Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Εκβιάζουν τους χαλυβουργούς


Χτες ο αστικός Τύπος ασχολήθηκε με το εργατικό ρεπορτάζ! Και μάλιστα με τους χαλυβουργούς. Νοιάστηκε ξαφνικά για την τύχη τους; Οχι για τον μεγαλοεπιχειρηματία Μάνεση νοιάστηκε, πασχίζοντας να πείσει πως οι απεργοί καταστρέφουν τον Μάνεση αφού τον εξαναγκάζουν να κλείσει το εργοστάσιο, άρα καταστρέφονται και οι ίδιοι. Χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, όλα τα μέσα ενημέρωσης των μεγαλοεπιχειρηματιών θυμήθηκαν να ασχοληθούν, σκόπιμα, με τους χαλυβουργούς, αναπαράγοντας με σχεδόν πανομοιότυπα ρεπορτάζ όλη την προπαγανδιστική γραμμή που χρησιμοποιεί ο Μάνεσης και οι μηχανισμοί του, για την πρόθεσή του, με τις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις, δηλαδή με απολύσεις, μείωση μισθών και εκ περιτροπής εργασία, να κρατήσει ο Μάνεσης την επιχείρηση και να έχουν δουλειά όσοι βεβαίως δεν απολύθηκαν! Μ' αυτήν τη λογική συκοφαντούν αυτόν το σκληρό ταξικό αγώνα αλλά και το σωματείο, ότι κλείνει το εργοστάσιο. Είναι η ταχτική έντασης των εκβιασμών και των απειλών στους εργάτες, το «κλείσιμο της Χαλυβουργίας» αποσκοπεί να σπάσει τον ηρωικό και παλικαρίσιο αγώνα, γενικεύοντας βεβαίως για να τρομοκρατήσουν τους εργάτες στο σύνολό τους ότι αν δε δεχτούν να γίνουν οι συνθήκες δουλειάς τους κόλαση, θα περάσουν στην ανεργία.
Ετσι εκβιάζουν και απειλούν την εργατική τάξη, όταν είναι γνωστό ότι η καπιταλιστική οικονομική 
 
κρίση προήλθε από την υπερσυσσώρευση κεφαλαίου λόγω υπερεκμετάλλευσης των εργατών και τεράστιας κερδοφορίας που δεν μπορεί να επανεπενδυθεί για να δώσει ακόμη μεγαλύτερα κέρδη, αφού η αγορά έχει «μπουκώσει». Αυτή είναι η κρίση, είναι η αιτία των απολύσεων, της ανεργίας, του κλεισίματος εργοστασίων. Μάλιστα χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ θυμήθηκε να αναφέρει στη ΝΕΤ ως παρόμοιο παράδειγμα την PIRELLI, που τάχα έκλεισε από τους διεκδικητικούς αγώνες των εργατών. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απάτη απ' αυτό. Ποια είναι η αλήθεια; Την εποχή που η GOOD YEAR, βιομηχανία ελαστικών, έκλεινε το εργοστάσιό της στη Θεσσαλονίκη, αν και κερδοφόρο, μεταφέροντας σε άλλη χώρα την παραγωγή της στα πλαίσια ανασυγκρότησής της, στέλεχος της άλλης βιομηχανίας ελαστικών, της PIRELLI, δήλωνε σε οικονομική εφημερίδα: «Σήμερα δεν πρέπει να λέμε ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα είναι υψηλό και γι' αυτό η παραγωγή δε συμφέρει εδώ, αλλά να λέμε ότι το κόστος αυτό είναι αλλού χαμηλότερο σε σχέση με το ελληνικό και γι' αυτό συμφέρει η παραγωγή αλλού».
Αλλά τη FRIGOGLASS (ΦΡΙΓΚΟΓΚΛΑΣ), που ήταν κερδοφόρα και η ιδιοκτησία της αποφάσισε να μεταφέρει σε άλλο κράτος τις δραστηριότητές της απολύοντας την πλειοψηφία των εργατών, ποιος την έκλεισε; Οι εργάτες; Η FRIGOGLASS, που στο όνομα της κρίσης προχώρησε με το πρόσχημα της «εθελούσιας εξόδου» σε 93 απολύσεις, είχε αύξηση 192,2% στα καθαρά κέρδη στο 2010 (από τα 6,5 εκατ. ευρώ στα 19 εκατ. ευρώ). Τη ΖΗΜΕΝΣ HELLAS στη Θεσσαλονίκη, που ήταν κερδοφόρα, ποιος την έκλεισε; Οι εργάτες; Τα εργοστάσια ζάχαρης ποιος τα έκλεισε; Οι εργάτες; Την ΕΤΜΑ, που πήγε στην Κίνα, ποιος την έκλεισε; Οι εργάτες; Μόλις προχτές ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, είπε ότι οι Ελληνες επιχειρηματίες έχουν δημιουργήσει 100.000 θέσεις εργασίας στη Βουλγαρία μεταφέροντας εκεί 800 επιχειρήσεις. Η Βουλγαρία έχει πάμφθηνους αλλά εξαθλιωμένους εργάτες.
Απέναντι σ' αυτήν την πραγματικότητα την αποκλειστική ευθύνη για την τύχη των χαλυβουργών, για να ξαναδουλέψει η χαλυβουργία με την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργατών, έχει η κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου