Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ» Προκλητική κυβερνητική στήριξη στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας


«Αέρα στα πανιά» του μεγαλοβιομήχανου έδωσε χτες το υπουργείο Εργασίας
Εργοδοσία και κυβέρνηση ζητούν απ' τους απεργούς να γυρίσουν στη δουλειά χωρίς καμιά προϋπόθεση
Σε νέα προκλητική επίδειξη αδιαλλαξίας προχώρησε η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στη χτεσινή τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας, αξιοποιώντας και την απροκάλυπτη κυβερνητική στήριξη.Οι εκπρόσωποι της επιχείρησης προσήλθαν στη συνάντηση και επανέλαβαν τους γνωστούς εκβιασμούς και τις απειλές απέναντι σε έναν παλικαρίσιο αγώνα που έχει συγκινήσει το πανελλήνιο και έχει προκαλέσει ένα πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης. Αξίωσαν με θράσος να ανοίξουν την πύλη του εργοστασίου μετά από 8 μήνες απεργίας χωρίς καμία προϋπόθεση, και μετά να γίνει συζήτηση με την εταιρεία. Στην κατεύθυνση αυτή δε θέλησαν καν να ακούσουν τις συγκεκριμένες προτάσεις του σωματείου που δημιουργούν προϋποθέσεις για εξεύρεση λύσης.


 Παρουσίασαν μάλιστα ως παραχώρηση μια «δέσμευσή» τους ότι αν ανοίξει η πύλη δε θα προβούν σε παραπέρα απολύσεις για ...δύο μήνες, συμπληρώνοντας ότι μετά θα εξεταστούν η κατάσταση και οι συνθήκες αγοράς.
Οι χαλυβουργοί θα καθορίσουν συλλογικά τα επόμενα βήματά τους, ενώ γίνεται καθαρό ότι την εργοδοτική αδιαλλαξία ενισχύει ολόπλευρα και η κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι και χτες, ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Νικολόπουλος, κάλεσε και αυτός με τη σειρά του το σωματείο να σπάσει την απεργία για να βρεθεί λύση. Μάλιστα, λίγη ώρα πριν την τριμερή, ο υφυπουργός είχε συνάντηση με ομάδα των απεργοσπαστών, μετά την οποία τόνισε ότι αναγνωρίζει το «δικαίωμά τους στην εργασία». Ταυτόχρονα, νερό στο μύλο της εργοδοτικής επιθετικότητας χύνει και η ίδια η υπεράσπιση της «ανταγωνιστικότητας» και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων που και η σημερινή συγκυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι αποτελεί προτεραιότητά της.


Δε φτάνουν δηλαδή όλα τα προνόμια που έχει λάβει ο Μάνεσης ως σήμερα με πρώτο και καλύτερο την άδεια κατασκευής λιμανιού μπροστά από το εργοστάσιο για να εξασφαλιστεί η μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας, δάνεια από τράπεζες εν μέσω κρίσης κ.ά., δε φτάνει το ότι έχει καταντήσει τα εργοστάσια σωστά κάτεργα με χαρακτηριστικό παράδειγμα την άγρια εντατικοποίηση και τα «ατυχήματα» στις μονάδες του Βόλου, δε φτάνουν τα αμύθητα πλούτη που 'χει τσεπώσει από την άγρια εκμετάλλευση των χαλυβουργών! Τώρα απαιτούν από τους απεργούς ν' ανοίξουν την πόρτα για να πουληθεί το έτοιμο εμπόρευμα που έχει και στην συνέχεια να τσακίσει όσους εργάτες δεν έχει απολύσει.Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του σωματείου σε δήλωσή του σημείωσε ότι: «Εμείς δηλώσαμε ότι έχουμε καθαρές προτάσεις για να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για τις 380 οικογένειες που παλεύουμε για τη ζωή μας, την αξιοπρέπεια, τις συλλογικές συμβάσεις και για να γυρίσουν όλοι πίσω στη δουλειά. Δείξαμε ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε και να υπάρξουν επωφελείς λύσεις και για τις δύο πλευρές. Δεν μπορούμε όμως να ανοίξουμε την πύλη χωρίς προϋποθέσεις όπως το θέτει η εταιρεία. Τα τελεσίγραφα δεν περνάνε στους χαλυβουργούς. Εχουν αποδείξει 8 μήνες τώρα ότι οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν πιάνουν στους χαλυβουργούς».
Αμέσως μετά την Τριμερή, το σωματείο συναντήθηκε με τον πρόεδρο της «Δημοκρατικής Αριστεράς» Φώτη Κουβέλη στα πλαίσια συναντήσεων με τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Στη συνάντηση ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. αρκέστηκε να δεσμευτεί, ότι θα προσπαθήσει στα πλαίσια της τρικομματικής κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει να προκαλέσει σύσκεψη για να συζητηθεί κάποια λύση για το κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη Χαλυβουργία.
Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από τις γειτονιές
Την ίδια στιγμή που ο Μάνεσης ζητάει από τους χαλυβουργούς να σπάσουν την απεργία χωρίς προϋποθέσεις, το κύμα αλληλεγγύης στον περήφανο αγώνα που δίνουν συνεχίζει και δυναμώνει.
Στα πλαίσια αυτά ξεκίνησε η πρωτοβουλία οικονομικής στήριξης του ηρωικού αγώνα των χαλυβουργών από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ» που πραγματοποίησε προχθές Δευτέρα, την πρώτη προγραμματισμένη εξόρμηση στο Αλσος Περιστερίου κατά τη διάρκεια πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική, στέλνοντας μαζικά θερμούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς στους απεργούς χαλυβουργούς και εκδηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους.
Την ίδια στιγμή με ανακοίνωσή του το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί όλους τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους να στηρίξουν τον τίμιο και ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών με αποφάσεις και ψηφίσματα αλλά και να προχωρήσουν σε έμπρακτη στήριξη με συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας και επισκέψεις στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου