Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ - ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ


Οχημα για μαζικές απολύσεις εργαζομένων
Περίπου 7.000 υπάλληλοι στον «αέρα», στους 75 Οργανισμούς που κλείνει η κυβέρνηση
Χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα βρεθούν στον «αέρα» με τις προωθούμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις
Το δρόμο της ανεργίας σε χιλιάδες εργαζόμενους φορέων και υπηρεσιών του δημόσιου τομέα δείχνει η κυβέρνηση, μετά τη δημοσιοποίηση της χτεσινής απόφασης της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής για την κατάργηση ή συγχώνευση 75 μεγάλων Οργανισμών του Δημοσίου μέχρι τον Οκτώβρη του 2011. Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν 7.000 εργαζόμενοι που ανήκουν «οργανικά» στους συγκεκριμένους Οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, στο όνομα της «εξοικονόμησης» 650 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2012 - 2015.Οι αντιδραστικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα πετσοκόψουν θέσεις εργασίας και θα υποβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέα πεδία κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο, που θα βρει διέξοδο για να επενδύσει τα συσσωρευμένα του κέρδη σε τομείς που ως σήμερα διατηρούσε κάποιες θέσεις το κράτος.
Την «πόρτα της εξόδου» στους χιλιάδες εργαζόμενους άνοιξε, χτες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης,


Θ. Πάγκαλος, μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής, σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει ότι η «μετάταξή» τους από τους Οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται σε άλλες υπηρεσίες θα κριθεί μέσω ΑΣΕΠ. «Δεν είναι στόχος της κυβέρνησης οι απολύσεις, αλλά όλοι οι υπάλληλοι θα περάσουν μέσα από την αξιολόγηση του ΑΣΕΠ, το οποίο και θα κρίνει το τι μέλλει γενέσθαι», υποστήριξε ο Θ. Πάγκαλος.
Οι συγκεκριμένοι Οργανισμοί είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και, σύμφωνα με τον Θ. Πάγκαλο, επιχορηγούνται ετησίως με 2,7 δισ. ευρώ από το κράτος, «ενώ δεν έχει γίνει πλήρης καταγραφή των υπαλλήλων».Μεγάλο μέρος των εργαζομένων δουλεύουν με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, γεγονός το οποίο διευκολύνει την κυβέρνηση στις απολύσεις, με δεδομένο τον νομικό ορυμαγδό με τον οποίο εκμηδενίστηκε διαχρονικά το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Δεδομένη, επίσης, θεωρείται η απόλυση όλων των συμβασιούχων των 75 Οργανισμών.
Ο Θ. Πάγκαλος σημείωσε επίσης ότι έχει αποστείλει «επιστολές σε όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης» ενόψει του δεύτερου κύματος των καταργήσεων και συγχωνεύσεων, «αλλά ουδείς απάντησε». Παράλληλα, ανέφερε ότι είχε αποστείλει «επιστολές σε 122 Ινστιτούτα και Ερευνητικά Κέντρα» ζητώντας να του απαντήσουν μέχρι τις 30 Μάη. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, «απάντησαν μόλις 66». Στους υπόλοιπους, ανέφερε ο ίδιος, απέστειλε «νέα επιστολή καθιστώντας σαφές ότι αν δεν απαντήσουν μέχρι 10 Ιουνίου», θα προτείνει «να καταργηθούν».
Μακρά η λίστα
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρουσίασε έναν ενδεικτικό κατάλογο που περιελάμβανε 11 από τους 75 Οργανισμούς που πρόκειται να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν. Βάσει των ανακοινώσεων καταργούνται:
  • Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) που απασχολεί 111 εργαζόμενους και οι αρμοδιότητές της μεταφέρονται στη νέα Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και Χαρτοφυλακίου του υπουργείου Οικονομικών.
  • Η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ), στην οποία εργάζονται 457 άνθρωποι και οι αρμοδιότητές της μεταφέρονται στη νέα Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και Χαρτοφυλακίου του υπουργείου Οικονομικών.
  • Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού (ΟΔΔΥ), όπου απασχολούνται 95 άτομα και οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται σε υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών.
  • Το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας του οποίου η λειτουργία μεταφέρεται σε υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας.
  • Το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), στο οποίο απασχολούνται 603 υπάλληλοι και οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται σε υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.
  • Ο Ελληνικός Οργανισμός Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ) που απασχολεί 222 άτομα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για το πού θα απορροφηθούν οι εργαζόμενοι.
Ακόμα:
  • Καταργείται ή συγχωνεύεται το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ).
  • Συγχωνεύονται σε μια υπηρεσία ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), η Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ) και η «Θέμις Κατασκευαστική». Στους συγκεκριμένους οργανισμούς δουλεύουν συνολικά 639 εργαζόμενοι.
  • Στην ΕΡΤ, η οποία έχει 3.392 εργαζόμενους, θα γίνει αναδιάρθρωση με επαναξιολόγηση και κατάργηση μη βιώσιμων υπηρεσιών, ενώ θα υπάρξει και επανακαθορισμός των τελών που καταβάλλονται μέσω της ΔΕΗ.
Ο Θ. Πάγκαλος φρόντισε να κάνει και ένα σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού «έργου» καυχώμενος ότι «μέσα σε ένα χρόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους κατάργησε 77 οργανισμούς, συγχώνευσε 16».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου