Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Μολυσμένος σολομός με σαλμονέλα Πιστεύεται ότι προέρχεται από εργοστάσιο ολλανδικής εταιρείας στην Πρέβεζα – Συμπτώματα σε Ολλανδία και ΗΠΑ



Καπνιστός σολομός μολυσμένος με το βακτήριο της σαλμονέλας, ο οποίος πιστεύεται ότι προήλθε από εργοστάσιο της ολλανδικής εταιρείας Foppen στην Πρέβεζα, έγινε αιτία να αρρωστήσουν περίπου 200 άνθρωποι στην Ολλανδία και περισσότεροι από 100 στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να ανακληθούν ποσότητες του προϊόντος σε αυτές τις δύο χώρες, ανακοίνωσαν χθες οι ολλανδικές υγειονομικές Αρχές. Η Foppen διαθέτει ψάρια σε πολλά μεγάλα ολλανδικά σουπερμάρκετ και σε καταστήματα τροφίμων σε όλο τον κόσμο.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Μπαρτ ντε Βρις δήλωσε πάντως πως η Foppen δεν πιστεύει ότι έχει πουληθεί μολυσμένο ψάρι σε άλλες χώρες.
Η Foppen, η οποία επεξεργάζεται ψάρια στην Ολλανδία και στο εργοστάσιό της στη Βιομηχανική Περιοχή της Πρέβεζας, ερευνά τα αίτια της μόλυνσης. «Διεξάγεται έρευνα η οποία δείχνει πως το πρόβλημα περιορίζεται σε μία γραμμή παραγωγής, σε ένα εργοστάσιο (στην Ελλάδα)», δήλωσε ο Ντε Βρις. «Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε ποια ήταν η αιτία της μόλυνσης». Η Foppen σταμάτησε όλα τα στάδια της παραγωγής καπνιστού σολομού μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.
Το ολλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο για τη Δημόσια Υγεία ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του πως περίπου 200 άνθρωποι - και πιθανόν περισσότεροι - στην Ολλανδία και περισσότεροι από 100 στις ΗΠΑ αρρώστησαν από ένα στέλεχος του βακτηρίου που αποκαλείται Salmonella Thompson. Ο Χάραλντ Ουίτσγκελ, εκπρόσωπος του ινστιτούτου, δήλωσε πως οι πληροφορίες για Αμερικανούς που αρρώστησαν από τη σαλμονέλα έφτασαν από τα κέντρα των ΗΠΑ για τον Ελεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC).

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ. Σύμφωνα ωστόσο με τη Foppen, ο αριθμός των μολύνσεων μπορεί να είναι μεγαλύτερος.
Ο εκπρόσωπός της Ντε Βρις δήλωσε πως εδώ και δύο ημέρες που η εταιρεία έθεσε στη διάθεση του κοινού μια τηλεφωνική γραμμή για να αναφέρει συμπτώματα, περίπου 1.400 άνθρωποι τηλεφώνησαν και περίπου 350 εξ αυτών «ανέφεραν συμπτώματα που συνάδουν με μόλυνση από σαλμονέλα». Οσοι μολύνονται από το βακτήριο της σαλμονέλας εμφανίζουν συμπτώματα όπως πυρετός, εμετός και διάρροια.
Ο Ντε Βρις δήλωσε πως στις ΗΠΑ η Foppen πουλάει προϊόντα της μόνο σε μία εταιρεία, την Costco, η οποία και θα ασχοληθεί με την ανάκληση του προϊόντος στη χώρα. Χθες το βράδυ δεν είχε γίνει σαφής η ποσότητα μολυσμένου σολομού που είχε πουληθεί στην Αμερική. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου