυα για την εργατική τάξη.
***
Μέσα σ' ένα τέτοιο κλίμα στην αυριανή πανεργατική απεργία πρέπει να καταγραφούν τα αποτελέσματα της ως τώρα δουλειάς του ταξικού κινήματος που δε σταματά με την απεργία και που περιέχει την ένταση της δράσης εργοστάσιο το εργοστάσιο, επιχείρηση την επιχείρηση, γραφείο το γραφείο, σχολείο το σχολείο, μαγαζί το μαγαζί, στις πόλεις και στα χωριά. Ετσι που να γίνεται καθαρότερο ότι η εργατική τάξη δεν αποδέχεται την κατάργηση του κατώτερου μισθού, το τσάκισμα του 8ωρου, τη ριζική ανατροπή της ζωής της. Οτι η εργατική τάξη είναι αποφασισμένη, μαζί με τ' άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, να μπλοκάρει τα αντεργατικά μέτρα, να επιβάλει την κατάργηση των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων, να οδηγήσει με την πάλη της στην έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, να διαγράψει το χρέος που δεν είναι δικό της, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να πάρει ο λαός την οικονομία στα χέρια του. Οτι η εργατική τάξη επιλέγει να βαδίσει σ' έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης με κριτήριο τις ανάγκες της για δουλειά μόνιμη και σταθερή για όλους, με αξιοπρεπείς μισθούς, συντάξεις, ανάπαυση, δωρεάν μόρφωση για τα παιδιά, εξασφαλισμένη δωρεάν φροντίδα Υγείας για τις οικογένειές της. Ανάπτυξη και παραγωγή προς όφελος του λαού και όχι των μονοπωλίων.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου