Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ.Ερχεται το νέο χαράτσι Ασήκωτες ανατιμήσεις από 15 Οκτώβρη. «Φάρσα» τα περί επιδόματος θέρμανσης, λένε οι βενζινοπώλες


Θέμα λίγων ημερών είναι η κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή του νέου αντιλαϊκού νομοθετήματος για την απογείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών.
Στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίστηκε χτες η διαβούλευση με τα κόμματα που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ).
Από τις 15 του Οκτώβρη φέτος, με την έναρξη της χειμερινής περιόδου διάθεσης, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης απογειώνεται - με βάση το καλύτερο σενάριο - στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο, από 60 ευρώ στο χιλιόλιτρο για το χειμώνα που πέρασε. Τα κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν ήδη συμφωνήσει και καταλήξει στο νέο μέτρο και το μόνο ζήτημα που είναι προς διευθέτηση είναι ο τρόπος και τα κριτήρια (εισοδηματικά, περιουσιακά, γεωγραφικά) που θα ισχύσουν για την επιστροφή ενός ασήμαντου μέρους από τα κλοπιμαία και μόνο για ένα μικρό μέρος του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, φαίνεται να καταλήγουν σε επιβολή κριτηρίου για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα στα 25.000 ευρώ το χρόνο, με προσαύξηση 2.000 ή 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Το ύψος


 της δήθεν επιστροφής προσδιορίζεται με βάση γεωγραφικά κριτήρια, ταυτόχρονα με την επιβολή πλαφόν στην επιδοτούμενη ποσότητα.
Για τους Νομούς Αττικής, Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Αρτας το ανώτατο όριο της επιδοτούμενης ποσότητας δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 1.200 λίτρα, για τα οποία στην καλύτερη περίπτωση προβλέπουν «επιστροφή» ύψους 360 ευρώ.
Στους νομούς με το περισσότερο κρύο (Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα) η ανώτατη «επιδοτούμενη» ποσότητα μπορεί να φτάσει στους 3 τόνους με το ανώτατο ποσό της «επιστροφής» στα 900 ευρώ...
Οι βενζινοπώλες
«Φάρσα εις βάρος των νοικοκυριών» χαρακτηρίζει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης γύρω από το λεγόμενο επίδομα θέρμανσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ). Αν αληθεύουν οι πληροφορίες για τα κριτήρια χορήγησης, αλλά και ο ύψος του, τότε η ΠΟΠΕΚ «προειδοποιεί πως η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών θα μείνει εφέτος χωρίς θέρμανση».
«Η εξίσωση του ΕΦΚ στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης γίνεται με αποκλειστικά εισπρακτικά κίνητρα ενώ η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου χρησιμοποιείται ως πρόσχημα. Αντίθετα, ο κρατικός μηχανισμός διαχρονικά έχει αποδειχθεί ανίκανος να πατάξει το λαθρεμπόριο στην αγορά καυσίμων. Για να παταχθεί δήθεν το λαθρεμπόριο καυσίμων μπήκαν οι ταμειακές μηχανές στα πρατήρια και το αποτέλεσμα ήταν ανύπαρκτο, για τον ίδιο λόγο οργανώθηκε το σύστημα "ΗΦΑΙΣΤΟΣ" που μόνο προβλήματα προκάλεσε στον κλάδο μας και κανένα δεν έλυσε», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου