Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Τεχνολογική πρόοδος και η "μαύρη τρύπα" του καπιταλισμού που ρουφάει τα πάντα γύρω της

πηγη redflyplanet


Αναδημοσιευση απο Βαθυ Κοκκινο



Σε απάντηση ενός χθεσινού μου άρθρου, κάποιος αναγνώστης που έστειλε το εξής σχόλιο: Ότι εκτός από όλα αυτά που ανέφερα ως λόγους για την "υψηλή εργατικότητα-αλλά χαμηλή παραγωγικότητα" των εργαζομένων στην Ελλάδα, υπάρχει και ένας ακόμα λόγος για το φαινόμενο αυτό: Η τεχνολογική πρόοδος, η οποία στην Ελλάδα δεν έχει αξιοποιηθεί/αφομοιωθεί στην παραγωγή, τουλάχιστον όχι τόσο πολύ όσο αλλού.

Πράγματι βέβαια έχει δίκιο, το ζήτημα της τεχνολογικής προόδου παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, αλλά το άφησα απέξω, διότι μετά θα έπρεπε να ανοίξω ένα άλλο θέμα: Ότι δηλαδή η πρόοδος της τεχνολογίας δημιουργεί την ανάγκη για μικρότερα ωράρια εργασίας, προκειμένου να μην αυξάνεται η ανεργία. Από τη στιγμή που η χρησιμοποίηση μηχανών μειώνει την ανάγκη για ανθρώπινη εργασία, τότε είτε θα διατηρήσουμε ίδια τα ωράρια, αλλά η ανεργία θα καλπάζει, όπως θέλουν οι εργοδότες (που δεν τους νοιάζει αν η ανεργία αυξάνεται - τα κέρδη τους να' ναι καλά), είτε θα μειώσουμε τα ωράρια ώστε η ανεργία να εξαλειφθεί , όπως θέλουν οι εργάτες.


Θυμίζω και ένα διάγραμμα που δημοσιεύω συχνά, και στο οποίο φαίνεται η άνοδος της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ, με τους μισθούς των εργατών να μένουν στάσιμοι - ποιος άραγε 
 
τσεπώνει τον επιπλέον πλούτο που παράγεται πλέον, λόγω -κυρίως- της τεχνολογικής προόδου;

Με την ευκαιρία λοιπόν αυτής της παρατήρησης από τον αναγνώστη, θα δούμε μερικές φρέσκες ειδήσεις και ανάλυση επί του θέματος αυτού:

Ας δούμε λοιπόν καταρχήν την εξής είδηση, σχετικά με ένα παράδειγμα χρήσης μιας πραγματικά φοβερής τεχνολογικής προόδου, των τρισδιάστατων εκτυπωτών αντικειμένων για όσους τυχόν δε γνωρίζουν τίποτα για τη νέα αυτή τεχνολογία, μπορούν πχ να διαβάσουν αυτό το πολύ καλό άρθρο επί του θέματος).

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές μπορούν να παράγουν από καθημερινά αντικείμενα μέχρι έπιλα και συσκευές - το μόνο που έχει να κάνει κανείς είναι να σχεδιάσει το αντικείμενο που θέλει να παράξει όπως πχ ένας πολιτικός μηχανικός σχεδιάζει σήμερα ένα κτίριο στον υπολογιστή, και μετά να ρίξει μέσα στον εκτυπωτή τα υλικά που χρειάζονται για την κατασκευή. Στη συνέχεια, ο εκτυπωτής φτιάχνει μόνος του το ζητούμενο αντικείμενο, χωρίς να χρειάζεται άλλη ανθρώπινη εργασία. Μέχρι και η ΝASA θέλει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αυτή, ώστε να μην πηγαινοέρχονται σκάφη προς το διαστημικό σταθμό για να κουβαλάνε εργαλεία ή άλλα όργανα.

Είναι προφανές πως αυτή η τεχνολογία "λύνει τα χέρια" της ανθρωπότητας σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, και στο μέλλον θα χρειάζεται ακόμα λιγότερη ανθρώπινη εργασία. Αυτή η εξέλιξη είτε θα φέρει "τεχνολογική ανεργία", με τους εργάτες να μένουν άνεργοι και να σπάνε τις μηχανές όπως έγινε στη Βιομηχανική Επανάσταση, είτε θα αξιοποιηθεί από τους εργάτες ώστε να μειώσουν τα ωράρια (όπως πέτυχαν οι εργάτες πριν έναν αιώνα με την εξέγερση στο Σικάγο για το 8ωρο). Αλλιώς, πολλοί θα μείνουμε άνεργοι ή ημιαπασχολούμενοι και θα ζούμε στη φτώχεια.

Όσο για τους κεφαλαιοκράτες, συσσωρεύουν ολοένα και περισσότερο πλούτο, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι λειτουργούν σαν "μαύρη τρύπα", που ρουφάει τα πάντα, μην αφήνοντας τίποτα για τους υπόλοιπους. Αν αυτό συνεχιστεί, τότε η "μαύρη τρύπα" θα ρουφήξει στο τέλος τα πάντα, και η κοινωνία θα καταρρεύσει (γι' αυτό και ο Μαρξ προέβλεπε ότι ο καπιταλισμός είναι αυτοκαταστροφικό σύστημα - που πάντως κρύβει μέσα του στο σπόρο της ίδιας του της ανατροπής, μιας και δεν μπορεί να ζήσει δίχως αυτούς που παράγουν τον πλούτο, δηλαδή τους εργάτες, στους οποίους δίνει όμως κίνητρο για να τον ανατρέψουν για να γλιτώσουν το "ρούφηγμα"και το "άρμεγμα").

Ιδού και η είδηση:

Ανταλλακτικά για τον ISS από 3D εκτυπωτή

Γιατί κανείς να εξαρτάται από την παραγωγή ανταλλακτικών στο εργοστάσιο όταν μπορεί μόνος του να κατασκευάσει επί τόπου ό,τι χρειάζεται με πολύ μικρότερο κόστος; Κάπως έτσι φαίνεται ότι σκέφτηκαν οι αρμόδιοι στη NASA όταν επέλεξαν την πρόταση ενός startup που αναπτύσσει τρισδιάστατους εκτυπωτές, τους οποίους θέλει να δει... να μπαίνουν σε τροχιά.

Η τεχνολογία που επιχειρεί να αξιοποιήσει η Made In Space θα μπορούσε να επιτρέψει στην αμερικανική διαστημική υπηρεσία την αναπαραγωγή όσων αντικειμένων επιθυμεί, με βάση σχέδια που θα διοχετεύονται στο σύστημα από το κέντρο ελέγχου. Έτσι, όταν οι αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εντοπίζουν βλάβη σε ένα εξάρτημα, θα μπορούν να φτιάχνουν επί τόπου ένα νέο. Το μόνο που θα χρειάζεται θα είναι να έχουν μαζί τους τα υλικά, π.χ. μέταλλο ή πλαστικό, τα οποία απλώς θα τοποθετούν στον τρισδιάστατο εκτυπωτή.

«Όταν ένα εργαλείο χαλάει, στη χειρότερη περίπτωση το πλήρωμα του διαστημικού σταθμού θα καλεί το Χιούστον, θα λέει στείλτε μας ένα αρχείο CAD αυτού του εργαλείου και θα είναι σε θέση να το εκτυπώσουν σε μορφή 3-D», εξηγεί ο συνιδρυτής και επικεφαλής του τομέα τεχνολογίας της Made In Space Τζέισον Νταν. «Ιδανικά, μια μέρα το ίδιο το πλήρωμα θα έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει το εργαλείο.»

Ο όμιλος εκτιμά ότι η παραγωγή ανταλλακτικών με εκτυπωτές 3-D στο Διάστημα θα μπορούσε να έχει και ένα επιπλέον όφελος: τη μείωση του όγκου των εξαρτημάτων κατά τουλάχιστον 30%, καθώς δεν θα χρειάζεται να είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να αντέξουν στις συνθήκες βαρύτητας της Γης ή στις ακραίες βαρυτικές δυνάμεις που ασκούνται κατά την εκτόξευση.

«Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας σε ό,τι αφορά τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις είναι να κατασκευάζουμε διαστημικά σκάφη που λειτουργούν», λέει ο Νταν αναφέροντας ως παράδειγμα ένα μίνι - δορυφόρο.
Τη ίδια ώρα, οι καπιταλιστές το χαβά τους - όσο η κοινωνία δεν τους χτυπά, αυτοί συνεχίζουν να αφήνουν τους "υψηλά αμειβόμενους" Δυτικούς εργάτες να πεινάνε, και να ξεζουμίζουν τους Κινέζους και τους Ινδούς. Έτσι, υπάρχουν εργάτες που μένουν άνεργοι, και δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να σαπίζουν (μεταφορικά αλλά και κυριολετικά), και υπάρχουν εργάτες που δουλεύουν όλη μέρα. "δημοκρατικά" πάντα - δηλαδή με μοναδικό κριτήριο το "δημοκρατικό" κέρδος του εργοδότη.

Θα μπορούσε κάποιος "τρομοκράτης" να προτείνει λύσεις όπως να μειωθούν τα ωράρια και να μοιραστεί η δουλειά ανάμεσα στους εργάτες, αλά βέβαια αυτό θα έθιγε τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών, οπότε δεν το δέχονται. Και κάποιος ακόμα πιο "τρομοκράτης" θα μπορούσε να πει ότι "αν είναι έτσι, τότε θα πρέπει να καταργήσουμε το κεφαλαιοκρατικό μοντέλο, ώστε η παραγωγή να γίνεται με γνώμονα τα δικά μας συμφέροντα, και να εφαρμόσουμε τέτοιες λύσεις που συμφέρουν εμάς, και όχι μια μικρή ολιγαρχία". Αλλά εντάξει, όλα αυτά είναι "παράνομα", "αντιδημοκρατικά" και "τρομοκρατικά", οπότε ας τα απορρίψουμε, και ας συνεχίσουμε "πρόσω ολοταχώς" απαντώντας στην ανεργία με ακόμα μεγαλύτερη ανεργία, στην ανισότητα με ακόμα μεγαλύτερη ανισότητα, και στη συγκέντρωση εξουσίας σε λίγα χέρια με συγκέντρωση ακόμα περισσότερης εξουσίας σε ακόμα λιγότερα χέρια.

ΙΝΔΙΑ
Το 42% «ζει» με λιγότερο από 1 δολάριο τη μέρα

Τον τίτλο μίας εκ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων καπιταλιστικών οικονομιών διεκδικεί η Ινδία, ενώ ο λαός της χώρας βυθίζεται όλο και περισσότερο στην φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Σύμφωνα με στοιχεία (πολλά απο αυτά στρογγυλεμένα) που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός για την οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (OECD) γίνεται σαφές ότι διευρύνονται οι ταξικές ανισότητες στην χώρα ιδιαίτερα την τελευταία 20ετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 12% του πληθυσμού που έχει τις υψηλότερες αποδοχές κερδίζει 12 φορές περισσότερα από τους κατώτερα αμοιβόμενους μισθωτούς με σταθερή δουλειά. Σε αυτό δεν περιλαμβάνονται οι περιστασιακά αμοιβόμενοι, ή οι άνεργοι, ενώ η χώρα παρουσιάζει τα μεγαλύτερα ποσοστά φτώχειας παγκοσμίως.
Σε διαθεσιμότητα πέντε Κινέζοι γιατί κοιμήθηκαν εν ώρα εργασίας
Πέντε Κινέζοι αξιωματούχοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα επειδή «συνελήφθησαν» να κοιμούνται ή να διαβάζουν εφημερίδα στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για την αντιμετώπιση της τεμπελιάς εν ώρα εργασίας, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η εκστρατεία ενημέρωσης αποσκοπεί στο να υπενθυμίσει στα υψηλόβαθμα στελέχη ότι δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπουν τη θέση τους, να παίζουν παιχνίδια ή να «επιδίδονται σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες» εν ώρα εργασίας, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Ρόιτερς, οι Κινέζοι αξιωματούχοι συχνά υποχρεούνται να συμμετέχουν σε πολύωρες, κουραστικές συναντήσεις και να διαβάζουν πομπώδεις εκθέσεις με βαρετά θέματα.
Την ίδια ώρα, επειδή οι Κινέζοι είναι ακόμα φτωχοί και δε μπορούν να καταναλώσουν πολύ, και οι Δυτικοί εργάτες φτωχοποιούνται και αυτοί, η Κίνα έχει πρόβλημα να βρει καταναλωτές για τα προιόντα της (η "μαύρη τρύπα" που λέγαμε πιο πριν που αν αφεθεί θα ρουφήξει τα πάντα, και μετά δε θα υπάρχει πλέον τίποτα για να ρουφήξει-τραφεί):

Κίνα: Προειδοποιεί για πρόβλημα εξαγωγών προς τη Δύση
«Σημαντικές προκλήσεις» αντιμετωπίζουν οι εξαγωγές της Κίνας εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών αρκετών μεγάλων Δυτικών αγορών, προειδοποίησε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία που θα ανακοινωθούν το Σάββατο, καταγράφεται μεγάλη υποχώρηση στην ανάπτ5υξη των εξαγωγών για τον μήνα Νοέμβριο, καθώς έχουν μειωθεί οι αποστολές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αγορές που αποτελούν το 40% των συνολικών εξαγωγών της Κίνας, και οι οποίες δεν αναμένεται να ανακάμψουν την επόμενη χρονιά.

Έτσι, το Πεκίνο, όπως ανακοινώθηκε, θα στραφεί πλέον με μεγαλύτερη ένταση προς τις αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
Και επειδή αν δε καταναλώνονται τα προιόντα, οι επιχειρήσεις κλείνουν και η ανεργία αυξάνεται, στην Κίνα φοβούνται ότι ότι οι εργάτες θα ξεσηκωθούν (διότι ήταν που ήταν φτωχοί και ξεζουμισμένοι, άμα μείνουν και άνεργοι, τότε δε θα τους μένει τίποτα άλλο παρά η εξέγερση (μιας και είναι ακόμα πολιτικά ανώριμοι για επανάσταση)):

Στέλεχος του κινεζικού Πολιτμπιρό προειδοποιεί για κοινωνικές αναταραχές λόγω αλλαγών στην οικονομία
Ο Ζου Γιονγκάνγκ, στέλεχος του κινεζικού Πολιτμπιρό και χαρακτηριζόμενος ως «τσάρος» της κινεζικής ηγεσίας σε θέματα νόμου και τάξης, προειδοποίησε ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κοινωνική αναταραχή λόγω αλλαγών στην οικονομία, σε μία νέα ένδειξη ανησυχιών του Πεκίνου περί προβλημάτων στην ανάπτυξη.

Σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, ο Ζου δήλωσε σε συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη ότι η κυβέρνηση χρειάζεται νέες μεθόδους αντιμετώπισης των αποκαλούμενων «αρνητικών επιπτώσεων της οικονομίας των αγορών». Ο Ζου επίσης είπε πως η ανακάλυψη αυτών των μεθόδων επείγει.

Οι δηλώσεις αυτές υπογραμμίζουν τις κινεζικές ανησυχίες σχετικά με επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και την κοινωνική αναταραχή που αυτή μπορεί να φέρει, με τις απεργίες και άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες να έχουν αυξηθεί τελευταία στα εργοστάσια της χώρας.
Και στο τέλος, λες και δεν το ξέραμε, μα το λένε και από μόνο τους ότι η ανισότητα αυξάνεται - δηλαδή όχι μόνο μας παίρνουν και τα σώβρακα, αλλά κάνουν και μετρήσεις για το πόσα σώβρακα μας παίρνουν, και μετά μας το ανακοινώνουν και μες τα μούτρα μας:

ΟΟΣΑ: Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών
Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στις χώρες του ΟΟΣΑ έχει αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, εκτός ΟΟΣΑ, η εισοδηματική ανισότητα είναι ακόμα υψηλότερη. Στη Βραζιλία βρίσκεται στο 50 προς 1. (σ.σ. γι' αυτό και το κεφάλαιο κάνει επενδύσεις στη Βραζιλία και σε τέτοιες χώρες, γιατί αυτό θέλει, να μοιράζει πλούτη στον εαυτό του και φτώχεια στους εργάτες)

Καθησυχαστικό είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί τη μόνη χώρα (μαζί με την Τουρκία που έχει, ωστόσο από τα υψηλότερα ποσοστά εισοδηματικής ανισότητας) στην οποία καταγράφεται πτώση. (σ.σ. αχαχαχαχαχ, στην Ελλάδα, ακόμα και αν δεχτούμε ότι υπάρχει πτώση, αυτή οφείλεται στο ότι εφαρμόζουν "δημιουργική καταστροφή" σε τεράστια κλίμακα, καταστρέφοντας τα πάντα, ώστε μετά να ξαναρχίσουν να επενδύουν με τους μισθούς σε επίπεδα-χώμα. Δηλαδή στην Ελλάδα θα δούμε στο μέλλον ανισότητες-ρεκόρ αν δεν τους σταματήσουμε/ανατρέψουμε)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου