Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Αποφάσισαν σφαγή των μισθών χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων ΠΑΣΚΕ, ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (ΣΥΡΙΖΑ) και ΔΑΚΕ προχωρούν στην υπογραφή κλαδικής σύμβασης με μείωση μισθών στο εμπόριο


Το έγκλημα, που από καιρό είχε σχεδιαστεί με τη συμμετοχή της, αποφάσισε να ολοκληρώσει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας καθώς προχωρά στην υπογραφή νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης στο εμπόριο με μείωση των μισθών, ικανοποιώντας έτσι τις απαιτήσεις των μεγαλοεργοδοτών, για τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων των χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων.
Η απόφαση για την ολοκλήρωση του εγκλήματος πάρθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας, στην οποία σαν ένα «σώμα» ΠΑΣΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΔΑΚΕ αποφάσισαν να «συνδράμουν» στη θωράκιση της κερδοφορίας των μεγαλοεργοδοτών με τη μείωση των μισθών των εμποροϋπαλλήλων. Το ποσοστό των μειώσεων, όπως ομολόγησε στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Θ. Βασιλόπουλος - στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της ΑΠ στη ΓΣΕΕ - θα κυμαίνεται από 6% έως 18%, όπως κατήγγειλαν τα στελέχη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) που καταψήφισαν την πρόταση.
Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη καθώς πριν ακόμα από τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μάη - οπότε και ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία - η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας είχε δηλώσει καθαρά ότι στόχος της είναι η επαναθεμελίωση του εργατικού δικαίου και ο επαναπροσδιορισμός των μισθών σε βιώσιμα και αξιοπρεπή επίπεδα! Τη χτεσινή τους απόφαση διάνθισαν με τα γνωστά επιχειρήματα περί «σωτηρίας» των ΣΣΕ, επικαλέστηκαν την «κακή» κατάσταση και τα λουκέτα στο εμπόριο για να δικαιολογήσουν την απόφασή τους, ενώ από την επιχειρηματολογία τους δεν έλειψε και η επίθεση στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους.
Καταγγέλλει το έγκλημα
Με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ καταγγέλλει τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ και χαρακτηριστικά σημειώνει πως «στην ολομέλεια της διοίκησης της ΟΙΥΕ διαπράχθηκε ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων στο εμπόριο από τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΥΤ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ κατά πλειοψηφία αποφάσισαν την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης για το εμπόριο με μείωση μισθού από 6% έως 18%.
Υποκριτικά επικαλούνται την προστασία των μισθών όταν αυτούς τους μειώνουν και το μόνο που προστατεύουν είναι η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την αύξηση ακόμα παραπέρα της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.
Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ την ίδια ώρα που ξιφουλκεί υπέρ της προστασίας των μισθών και κατά των μνημονίων πρωτοκλασάτα στελέχη του στο συνδικαλιστικό κίνημα ( ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ επικεφαλής


Αυτ. Παρέμβασης στη ΓΣΕΕ) υπογράφουν μειώσεις μισθών υλοποιώντας τις μνημονιακές κατευθύνσεις.
Είναι υποκριτές, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».
Η πρόταση της ΔΑΣ
Η ΔΑΣ αρνήθηκε την υπογραφή ΣΣΕ με μείωση μισθών και κατέθεσε την εξής πρόταση:
  • Επαναφορά της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εμπόριο στα 918 ευρώ μεικτά για όλους ανεξάρτητα από την ηλικία ως βάση για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, με κατάργηση των μειώσεων που προβλέπει για το κατώτερο μεροκάματο ο εφαρμοστικός νόμος 4046.
  • Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο με παράλληλη κατάργηση του άρθρου 37 του 4024 του 2011.
  • Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς το σημερινό χρονικό περιορισμό των 3 μηνών.
  • Πλήρης δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων σε ΟΜΕΔ με παράλληλη κατάργηση όλων των περιοριστικών όρων στη λειτουργία του που τέθηκαν από το νόμο 3899 του 2010.
  • Κατάργηση της δυνατότητας που καθιερώθηκε με το νόμο 3899 του 2010 υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από τις κλαδικές συμβάσεις.
  • Κατάργηση των προεδρικών διαταγμάτων του 2010 που προβλέπουν την αύξηση του ορίου απολύσεων καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Η ΔΑΣ το επόμενο διάστημα «θα μπει μπροστά για την οργάνωση των εργαζομένων στο εμπόριο σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κατάστημα για τη μαζικοποίηση των σωματείων, για την αλλαγή των αρνητικών συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Η ΔΑΣ καλεί όλα τα σωματεία, τους εργαζόμενους στον κλάδο να παρεμποδίσουν την υπογραφή, την υλοποίηση μιας τέτοιας σύμβασης.
Σε αυτή την κατεύθυνση τα στελέχη της ΔΑΣ θα πρωτοστατήσουν σε κάθε χώρο δουλειάς», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου