Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Τι είναι η «λέσχη» των Ευρωπαίων Βιομηχάνων; -- Πρόσφατα, συναντήθηκαν στο Βερολίνο οι Μέρκελ - Ολάντ - Μπαρόζο με εκπροσώπους της «Στρογγυλής Τράπεζας των Ευρωπαίων Βιομηχάνων». Τι συζήτησαν;


Στις 18 του Μάρτη έγινε στο Βερολίνο μια συνάντηση ανάμεσα στη «Στρογγυλή Τράπεζα των Ευρωπαίων Βιομηχάνων» με την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φ. Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο. Το αντικείμενο της συγκεκριμένης συνάντησης ήταν μέτρα για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, για την επιστροφή στην ανάπτυξη και η ενεργειακή πολιτική της Ενωσης. Τι είναι η «Στρογγυλή Τράπεζα»; Πρόκειται για ένα κλειστό φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν οι επικεφαλής των 50 μεγαλύτερων πολυεθνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, στον τομέα της βιομηχανίας και των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Η «λέσχη» συνεδριάζει σε ολομέλεια δυο φορές το χρόνο και το περιεχόμενο των συζητήσεων κρατιέται μυστικό. Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στη «λέσχη» φτάνει τα 1,3 τρισ. ευρώ και απασχολούν στο σύνολό τους 6,8 εκατ. υπαλλήλους. Οι πολυεθνικές που συμμετέχουν στη «λέσχη» κομπάζουν ότι θα επενδύσουν τον επόμενο χρόνο περισσότερα από 51 δισ. ευρώ σε «Ερευνα και Ανάπτυξη», ποσό που ισοδυναμεί με το 18% του συνόλου των επενδύσεων της ΕΕ στους συγκεκριμένους τομείς. Μεταξύ των εταιρειών που απαρτίζουν το φόρουμ είναι οι εξής: ERICSSON, AIR LIQUIDE, BASF, NESTLE, REPSOL, VODAFONE GROUP, THYSSEN KRUPP, TOTAL, FIAT, NOKIA, LAFARGE, GDF SUEZ, DEUTSCHE TELEKOM, TITAN CEMENT, BMW GROUP, Eni, BP, E.ON, HEINEKEN, PHILIPS ELECTRONICS, ALCATEL-LUCENT, SHELL.
Πολλές από αυτές τις πολυεθνικές, έχουν γίνει γνωστές τα τελευταία χρόνια για τις «ενδοεταιρικές αναδιαρθρώσεις» τους, προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που προκάλεσε η βαθιά 

καπιταλιστική κρίση και η όξυνση των μονοπωλιακών ανταγωνισμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλες έκλεισαν εργοστάσια και απέλυσαν κατά χιλιάδες τους υπαλλήλους τους, άλλες μείωσαν μισθούς και ισοπέδωσαν εργασιακές σχέσεις. Για πολλές από αυτές τις εταιρείες, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έχουν ιδία άποψη, αφού δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και συμμετέχουν στις «συνάξεις» που διοργανώνει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, προκειμένου να συζητήσουν μέτρα για την «τόνωση» της ανταγωνιστικότητας. Αποκαλυπτικά κυνικός, ο επικεφαλής της λέσχης, Λέιφ Γιόχανσον, πρόεδρος της ERICSSON, είπε για τη συνάντηση με τους Μέρκελ - Ολάντ - Μπαρόζο: «Η ευρωπαϊκή βιομηχανία δεν μπορεί να ανθίσει αν δεν μπορεί να ανταγωνιστεί στην παγκόσμια οικονομία. Αυτή η ικανότητα να ανταγωνιστεί, δεν μπορεί να καθορίζεται αποκλειστικά από τις προσπάθειες των μεμονωμένων εταιρειών. Το οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο πολιτικής είναι εξαιρετικά σημαντικό και θα πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να προσαρμοστούν γρήγορα στις αλλαγές στις παγκόσμιες συνθήκες. Η "Στρογγυλή Τράπεζα" τάσσεται υπέρ των πολιτικών, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που συμβάλλουν στη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για τη βελτίωση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης και της απασχόλησης».
Τη συνάντηση στο Βερολίνο διοργάνωσε η Γερμανίδα καγκελάριος και σ' αυτή συμμετείχαν 15 από τα τα μέλη της «λέσχης» των βιομηχάνων. Οπως γράφτηκε στον Τύπο, «οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών αναφέρθηκαν στην ανάληψη δράσης για τη διασφάλιση προσιτών τιμών στο κομμάτι της ενέργειας, για ένα πιο ευέλικτο σύστημα εκπαίδευσης και σε μέτρα για την ενίσχυση της καινοτομίας και της ανάπτυξης». Λίγα 24ωρα πριν τη συνάντηση, είχε ολοκληρωθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με θέμα την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Η Σύνοδος επιβεβαίωσε τις προηγούμενες αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή του «Συμφώνου για την ανάπτυξη και την απασχόληση», το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την ταχύτερη εφαρμογή των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων που έχουν αποφασιστεί στο πλαίσιο της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» (μείωση «εργατικού κόστους», περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, κινητικότητα στην αγορά εργασίας, σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας κ.ά.), την πλήρη απελευθέρωση τομέων της οικονομίας, όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις και την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για την ενίσχυση των μονοπωλίων. Η Σύνοδος ενέκρινε επίσης μέτρα για τη συγκάλυψη της ανεργίας, που κατά κύριο λόγο συνίστανται σε προγράμματα κατάρτισης και επιδότησης της μεγαλοεργοδοσίας να απασχολούν βραχυπρόθεσμα τζάμπα εργάτες.
Οσο για τα ενεργειακά, ζήτημα που έθεσαν και οι βιομήχανοι στη συνάντηση με την Μέρκελ και τους άλλους, είναι εμφανής η προσπάθεια της ΕΕ να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ενεργειακή σκακιέρα, προκειμένου να εξασφαλίσει στα μονοπώλιά της φτηνή και επαρκή ενέργεια, χωρίς αυτό να αμβλύνει τους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της. Σε κάθε περίπτωση, τόσο η συνάντηση με τους βιομήχανους, όσο και η Σύνοδος, δείχνουν ότι αυτοί που χαράσσουν πολιτική στην ΕΕ είναι τα διεθνικά μονοπώλια. Η ΕΕ είναι των μονοπωλίων και για λογαριασμό τους επιδιώκει την ανάπτυξη το πολιτικό προσωπικό σε κάθε κράτος μέλος και ενιαία στα όργανα της λυκοσυμμαχίας, σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθεροι, μαζί και η «αριστερά» που πίνει νερό στο όνομα της ΕΕ. Οποια κυβέρνηση κι αν αναλάβει να διαχειριστεί τον καπιταλισμό, θα έχει για συνομιλητές τους βιομήχανους και για τα δικά τους συμφέροντα θα διαπραγματεύεται. Για να γλιτώσει ο λαός από τα μέτρα τους, πρέπει να σαρώσει την εξουσία των μονοπωλίων. Να γίνει ο ίδιος κυρίαρχος του πλούτου που παράγει να κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής, να αποδεσμεύσει με δική του εξουσία τη χώρα από την ΕΕ και να διαγράψει μονομερώς το χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου