Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Διεργασιών το ανάγνωσμα

ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι διεργασίες μεταξύ των κομμάτων της αστικής διαχείρισης, με στόχο τη δημιουργία κυβερνητικών σχημάτων με ικανότητα εγκλωβισμού λαϊκών μαζών.
Η χτεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιβεβαίωσε - για την ώρα τουλάχιστον - τα σενάρια περί αποχώρησης του Π. Τατσόπουλου, λόγω της κριτικής της «Αυγής» για τις κατά καιρούς διαφοροποιήσεις απ' την επίσημη γραμμή του κόμματος. Η παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα ήταν «πυροσβεστική», καθώς ναι μεν συνέστησε στον βουλευτή να προσέχει τι λέει, ωστόσο διαχώρισε τη θέση του απ' όσα του καταλόγισε με άρθρα του ο επίσης βουλευτής και διευθυντής της «Αυγής», Β. Μουλόπουλος.
Στο μεταξύ, αναζωπυρώνονται οι φήμες περί βημάτων προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με τη βουλευτή των ΑΝΕΛ Ρ. Μακρή, ενώ άλλες πληροφορίες φέρουν τον Αλ. Τσίπρα να έχει συναντηθεί τουλάχιστον δύο φορές τον τελευταίο μήνα (και τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, Ν. Παππά, άλλη μία) με τον Π. Καμμένο, ενόψει και των εκλογών για την τοπική διοίκηση.
Αντεγκλήσεων συνέχεια μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, επανήλθε χτες στην προσπάθειά του να εξωραΐσει το ρόλο των κυβερνητικών βουλευτών. Σε «non paper» ισχυρίζεται πως δρουν υπό το καθεστώς πιέσεων, σε ένα σκηνικό στημένο «με τη στήριξη ποικίλων εξωθεσμικών κέντρων από τον χώρο του Τύπου, της χρηματοπιστωτικής ολιγαρχίας και της διαπλοκής, προκειμένου ακόμα και σε σύγκρουση με τη συνείδησή 


τους να στηρίζουν συνεχώς και νέα μέτρα οικονομικής εξόντωσης για τους αδύναμους». Επαναφέρει το κάλεσμα του Αλ. Τσίπρα «να κάνουν αυτό που προβλέπει ο νόμος και το Σύνταγμα: Να τοποθετηθούν σύμφωνα με τη συνείδησή τους».
Στο ίδιο «non paper» του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται: «Οσοι ψάχνουν "αποστασίες" ας ρωτήσουν τον κ. Σαμαρά για το παρασκήνιο της εξόδου του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, και τα ανταλλάγματα που αποκόμισε, σύμφωνα με καταγγελίες του ίδιου του κόμματός του και του τότε αρχηγού του».
Στο θέμα επανέρχεται και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, στο δεύτερο μέρος συνέντευξής του στην «Αυγή», κάνοντας λόγο για βουλευτές «που δεν αντέχουν άλλο να γίνονται δεκανίκια του κυρίου Σαμαρά και να ψηφίζουν λαοκτόνα μέτρα».
Σήμερα συνεδριάζουν η κοινοβουλευτική ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Ο Ε. Βενιζέλος, στην ομιλία του, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καλέσει τους βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να δώσουν εκ νέου «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση υπερψηφίζοντας τα νομοσχέδια και τον προϋπολογισμό του 2014. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Π. Ρήγας, μιλώντας χτες σε τηλεοπτικό σταθμό δήλωσε ότι σήμερα «οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καλούνται να επιβεβαιώσουν αυτό που αποφασίσαμε όλοι, να συμμετέχουμε στην κυβέρνηση». Ωστόσο, στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημείωναν χτες ότι πιθανόν να υπάρξουν «διαφοροποιήσεις» από κάποιους βουλευτές στα υπό ψήφιση νομοσχέδια αν δεν υπάρξουν «αλλαγές».
Βορίδης: «Κέντρα» θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση
Σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Βήμα FM», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης υποστήριξε ότι η τοποθέτηση του Αλ.Τσίπρα «εντάσσεται σε μια γενικότερη στρατηγική που αναπτύσσεται από κέντρα και του εσωτερικού και του εξωτερικού, τα οποία θέλουν οπωσδήποτε να εμπλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κυβερνητικό σχήμα».
Ο ίδιος σημείωσε: «Υπάρχει μία άποψη που λέει ότι η πολιτική αυτή, εφαρμοζόμενη από μία κυβέρνηση που κορμό της έχει τη Νέα Δημοκρατία, δεν έχει την αποτελεσματικότητα που θα έπρεπε να έχει και πρέπει οπωσδήποτε, για να είναι αποτελεσματική αυτή η πολιτική που ακολουθείται σήμερα, να στηριχθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή και από την Αριστερά, για να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή νομιμοποίηση».
Ο Μ. Βορίδης ανέφερε ότι «όσοι υποστηρίζουν αυτή τη θέση θέλουν να δημιουργήσουν αποσταθεροποίηση στη χώρα, να δημιουργηθεί κλυδωνισμός στην κυβέρνηση, να οδηγηθεί ενδεχομένως η χώρα σε εκλογές και στις εκλογές αυτές να φτιαχτεί ένα σχήμα στο οποίο θα υπάρξουν συνεργασίες ενός ευρέος φάσματος που θα είναι μέσα και ένα τμήμα της Αριστεράς, προκειμένου να εμπεδωθεί με καλύτερο τρόπο αυτή η πολιτική».
Σε ρόλο «μπαλαντέρ» η ΔΗΜΑΡ
Την ίδια ώρα ο Φ. Κουβέλης, αν και επιλέγει για την ώρα να κρατά αποστάσεις ασφαλείας απ' τους δύο πόλους του αστικού πολιτικού συστήματος, δηλώνει διαθέσιμος υπό όρους να συνδράμει τη συγκρότηση σταθερών αστικών κυβερνήσεων.
Ετσι, χτες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αναφέρθηκε σε «κυβερνήσεις συνεργασίας, όχι γενικά και αόριστα, αλλά με προγραμματική συμφωνία που θα έχει αντανάκλαση στην κοινωνία», και έσπευσε να προσθέσει ότι «η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και με τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, κι έτσι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις προγραμματικής συνεργασίας ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλον. Εάν προκύψουν στο μέλλον τότε θα δούμε».
Ωστόσο, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις και διαθέσεις της ΔΗΜΑΡ συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα έχει εγκαταλείψει τις μονοκομματικές κυβερνήσεις» και ότι χρειάζονται κυβερνήσεις συνεργασίας, ουσιαστικά όμως συνεργατικές και δίχως μονοκομματικές συμπεριφορές.
Ευαρέσκεια, τέλος, προκάλεσε στον ΣΥΡΙΖΑ η δήλωση του Φ. Κουβέλη σύμφωνα με την οποία τα όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας ήταν μια λανθασμένη μεν, «πολιτική παρέμβαση» δε και όχι «πρόσκληση αποστασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου