Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Κυβέρνηση: Δεν σχολιάζει την έκθεση για τα πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων

www.902.gr
«Ουδέν σχόλιο» ήταν ουσιαστικά η απάντηση της κυβέρνησης στα όσα φέρεται να εκτιμά σε έκθεσή της η «Deutsche Bank» για την αξία των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, έχοντας ήδη εντάξει τον ενεργειακό πλούτο της χώρας στο πλαίσιο των πολιτικών διαχείρισης της κρίσης υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ, Ε. Λιβιεράτος, δήλωσε μετά από ερώτηση, ότι το υπουργείο «Ενημερώνεται, παρακολουθεί, αλλά δεν σχολιάζει τις εκτιμήσεις ξένων τραπεζών, ή διεθνών οίκων, αναφορικά με την ύπαρξη και τα πιθανά αποθέματα υδρογονανθράκων στον ελλαδικό θαλάσσιο χώρο».
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει και τα χρονοδιαγράμματα και κατέληξε λέγοντας ότι το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος της εταιρίας PGS, έχει ήδη ολοκληρώσει το 30% του συνολικού έργου της γεωφυσικής διασκόπησης. Η γερμανική τράπεζα αποτιμά στα 427 δισεκατομμύρια ευρώ την αξία των κοιτασμάτων, αν ισχύουν τα δεδομένα των έως τώρα ερευνών και υπολογίζει στα 214 δισ. ευρώ -107% του σημερινού ΑΕΠ-  το καθαρό όφελος για το δημόσιο.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα κέρδη από την εξόρυξη του φυσικού αερίου θα αρχίσουν να εισρέουν στα δημόσια ταμεία γύρω στο 2020, χρονιά που είχε τεθεί αρχικά ως στόχος για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ. Η «Deutsche Bank» προτείνει τη δέσμευση ενός ποσοστού από τα μελλοντικά έσοδα σε ένα ειδικό ταμείο που θα εξισορροπεί βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις στις τιμές και θα επενδύει σε δραστηριότητες εκτός του ενεργειακού τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου