Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Βουλή: Πλήρη αποζημίωση για τις καταστροφές στο Καλαμίτσι Πρέβεζας ζήτησε το ΚΚΕ (VIDEO)


 www.902.gr
Την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων από τις καταστροφές που προκάλεσε ισχυρός ανεμοστρόβιλος στην περιοχή Καλαμίτση Πρέβεζας, απαίτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραίτης, με επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή.(δείτε το βίντεο παρακάτω)
Συγκεκριμένα, στις 29/11/2012, από τον ισχυρό ανεμοστρόβιλο καταστράφηκαν ολοσχερώς θερμοκηπιακές καλλιέργειες και εγκαταστάσεις στη βιομηχανική περιοχή, ενώ ζημιές υπέστησαν επίσης, αλιευτικά σκάφη, στέγες στον καταυλισμό των ΡΟΜΑ και πολλά βιοτεχνικά κτίρια.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ισχυρίστηκε πως σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, οι ζημιές δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλης έκτασης. Επίσης, δήλωσε πως αφού ολοκληρωθεί η εκτίμηση των καταστροφών και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει ο κανονισμός κρατικών ενισχύσεων και ο κοινοτικός κανονισμός, θα ενταχθούν σε ΠΣΕΑ, που θα πρέπει να εγκριθούν από το υπ. Οικονομικών και στη συνέχεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Μ. Χαρακόπουλος παραδέχθηκε πως είναι τεράστιες οι ελλείψεις προσωπικού στον ΕΛΓΑ καθώς από το 2009 οι εργαζόμενοι που απασχολεί έχουν μειωθεί στο μισό. Απέρριψε το αίτημα του ΚΚΕ για αποζημίωση των πληγέντων στο 100%.
Ανακοίνωσε επίσης, πως έχουν προγραμματιστεί πληρωμές αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες στις 12 και στις 21 Δεκέμβρη και πως το σύνολο των αποζημιώσεων θα αποπληρωθεί εντός του Α’ τριμήνου του 2013.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Μωραίτης, τόνισε πως οι καταστροφές είναι εκτεταμένες και κατήγγειλε πως η διαδικασία αποζημίωσης μέσω ΠΣΕΑ, ακόμα και αν εγκριθούν από την ΕΕ είναι ψίχουλα και καθυστερούν από 2 έως και 3 χρόνια.
Χαρακτήρισε φοροεισπρακτικό μηχανισμό τον ΕΛΓΑ και ανέδειξε την ανάγκη για ένα κρατικό ασφαλιστικό φορέα, που θα καλύπτει τους αγρότες στο 100% των ζημιών που υφίστανται από ασθένειες και φυσικές καταστροφές.
 Εδώ δείτε βίντεο από τη συζήτηση



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου