Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Κυριακή αργία


Η πρόθεση της συγκυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας αποτελεί κομμάτι της συνολικής επίθεσης που έχουν εξαπολύσει από κοινού με την ΕΕ και την οικονομική ολιγαρχία, ενάντια στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας. Η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων αποτελεί κεντρική αξίωση των μεγαλοκαπιταλιστών του εμπορίου, εδώ και δεκαετίες. Είναι ένα από τα κλειδιά που πάντα ήθελαν να έχουν στη διάθεσή τους τα μονοπώλια, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ολοκληρωτικής επικράτησής τους στην αγορά.
Οι αστικές κυβερνήσεις και τα μονοπώλια με τους φορείς τους προχώρησαν μεθοδικά και έχοντας υπόψη τους συγκεκριμένη στρατηγική. Υπονόμευσαν τις εργασιακές σχέσεις των εμποροϋπαλλήλων, κατάργησαν στην ουσία την 8ωρη εργασία και το πενθήμερο, κατάργησαν τις υπερωρίες, προχώρησαν σε διευθέτηση του χρόνου απασχόλησης ανεξάρτητα από το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και τώρα χτυπούν στο ψαχνό. Και τις εκατοντάδες χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους και τις εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους.
Τα κύρια επιχειρήματα που προβάλλουν οι κυβερνώντες είναι μυθεύματα, βγαλμένα από εγκεφάλους υποταγμένους στις πιο ακραίες αξιώσεις των μονοπωλίων. Σε μια εποχή που εκατομμύρια νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών, αυτοί 

διαφημίζουν ότι την Κυριακή, που παραδοσιακά είναι μέρα ξεκούρασης και οικογενειακής συνεύρεσης, οι εργαζόμενοι θα εξορμούν με την οικογένειά τους για ψώνια. Σε μια εποχή που για δεκάδες χιλιάδες μικρομάγαζα υπάρχουν μέρες που δεν κάνουν ούτε σεφτέ, αυτοί υποστηρίζουν ότι οι μαγαζάτορες θα βγάζουν τα σπασμένα τις Κυριακές, έστω όσες Κυριακές αντέξουν να ανοίξουν το μαγαζί τους. Μιλάμε για σκέτη πρόκληση.
Στην πραγματικότητα, αυτό που θα συμβεί σε περίπτωση που περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια, είναι νέα αύξηση της ανεργίας στο εμπόριο, ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση των συνθηκών απασχόλησης, μεγάλη αύξηση των ωρών που η ζωή των εργαζομένων θα περιστρέφεται γύρω από το πήγαινε - έλα στη δουλειά. Καίριο θα είναι το πλήγμα για τους μικρούς εμπόρους, οι οποίοι θα γονατίσουν από τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις, αφού πολλοί δε θα αντέξουν ούτε φυσικά να εργάζονται όλες τις μέρες της βδομάδας, ούτε να καλύψουν το πρόσθετο κόστος λειτουργίας.
Οι μοναδικοί που πάντα βγαίνουν κερδισμένοι από τέτοιου είδους ρυθμίσεις είναι τα μονοπώλια και οι μεγάλες επιχειρήσεις. Και η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει εργαζόμενους και μικρούς εμπόρους δούλους στις ορέξεις και στην κερδοφορία τους. Το γεγονός ότι σε αυτή τη φάση λένε ότι η ρύθμιση δεν αφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις είναι το βρώμικο ...ξεκάρφωμα που επιδιώκουν κυβέρνηση και μονοπώλια, για να μη φανεί ότι το αίτημα που ικανοποιείται δεν είναι ούτε των εργαζομένων, ούτε των μικρών εμπόρων, αλλά των μεγάλων εμπορικών και των πολυκαταστημάτων.
Η απόφαση για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ακόμα μια βάση για κοινή δράση ενάντια στα μονοπώλια. Οι εμποροϋπάλληλοι και οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι, που - και οι μεν και οι δε - ειδικά στις σημερινές συνθήκες της κρίσης και της επιθετικότητας του κεφαλαίου κινδυνεύουν να χάσουν και το μεροκάματο, οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι το κεφάλαιο είναι ο κοινός αντίπαλος, ο στόχος, που τους καταβροχθίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου