Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας

Ξεκινάει σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την αναβίωση μιας αντιπαράθεσης δικομματικού χαρακτήρα.
Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί στις 12.00 τα μεσάνυχτα της Κυριακής και θα ακολουθήσει  ψηφοφορία. Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας, πρέπει να υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή από 151 βουλευτές.
Επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι η πρόταση μομφής κατατέθηκε εξαιτίας της αστυνομικής επέμβασης στην ΕΡΤ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια κίνηση εντυπωσιοθηρίας που είχε αποφασιστεί εδώ και καιρό και απλά χρειαζόταν μια αφορμή. Άλλωστε η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και για την ΕΡΤ ήταν άσφαιρη και κινήθηκε εντός των τειχών του συστήματος.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «μέγιστη θεσμική εκτροπή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποδεχτεί» και κάλεσε τους βουλευτές να άρουν την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση «για να ανακοπεί η πορεία της καταστροφής του λαού και της συρρίκνωσης και απαξίωσης της δημοκρατίας». Με αυτό τον τρόπο απέκρυψε συνειδητά ότι ο αυταρχισμός και η καταστολή είναι συστατικό στοιχείο της αστικής δημοκρατίας και όχι ξένο σώμα.
Σήμερα το πρωί θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εξετάσει την τακτική που θα ακολουθήσει στη συζήτηση.
Η στάση της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση πήρε την «πάσα» από τον ΣΥΡΙΖΑ για να ενισχύσει το γαϊτανάκι του αποπροσανατολισμού και της παγίδευσης του λαού σε νέα διλήμματα.
«Εμείς απαντάμε στις "μομφές" και προχωράμε. Η δημοκρατία δεν φοβάται την αλήθεια και δεν


 φοβάται τις "μομφές" από τα υπολείμματα του παρελθόντος» είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε ομιλία του προς το Σύλλογο Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Harvard.
Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι η πρόταση δυσπιστίας θα ενισχύσει την κυβερνητική συνοχή ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και των νέων σκληρών μέτρων που έρχονται. Άλλωστε εκτός από την αναβίωση μιας αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης που θυμίζει τις καλύτερες εποχές του δικομματισμού, τα καλύτερα χρόνια, για την κυβέρνηση αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να καλλιεργήσει ακόμη περισσότερους εκβιασμούς στο λαό.
Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε απόλυτο αδιέξοδο, αναφέροντας:
«Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Τσίπρα που μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τον καθημερινό αγώνα και το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, καθώς και το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του».
Στις 11.00 το πρωί συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Η θέση του ΚΚΕ για την πρόταση
Σε ανακοίνωση σχετικά με την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Είναι σε εξέλιξη σχέδιο αποπροσανατολισμού και παγίδευσης του λαού σε νέα διλήμματα και εκβιασμούς.
Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένη, σε αντίθεση με τη λαϊκή θέληση, να επιβάλει τις αξιώσεις των μονοπωλίων και της ΕΕ και να περάσει διά πυρός και σιδήρου τις αναδιαρθρώσεις, τη διάλυση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, τη φοροληστεία, τα άλλα μέτρα που έρχονται. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα έδωσε μια πρώτη απάντηση την Τετάρτη στα νέα αυτά μέτρα, οργανώνει -μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας, απειλών και ΜΑΤ- την πάλη του καθημερινά στους τόπους δουλειάς. Συζητά, προβληματίζεται πώς θα ανασυνταχθεί για να μπορέσει να βάλει πιο αποφασιστικά αυτή τη φορά τη σφραγίδα του στις εξελίξεις.
Από την άλλη μεριά, ο άλλος εταίρος του νέου διπολισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ, μόλις επέστρεψε ο πρόεδρός του από τις ΗΠΑ, όπου έδωσε διαπιστευτήρια στο μεγάλο κεφάλαιο, στους υπερατλαντικούς εταίρους και στην Ευρωζώνη, ξεκίνησε κάνοντας για μια ακόμα φορά ψευδεπίγραφη αντιπολίτευση. Δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί στην πολιτική της ΝΔ, διότι δεν έχει στην ουσία διαφορετική πολιτική, συμφωνεί στο κύριο, που είναι οι επιλογές του ευρωμονόδρομου. Με την πολιτική του να κοροϊδεύει το λαό, ότι με αναδιαπραγματεύσεις με την ΕΕ, το ΔΝΤ και τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματιών θα λύσει τα προβλήματα, βάζει εμπόδια στην αγωνιστική ανασύνταξη του κινήματος, στην άνοδο της οργάνωσης και δράσης των ίδιων των μισθωτών εργαζομένων, στην ανάπτυξη της κοινής πάλης με τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τη λαϊκή συμμαχία για μια φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση. Καλλιεργεί κλίμα αναμονής.
Οι λαϊκές δυνάμεις έχουν ενάμιση χρόνο τώρα βγάλει συμπεράσματα από την πολιτική τόσο της συγκυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η "αναδιαπραγμάτευση" των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έγινε "συμμόρφωση" και η "κατάργηση του μνημονίου" του ΣΥΡΙΖΑ έγινε "αναδιαπραγμάτευση". Ο λαός βγάζει συμπεράσματα από τη γραμμή και των δύο, που είναι γραμμή υπηρέτησης των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Οι διαφορές τους έχουν να κάνουν με τα μείγματα πολιτικής διαχείρισης του χρέους και της κρίσης, που η μία γέρνει περισσότερο προς ΗΠΑ και ΔΝΤ, ενώ η άλλη προς Κομισιόν, ΕΚΤ και Γερμανία. Το ΚΚΕ καταψηφίζει την πολιτική της κυβέρνησης και συνολικά την πολιτική του ευρωμονόδρομου και του κεφαλαίου, που στηρίζει και η αξιωματική αντιπολίτευση.
Καμιά αναμονή, καμιά αυταπάτη. Υπάρχει άλλος δρόμος συμμαχίας, άλλος δρόμος ανάπτυξης. Ακούστε τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ αυτή τη φορά. Να μη χαθεί άλλος χρόνος. Συμπαραταχθείτε μαζί μας».
Τα άλλα κόμματα
Εμμέσως πλην σαφώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες προανήγγειλαν την υπερψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Πάνος Καμμένος σε δήλωσή του σημειώνει:
«Οι θεατρινισμοί και οι μπαλωθιές για την τιμή των όπλων τελείωσαν, οι Έλληνες βουλευτές καλούνται να απαντήσουν με την ψήφο τους εάν συναινούν στη δήμευση των σπιτιών και των χωραφιών των Ελλήνων που απαιτεί η τρόικα, καλούνται να απαντήσουν εάν συμφωνούν ή όχι στην άφεση αμαρτιών των εγκλημάτων που διέπραξαν πολιτικοί, όπως η υπόθεση των υποβρυχίων, η αλλοίωση των στατιστικών στοιχείων και η είσοδος της χώρας στο μνημόνιο. Η συλλογική ευθύνη τελείωσε. Ο κάθε βουλευτής αναλαμβάνει πλέον τις προσωπικές του ευθύνες απέναντι στο λαό».
Σήμερα το πρωί θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ για να αποφασίσει τη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές της.
Ο Φώτης Κουβέλης αναπαρήγαγε μια σειρά εκβιαστικά και αποπροσανατολιστικά διλήμματα. Σε δήλωσή του είπε: «Αυτή την ώρα που η χώρα διαπραγματεύεται με τους δανειστές, που βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμα και σημαντικά ζητήματα στην οικονομία και σε κάθε περίπτωση στην κοινωνία, μία πρόταση μομφής δε θα προσθέσει τίποτε, αντίθετα θα δημιουργήσει, νομίζω, προβλήματα. Είναι γνωστές οι διαφωνίες μας, οι αντιρρήσεις μας, οι αντιπαραθέσεις μας με αυτά που κάνει η κυβέρνηση, αλλά, από την άλλη πλευρά, επαναλαμβάνω, τα συγκεκριμένα ζητήματα, η συγκεκριμένη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα δεν επιτρέπει τακτικισμούς από καμιά πλευρά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου