Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ «ΕΡΤ ΑΕ» Ωμή λογοκρισία σε βάρος δημοσιογράφων της ΝΕΤ


«Εκοψαν» την εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» με τους Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένα Κατσίμη
Στο «κόψιμο» της ενημερωτικής εκπομπής «Πρωινή ενημέρωση» της ΝΕΤ με τους Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένα Κατσίμη προχώρησε χτες η γενική διεύθυνση ενημέρωσης της ΕΡΤ. Σαν πρόσχημα αξιοποιήθηκε ο τρόπος παρουσίασης και τα σχόλια των δύο δημοσιογράφων για δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας με τα πορίσματα για τους βασανισμούς συλληφθέντων στην Ασφάλεια, τα οποία αποκάλυψε η εφημερίδα «Guardian».
Σχολιάζοντας το θέμα, η Μ. Κατσίμη αναφέρθηκε στα ιατροδικαστικά πορίσματα για τους 15 που συνελήφθησαν και υπενθύμισε παλιότερη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδια, ότι σκοπεύει να κάνει μήνυση στην «Guardian» για συκοφαντικό και ψευδές δημοσίευμα. Ο Κ. Αρβανίτης αναρωτήθηκε, αν ο υπουργός έκανε τελικά τη μήνυση και η παρουσιάστρια απάντησε ότι «δεν έκανε, γιατί τα πορίσματα δείχνουν ότι όντως είναι κακούργημα».
Συνεχίζοντας τον μεταξύ τους διάλογο, ο Κ. Αρβανίτης ρώτησε «και θα παραιτηθεί τώρα;». Η Μ. Κατσίμη απάντησε ότι «δε νομίζω ότι θα παραιτηθεί. Πάντως, ήταν περίεργο το ότι ο κ. Δένδιας είπε - σαν να ήξερε τα πορίσματα, που αυτό κανονικά δε γίνεται - που από τη μία είναι καλό ότι δεν τα ήξερε 


τα πορίσματα, αλλά από την άλλη πώς πας και το λες αυτό;» για να συνεχίσει ο Κ. Αρβανίτης «και τώρα τι θα γίνει; Θα πει συγγνώμη;».
Αναποδογυρίζοντας την πραγματικότητα και για να δικαιολογήσει την απαράδεκτη λογοκρισία, ο γενικός διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ ΑΕ Αιμίλιος Λιάτσος σε γραπτή του δήλωση κάνει λόγο για «καταπάτηση στοιχειωδών κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας», υποστηρίζοντας ότι οι δύο παρουσιαστές της εκπομπής «προέβησαν σε απαράδεκτους υπαινιγμούς κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκου Δένδια, χωρίς μάλιστα να του δώσουν το δικαίωμα να εκφράσει τη δική του άποψη, ενώ με τα σχόλιά τους εμφανίστηκαν να προκαταλαμβάνουν το αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης»!
Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ
«Είναι κοινό μυστικό πως ο τρόπος που παρουσίαζαν οι δύο συνάδελφοι την εκπομπή τους ενοχλούσε εδώ και καιρό στελέχη τόσο της τωρινής, όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης. Η συρρίκνωση της διάρκειας της εκπομπής και η μετάθεσή της σε πολύ πρωινή ώρα είναι ενδεικτική της δυσμένειας στην οποία είχαν περιπέσει», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.
Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καταδικάζει την απαράδεκτη απόφαση για «κόψιμο» της εκπομπής ως πράξη ωμής λογοκρισίας και πολιτικής δίωξης, σημειώνοντας ότι αυτή «αποδεικνύει ότι στις σημερινές συνθήκες κανένα περιθώριο, καμία χαραμάδα, δεν αφήνουν ανοιχτή για ολόπλευρη ενημέρωση των εργαζομένων. Η "πολυφωνία" και "αντικειμενικότητα", στο όνομα της οποίας ορκίζονται τα αστικά κόμματα και οι μεγαλοδημοσιογράφοι πάνε περίπατο».
Απαιτεί την ανάκληση της απόφαση και καλεί τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και ειδικά στην ΕΡΤ να βγάλουν συμπεράσματα. «Με αλληλεγγύη και ενότητα να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις αυθαίρετες αποφάσεις που θα πληθύνουν στο άμεσο μέλλον», τονίζει.
  • Την απομάκρυνση δημοσιογράφου της ΕΡΤ 3 από την κάλυψη των εορταστικών εκδηλώσεων, επειδή σχολίασε την ισχυρή αστυνομική παρουσία έξω από το ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, καταγγέλλει η ΕΣΗΕΜ-Θ σε ανακοίνωσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου