Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Υπόθεση όλης της εργατικής τάξης


Οι νέες απολύσεις που ανακοινώθηκαν χτες στην «Ελληνική Χαλυβουργία» δεν καταγράφουν απλά ότι η εργοδοσία είναι αδίστακτη και επιτίθεται με κάθε μέσο για να λυγίσει τους χαλυβουργούς της Ελευσίνας. Μαρτυρούν την κρίσιμη σημασία που έχει αποκτήσει αυτός ο αγώνας για ολόκληρη την εργατική τάξη. Είναι παραπάνω από σίγουρο πως τα βλέμματα όλων των μεγαλοεργοδοτών της χώρας είναι στραμμένα στην αντοχή και τα επόμενα βήματα των χαλυβουργών. Κι αυτό γιατί ο αγώνας τους ήδη μεγαλώνει την ανησυχία και τους εφιάλτες της πλουτοκρατίας, καταγράφοντας τη δύναμη και τα εφόδια με τα οποία οι εργάτες μπορούν να βάλουν εμπόδια στην αντεργατική λαίλαπα.
Τι ανησυχεί τον Μάνεση και την τάξη του; Οτι οι χαλυβουργοί απέρριψαν τους εργοδοτικούς εκβιασμούς για απολύσεις και εκ περιτροπής απασχόληση με μείωση μισθών και διεκδικούν σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα. Οτι συνειδητοποιούν πως αυτό που αυξάνει τους νεκρούς και σακατεμένους συναδέλφους τους δεν είναι ένας κακός εργοδότης, αλλά η αδηφαγία του κέρδους που υπηρετεί η πολιτική της ανταγωνιστικότητας, που αντιμετωπίζει τις εργατικές ανάγκες ως «κόστος». Οτι αντιστέκονται σαν μια γροθιά στις απειλές της εταιρείας, κουρελιάζοντας τις προσπάθειες που κάνει για να διασπαστούν, κλείνοντας τ' αυτιά στις Σειρήνες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Οτι ο δίκαιος αγώνας τους έχει ξεσηκώσει ένα πρωτόγνωρο κύμα έμπρακτης αλληλεγγύης εργατών και λαϊκών στρωμάτων από κάθε μεριά της χώρας. Οτι έχουν αναλάβει δράση για να προχωρήσει ο συντονισμός της πάλης σε επίπεδο ομίλου και κλάδου, αλλά και στο Θριάσιο Πεδίο, γιατί απάντηση στην ενιαία και ταξική επίθεση των εργοδοτών μπορεί να δώσει μόνο η ενιαία και ταξική αντεπίθεση των εργατών. Οτι στο πλευρό τους έχουν μπει στη μάχη και οι οικογένειές τους, οι γυναίκες και τα παιδιά τους, δείχνοντας πως σύσσωμη η εργατική οικογένεια πρέπει να συμμετέχει στην οργάνωση της πάλης ενάντια στην εξαθλίωσή της. Οτι η ηρωική στάση των χαλυβουργών συζητιέται ήδη σε σχολές και σχολεία από τα παιδιά των λαϊκών - εργατικών οικογενειών, κόντρα στα πρότυπα της υποταγής και της κοινωνικής συνοχής που θέλουν να διδάξουν την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης.
Για όλους αυτούς τους λόγους, για την εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», αλλά και κάθε βιομήχανο, κάθε μεγαλοεργοδότη, αυτός ο αγώνας έχει γίνει επικίνδυνος και πρέπει να τσακιστεί. Γιατί αναδεικνύει την ανεξάντλητη δύναμη της ταξικής ενότητας και αλληλεγγύης των εργατών, χάρη στην οποία οι χαλυβουργοί και οι οικογένειές τους αντέχουν εδώ και πάνω από ένα μήνα. Ο αγώνας των χαλυβουργών είναι αγώνας κάθε εργάτη, όλης της τάξης μας. Οσο μεγαλώνει η δική τους αντοχή, η δική τους δύναμη, η δική τους πάλη, δυναμώνει η αντοχή, η δύναμη, η πάλη συνολικά της τάξης μας. Αυτά που θέλει να εφαρμόσει ο Μάνεσης είναι αυτά που θέλει να επιβάλει το κεφάλαιο σε κάθε κλάδο, κάθε τόπο δουλειάς: Δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί, δουλειά με όρους σκλαβιάς για να προστατεύονται τα κέρδη της εργοδοσίας.
Τώρα η αλληλεγγύη στους απεργούς χαλυβουργούς πρέπει να αποκτήσει νέα δυναμική, να εκφραστεί ακόμα πιο ορμητικά. Με κάθε αγωνιστική μορφή σε όλους τους τόπους δουλειάς στους κλάδους. Να «βουλιάξει» αύριο από κόσμο ο χώρος έξω από τις πύλες του εργοστασίου, στη συναυλία αλληλεγγύης που οργανώνει το σωματείο. Να τρομάξουμε ακόμα περισσότερο τους κεφαλαιοκράτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου