Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ Διαδήλωσαν για δουλειά με δικαιώματα Στο πλαίσιο της χτεσινής απεργίας του κλάδου, ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη γενική απεργία στις 26 Σεπτέμβρη


Στιγμιότυπα από την πορεία των απεργών
«
Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Με το σύνθημα αυτό να αντηχεί στο κέντρο της Αθήνας, εργαζόμενοι από τα ναυπηγεία, τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, μεταλλουργικές επιχειρήσεις, χτες, στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας, διαδήλωσαν από κοινού έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης ενάντια στη βάρβαρη επίθεση που δέχονται από την πολιτική της συγκυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία για τα κέρδη των μονοπωλίων οδηγεί στη διάλυση τη ναυπηγική βιομηχανία και τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και καταδικάζει στην ανεργία και την ανέχεια, χτυπώντας ταυτόχρονα το σύνολο των δικαιωμάτων τους, χιλιάδες εργάτες του κλάδου μετάλλου.
Την απεργία είχε κηρύξει η ΠΟΕΜ κάτω από την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ, ενώ σε όλη τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης τον κύριο λόγο σε μαζικότητα και συνθήματα είχε το μπλοκ της Συντονιστικής Επιτροπής Ναυπηγικής Βιομηχανίας.
Η προσυγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής στις 10 το πρωί στην Ομόνοια αποτέλεσε το πρώτο


αγωνιστικό ραντεβού των απεργών μεταλλεργατών. Εκεί συσπειρώθηκαν μεταξύ άλλων και οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», οι οποίοι τα χαράματα και στη διάρκεια περιφρούρησης της απεργίας ήρθαν αντιμέτωποι με δυνάμεις των ΜΑΤ που κατέφτασαν στην είσοδο του εργοστασίου. Η επιδίωξή τους να καλλιεργήσουν κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων μαρτυρά την ανησυχία που προκαλούν στο Μάνεση, στη συγκυβέρνηση και την τάξη τους η δύναμη και η πείρα που άφησε σε κάθε εργάτη ο ηρωικός τους αγώνας.


Η μαζικότητα της προσυγκέντρωσης ήταν δείγμα γραφής των θετικών βημάτων που άρχισε ήδη να καταγράφει η δράση που αναπτύσσει η Συντονιστική Επιτροπή, όπως και η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων συνολικά στις επιχειρήσεις μετάλλου.
Δουλεύουν ήδη πάνω από 10 ώρες..!
Συμμετείχαν εργαζόμενοι από όλα τα ναυπηγεία, τη Ζώνη, αλλά και από μεταλλουργικές επιχειρήσεις του Πειραιά, που στην πλειοψηφία τους αποτελούν εργασιακά γκέτο. Ηταν χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε μεταλλεργάτης σε εταιρεία κατασκευής πυροσβεστήρων. «Οι συνθήκες που δουλεύουμε είναι απελπιστικές. Δεν τηρούνται μέτρα ασφάλειας, δουλεύουμε πάνω από 10 ώρες, δηλαδή όσο μας πει το αφεντικό, ενώ μας έγινε και μείωση του μισθού πάνω από 25%. Πόσο μπορούμε να αντέξουμε αυτή την κατάσταση; Είπα φτάνει πια και ήρθα εδώ. Θα απεργήσω και στις 26 Σεπτέμβρη». Συνάδελφός του έδωσε μια εικόνα για την κατάσταση στην επιχείρηση ΝΤΟΜΟΥΣ (κατασκευάζει κλειδαριές) με 90 εργαζόμενους, κυρίως γυναίκες: «Από τον Ιούλη μέχρι και τώρα έχει κάνει 10 απολύσεις κα έχει επιβάλει 4 μέρες τη βδομάδα δουλειά ενώ στη διάρκεια του μήνα μπορεί να κόψει άλλες 2 με 3 μέρες».
Στις 11 το πρωί η προσυγκέντρωση εξελίχθηκε σε μαζική πορεία. Σταθμός της η πλατεία Κλαυθμώνος, όπου με το σύνθημα «Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες» το μπλοκ της Συντονιστικής και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ ενώθηκε με τους εργαζόμενους που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία, από όπου όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, ο οποίος τους ανέφερε ότι ...θα μεταφέρει τα αιτήματά τους.
«Αν δεν πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας οργανώνοντας τους αγώνες μας, την αντεπίθεσή μας, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Η συσπείρωση, οργάνωση αγώνων, η ανάπτυξη της πάλης, ενάντια σε αυτή την πολιτική με πλώρη την ανατροπή της, για τους μεταλλεργάτες είναι θέμα ζωής και θανάτου, είναι θέμα επιβίωσης. Κλιμακώνουμε με την πανεργατική απεργία στις 26 Σεπτέμβρη», ανέφερε μετά τη συνάντηση στους συγκεντρωμένους ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, και κάλεσε τους εργαζόμενους στη σύσκεψη που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα τη Δευτέρα 24 Σεπτέμβρη στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου