Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΚΚΕ: Ερώτηση για την επιδείνωση της κατάστασης στις υπηρεσίες Υγείας του Νοσοκομείου Πρέβεζας

Ερώτηση για την επιδείνωση της κατάστασης στις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας στο Νοσοκομείο Πρέβεζας κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Γιώργος Λαμπρούλης και Νίκος Καραθανασόπουλος.
Ζητούν την άμεση επίλυση του οξυμένου προβλήματος της θέρμανσης, την πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού, την άμεση χρηματοδότηση του νοσοκομείου για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ελλείψεων σε υγειονομικό και άλλα αναλώσιμα υλικά και φάρμακα, την καταβολή των δεδουλευμένων, που οφείλονται από εφημερίες, υπερωρίες, αργίες και νυχτερινά σε γιατρούς και εργαζόμενους του νοσοκομείου και να εξασφαλιστεί ένα ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών με βάση τις ανάγκες.
Επίσης, να σταματήσουν οι ασθενείς που προσέρχονται να πληρώνουν με οποιοδήποτε τρόπο για εξετάσεις, θεραπείες και επεμβάσεις, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης επισημαίνει:
«Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Πρέβεζας όπως σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας συνεχώς επιδεινώνεται με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν ούτε στοιχειώδεις ανάγκες.


Συγκεκριμένα υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό όπως στο δερματολογικό-ψυχιατρικό που δεν υπάρχει κανένας γιατρός, ενώ υπάρχει ένας γιατρός στο οφθαλμολογικό, νευρολογικό, πνευμονολογικό, στο ουρολογικό υπάρχει ένας γιατρός και μάλιστα επικουρικός, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπάρχει μόνο ένας νεφρολόγος και ένας βοηθός. Συνολικά περίπου 60% των θέσεων με βάση και αυτόν τον απαρχαιωμένο οργανισμό του νοσοκομείου είναι κενές.
Υπάρχει μείωση του κονδυλίου των εφημεριών, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται ολοκληρωμένα οι εφημερίες ακόμα και σε ευαίσθητα τμήματα όπως η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Μονάδα Εμφραγμάτων, Παθολογική και Χειρουργική Κλινική.
Λόγω της υποχρηματοδότησης κατά περιόδους εμφανίζεται έλλειψη ακόμα και σε υγειονομικό υλικό άμεσης ανάγκης, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι πριν περίπου τρεις μήνες αναστάλθηκαν χειρουργεία λόγω έλλειψης υγειονομικού υλικού.
Χαρακτηριστικό της τραγικής κατάστασης που επικρατεί είναι ότι στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας τα καλοριφέρ άναψαν μόλις πριν 10 μέρες. Η θέρμανση που παρέχεται είναι 2 ώρες το πρωί και 2 ώρες το απόγευμα, με κίνδυνο βέβαια στην ομαλή εξέλιξη και αποκατάστασης της υγείας των ασθενών, αφού π.χ. ένας χειρουργημένος ασθενής θα μεταφερθεί σε θάλαμο με τη θερμοκρασία στους 13 βαθμούς... Κάποιες μονάδες του νοσοκομείου, όπως η Καρδιολογική, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και η Χειρουργική επιδιώκεται να θερμανθούν μέσω κλιματιστικών, ωστόσο στους διαδρόμους και στους θαλάμους επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Εργαζόμενοι και συγγενείς προσπαθούν να ζεσταθούν κάνοντας χρήση ηλεκτρικών οικιακών συσκευών (καλοριφέρ, θερμάστρες). Το Γενικό Νοσοκομείο της Πρέβεζας μπάζει αέρα, είναι εκτεθειμένο στο κρύο λόγω της κακής συντήρησής του και για τον πρόσθετο λόγο πως η μόνωσή του είναι διάτρητη και ευάλωτη στις καιρικές συνθήκες, εξαιτίας της παλαιότητας των κτιριακών του εγκαταστάσεων, που χρονολογούνται από το 1970.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της πολιτικής της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, που περικόπτει πόρους από την Υγεία, προκειμένου να ενισχύονται με ζεστό χρήμα οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Ταυτόχρονα η υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας ανοίγει το δρόμο για την κερδοφόρα επένδυση κεφαλαίων και στο χώρο της Υγείας.
Όπως κατανοεί ο καθένας, αυτή η απαράδεκτη εγκληματική κυβερνητική πολιτική που έχει συνδιαμορφωθεί από τους εκπροσώπους των μεγαλοεπιχειρηματιών της ΕΕ και την τρόικα, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή όσων νοσηλεύονται ή παρουσιάζουν ανάγκη νοσηλείας, αλλά και γενικότερα για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Άλλωστε αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από τα γενικότερα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης (ανεργία, ανέχεια, ανασφάλεια), έχουμε το φαινόμενο τα τελευταία χρόνια να έχουμε αύξηση της νοσηρότητας του λαού μας και μείωση του προσδόκιμου ζωής του. Ιδιαίτερα αυτό έχει ακόμα πιο δραματικές επιπτώσεις στα φτωχά λαϊκά στρώματα, σε ηλικιωμένους, αναπήρους και χρόνιους πάσχοντες.
Δεικτικό αυτής της κατάστασης είναι ότι ασθενείς πολλές φορές είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν σε άλλη πόλη ακόμη και στην Αθήνα για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε υπηρεσίες Υγείας με σοβαρή ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση αυτών και των οικογενειών τους.
Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την αναγκαιότητα ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν και υψηλής ποιότητας συστήματος Υγείας, 100% χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σ’ αυτόν τον ευαίσθητο κοινωνικό τομέα.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την άμεση αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας και πιο συγκεκριμένα:
Την άμεση επίλυση του οξυμένου προβλήματος της θέρμανσης ώστε οι ασθενείς να νοσηλεύονται στις προβλεπόμενες συνθήκες του 21ου αιώνα.
Την πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού για να μπορεί το νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής να ανταποκριθούν στις ανάγκες για υπηρεσίες Υγείας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Την άμεση χρηματοδότηση του νοσοκομείου για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ελλείψεων σε υγειονομικό και άλλα αναλώσιμα υλικά και φάρμακα, την καταβολή των δεδουλευμένων, που οφείλονται από εφημερίες, υπερωρίες αργίες και νυχτερινά σε γιατρούς και εργαζόμενους του νοσοκομείου και να εξασφαλιστεί ένα ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών με βάση τις ανάγκες.
Να σταματήσουν οι ασθενείς που προσέρχονται να πληρώνουν με οποιοδήποτε τρόπο για εξετάσεις, θεραπείες και επεμβάσεις ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.
Οι βουλευτές Νίκος Μωραΐτης, Γιώργος Λαμπρούλης, Νίκος Καραθανασόπουλος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου