Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ Χρεοκοπούν το λαό είτε με «σχέδιο Α», είτε με «σχέδιο Β» Χέρι στα Ταμεία ετοιμάζονται να βάλουν τρόικα και κυβέρνηση, ενώ φουντώνει το παζάρι για τους υδρογονάνθρακες

rizospastis
Κλειστές παραμένουν οι τράπεζες στην Κύπρο
Εντείνονται οι διεργασίες, τα παζάρια, οι εκβιασμοί και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τη διαχείριση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της κυπριακής οικονομίας. Μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» στις καταθέσεις από την κυπριακή Βουλή, οι εκπρόσωποι της τρόικας (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ) και των κυπριακών κομμάτων παζαρεύουν τους όρους για την κατάρτιση ενός «σχεδίου Β».Την ίδια ώρα, οι επαφές ανάμεσα σε Κύπριους και Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους κλιμακώνουν τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, με τη ρωσική αστική τάξη να διεκδικεί ενεργό ρόλο σε «εναλλακτικά σχέδια» που θα διασφαλίσουν τα συμφέροντά της και θα της εξασφαλίσουν νέα κερδοφόρα πεδία. Χτες, η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, απέρριψε όλες τις εκδοχές για τη διαμόρφωση ενός «σχεδίου Β» που προτάθηκαν από την κυπριακή κυβέρνηση και δεν περιείχαν «κούρεμα» των καταθέσεων, έστω και πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ.
Σύμφωνα με Κύπριους κυβερνητικούς αξιωματούχους, η τρόικα επιμένει ότι πρέπει το κράτος να αντλήσει 5,87 δισ. ευρώ από «κούρεμα» των καταθέσεων, ποσό που αποτελεί τη συμμετοχή του στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών και τίθεται ως προϋπόθεση για να εγκριθεί το δάνειο των 10 δισ. ευρώ από ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση της Κύπρου


επιδιώκει μια «λύση» με τη συμμετοχή της τρόικας και στα εναλλακτικά σενάρια που παρουσίασε, χτες, στους τεχνοκράτες των ιμπεριαλιστικών οργανισμών προκρίνει ένα «μεικτό σχέδιο», το οποίο περιλαμβάνει «κούρεμα», πώληση τράπεζας και έκδοση ομολόγων.
Από την πλευρά του, το κλιμάκιο της τρόικας στην Κύπρο τόνισε ότι η «συμφωνία του Γιούρογκρουπ παραμένει ακόμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και ότι «υπάρχει εγγύηση της ΕΕ για τις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, θα παρουσιάσει σήμερα στα κόμματα το λεγόμενο «σχέδιο Β», ενώ μέχρι και χτες διαρρέονταν τα εξής πιθανά διαχειριστικά σενάρια:

Α) Δημιουργία εταιρείας Ιδιωτικού Δικαίου, η οποία μέσω πώλησης ομολόγων με εγγύηση την περιουσία του Δημοσίου και τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, θα αντλήσει περίπου 3,6 δισ. ευρώ. Τα ομόλογα θα αγοραστούν κυρίως από τα ασφαλιστικά ταμεία (που διαθέτουν αποθεματικά περίπου 5 δισ. ευρώ) και από ιδιώτες, με στόχο τους Ρώσους κεφαλαιοκράτες. Προβλέπεται ακόμα η πώληση της «Λαϊκής Τράπεζας» (πιθανόν στον ρωσικό τραπεζικό όμιλο «Gazprombank») καθώς και η παρακράτηση των τόκων των καταθέσεων που βρίσκονται στις κυπριακές τράπεζες (πρόκειται για μια άλλη μορφή «κουρέματος»). Στόχος, η άντληση περίπου 2,2 - 2,3 δισ. ευρώ.
Β) Διαχωρισμός των κυπριακών τραπεζών σε «καλές» και «κακές» με τη δημιουργία «τραπεζών γέφυρας». Στις «τράπεζες γέφυρας» θα μεταφερθούν τα καλά στοιχεία των τραπεζών, στα οποία περιλαμβάνονται οι ασφαλισμένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και τα εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ στις «κακές τράπεζες» θα μεταφερθούν οι μη ασφαλισμένες καταθέσεις, δηλαδή πάνω από 100.000 ευρώ, στις οποίες υπάγονται και τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων και τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται. Τα χρήματα που θα μεταφερθούν στις «κακές τράπεζες» θα υποστούν μεγάλο «κούρεμα», επαναφέροντας σενάρια που προέβλεπαν επιβολή φόρου ακόμα και πάνω από 15% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Βάζουν χέρι σε υδρογονάνθρακες και Ταμεία
Τα «εναλλακτικά σχέδια» της κυβέρνησης της Κύπρου θα οδηγήσουν σε αφανισμό των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, σε παράδοση μέρους του ενεργειακού πλούτου της χώρας στα μονοπώλια. Σε συνδυασμό με τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που θα συνοδεύσουν το μνημόνιο με την τρόικα, θα οδηγήσουν στη ραγδαία φτωχοποίηση του κυπριακού λαού. Οπως διέρρεαν χτες κυβερνητικές πηγές, ένα σενάριο που θα συνδέεται με τα αποθεματικά των Ταμείων για την εξεύρεση των 5,87 δισ. ευρώ «θα το έβλεπε με καλό μάτι η τρόικα».
Τις συγκεκριμένες προτάσεις παρουσίασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη συνάντηση που είχε με το κλιμάκιο της τρόικας, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε συμφωνία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα εναλλακτικά σενάρια συζητήθηκαν και κατά τη διάρκεια του χτεσινού Υπουργικού Συμβουλίου της κυπριακής κυβέρνησης. Τα συγκεκριμένα σχέδια παρουσιάστηκαν επίσης στη δίωρη σύσκεψη του Ν. Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κυπριακών πολιτικών κομμάτων και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Π. Δημητριάδη. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι προτάσεις και των υπόλοιπων κομμάτων για το δανεισμό της Κύπρου.
Πληροφορίες ήθελαν οι προτάσεις των κομμάτων να κατατέθηκαν και στους επικεφαλής της τρόικας κατά τη διάρκεια συνάντησης που υπήρξε στη Βουλή. Ωστόσο, ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Σπ. Σταυρινάκης, δήλωσε ότι «δεν έχει κατατεθεί οτιδήποτε στην τρόικα», αναφορικά με τις προτάσεις της κυβέρνησης και των κομμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΑΚΕΛ πρότεινε «λύση χωρίς τη συμμετοχή της τρόικας», χωρίς να υπάρξει οποιοδήποτε «κούρεμα» στις καταθέσεις των τραπεζών και στελέχη του σημείωναν ότι δεν πρέπει να «αποκλείονται και τα ακραία σενάρια».
Παράλληλα, ομάδα τεχνοκρατών από τα κυπριακά κόμματα συναντήθηκε με το κλιμάκιο της τρόικας και συζήτησε εναλλακτικό σχέδιο τόσο για τη χρηματοδότηση, όσο και για τη μείωση του ποσού των 5,8 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης.
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν, χτες, ότι αν δεν βρεθεί λύση «με τη συμμετοχή της Ρωσίας στο δανεισμό είτε με "μερική είτε με ολική στήριξη"», τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να «προχωρήσει στην ψήφιση άμεσα δύο νομοσχεδίων». Το πρώτο θα προβλέπει «την απαγόρευση εκροής κεφαλαίων από τις τράπεζες». Το δεύτερο«τον διαχωρισμό των στοιχείων των τραπεζών σε "καλά" και "κακά"». Το θέμα της κατάθεσης των νομοσχεδίων τέθηκε και στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκαν επίσης και οι τεχνικές παράμετροι για τη σύσταση «εταιρείας, η οποία θα εκδώσει ομόλογα τα οποία θα διασυνδέονται με τα περιουσιακά στοιχεία του κυπριακού κράτους και με τα μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο».
Επαφές και συνεννοήσεις
Η συζήτηση αναμένεται πλέον να μεταφερθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Βουλής - χτες κυρώθηκε η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ολομέλειας - όπου θα τεθούν επί τάπητος τα «εναλλακτικά» σενάρια και το κατά πόσον αυτά θα γίνουν αποδεκτά από την τρόικα. Ωστόσο, βουλευτές από κόμματα της Κύπρου με συνεντεύξεις τους, χτες, καλούσαν την κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις εκτός από τη Ρωσία, στην Κίνα και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Χτες, ο Ν. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, από τον οποίο ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες της Κύπρου για διαμόρφωση ενός «σχεδίου Β». Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από την κυπριακή κυβέρνηση, «η συζήτηση ήταν γόνιμη και εποικοδομητική».
Με ανακοίνωσή της, χτες, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανακοίνωσε ότι οι κυπριακές τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές σήμερα και αύριο, Παρασκευή. Ερωτηματικό πλέον παραμένει αν θα ανοίξουν ακόμα και την Τρίτη (μετά την αργία της 25ης Μαρτίου). Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, δεν αποκλείεται ακόμα και αν ανοίξουν να επιβληθεί πλαφόν στις αναλήψεις.
Χτες, τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου, Χρυσόστομος, σε συνάντηση που είχε με τον Ν. Αναστασιάδη δήλωσε ότι θέτει ολόκληρη την εκκλησιαστική περιουσία της Κυπριακής Εκκλησίας στη διάθεση της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, μπορεί να υποθηκευτεί και σε αντάλλαγμα να χορηγηθούν ομόλογα. Ο Πρόεδρος της Κύπρου είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου