Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Αλ. Παπαρήγα: Ερευνα που να υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και του ανθρώπου (VIDEO)-ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ



Δείτε τη δήλωση της Αλ. Παπαρήγα από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και απόσπασμα απο την ομιλία της στους εργαζόμενους του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών
Στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, που οδηγούνται σε συγχώνευση, περιόδευσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Μετά από συνάντηση που είχε με το ΔΣ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: «Η κυβέρνηση, με τη γνωστή θέση περί συγχωνεύσεων, έχει στόχο κυριολεκτικά να μειώσει το ρόλο και τη μεγάλη σημασία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, δηλαδή της κρατικής, της δημόσιας έρευνας, προς όφελος της ιδιωτικοποίησης και αυτού του τομέα. Πράγμα που σημαίνει και μειωμένες έρευνες και παραγκωνισμό της έρευνας που γίνεται. Και ταυτόχρονα αποφασιστική μείωση του


προσωπικού και απολύσεις. Για μας η έρευνα πρέπει να γίνεται μόνο από το δημόσιο, να είναι έρευνα που υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας, τις ανάγκες του ανθρώπου και δεν μπορεί να κατατεμαχίζεται σε πολλούς φορείς και μάλιστα να δοθεί στον ιδιωτικό τομέα».
Την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η ασκούμενη πολιτική στην επιστημονική ερευνητική διαδικασία περιέγραψαν στελέχη και εργαζόμενοι του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ.
Όπως τόνισαν, τα ερευνητικά προγράμματα ασφυκτιούν λόγω υποχρηματοδότησης. Το ανθρώπινο δυναμικό βαίνει μειούμενο, καθώς δέκα φεύγουν ένας έρχεται και αν αυτό συνεχιστεί, το Ίδρυμα θα οδηγηθεί σε κλείσιμο. Με το 2ο μνημόνιο συγχωνεύτηκαν σε δύο τα έξι ινστιτούτα ανθρωπιστικών και θετικών επιστημών.
Επίσης, το ίδρυμα και οι ερευνητές υποχρεώνονται να βρίσκουν χρηματοδότηση για τα προγράμματα και κάθε χρόνο να αναφέρουν σε έκθεση τις πηγές χρηματοδότησης και να κάνουν «μπίζνες πλαν». Η έρευνα προσαρμόζεται οικονομικά και ως προς τη θεματολογία, με βάση τις κατευθύνεις της ΕΕ.
Στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών
Η Αλέκα Παπαρήγα συνομίλησε με ερευνητές και εργαζόμενους και στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.
Το Κέντρο συγχωνεύεται με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για διαθεσιμότητες και απολύσεις, αλλά και για την κατεύθυνση και το περιεχόμενο της έρευνας. Όπως τόνισαν, το άγχος και οι δυσκολίες, που προκύπτουν από την «αξιολόγηση» και από το «κυνήγι» για να βρεθεί χρηματοδότης, υποχρεώνει σε διαρκείς αλλαγές του περιεχομένου και των στόχων της έρευνας. Επίσης, σημείωσαν, με μοχλό την «αξιολόγηση», η κυβέρνηση στοχεύει στη συρρίκνωση της δημόσιας έρευνας και την παράδοσή της σε ιδιωτικούς φορείς. Φανερό έγινε ακόμα ότι η πείρα και τα ερευνητικά αποτελέσματα του Κέντρου αξιοποιούνται όσο και όπως συμφέρει την κυβέρνηση, ώστε να υπηρετούν αντιλαϊκούς σκοπούς, ενώ τα υπόλοιπα «θάβονται».
Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ θα κάνει κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, αξιοποιώντας τα στοιχεία και την πείρα των εργαζομένων. Τους κάλεσε επίσης να μη σταθούν στη διαδικασία και τα οργανωτικά θέματα των συγχωνεύσεων, αλλά να χτυπήσουν την ουσία και το σκοπό τους, που είναι η πλήρης υποταγή της έρευνας στις ανάγκες της «αγοράς» και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου