Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Εκτός ελέγχου η δυναμική του χρέους


ΚΚΕ: Επικαλούνται τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού για να πάρουν νέα αντιλαϊκά μέτρα

Η δυναμική του χρέους είναι πλέον εκτός ελέγχου, ομολογεί τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία σχεδόν δυο χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας και τις αλλεπάλληλες επιθέσεις στο βιωτικό επίπεδο των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, είναι ήδη έτοιμη να επικαλεστεί τις δικές της αστοχίες για να δικαιολογήσει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που εξετάζει από κοινού με την τρόικα. Την αξιοποίηση του εκτροχιασμού του προϋπολογισμού του 2011 ως πρόσχημα για την λήψη επιπλέον αντιλαϊκών μέτρων κατήγγειλε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που παρείχε για το θέμα ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης.Στο έγγραφο υπόμνημα που κατέθεσε στην Επιτροπή ο υφυπουργός, για πρώτη φορά αναφέρεται η εκτίμηση ότι η ύφεση και το πρωτογενές έλλειμμα «έχουν ενισχύσει στο έπακρο τη δυναμική του χρέους, η οποία πλέον είναι εκτός ελέγχου» και έτσι αντισταθμίζονται οι θετικές επιπτώσεις από την συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Ενδεικτικό της αναστάτωσης που θέλει να προκαλέσει η κυβέρνηση, προκειμένου να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, είναι και η επισήμανση ότι ακόμη και αν μηδενιζόταν το χρέος, η χώρα δε θα ήταν βιώσιμη χωρίς δανεισμό. Πάντως, σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης των δεδομένων, σημειώνεται ότι εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου, τότε θα είναι δυνατή η μείωση του χρέους μετά το 2012, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα, με μείωση των πρωτογενών δαπανών.
Ο Φ. Σαχινίδης ανέφερε ότι το πρόβλημα που οδήγησε σε έλλειμμα 6,9% του ΑΕΠ στο πρώτο 7μηνο του 2011 οφείλεται στη μείωση των εσόδων που προκύπτουν από τη μείωση των εισοδημάτων, τη μείωση της απασχόλησης και τη μεγαλύτερη από το αναμενόμενο ύφεση της οικονομίας. Σχετικά με την αύξηση των δαπανών, ο Φ. Σαχινίδης, «ενοχοποίησε» τα ασφαλιστικά ταμεία λέγοντας, «έχουμε αυξημένες δαπάνες για την επιχορήγηση των ταμείων και αυξημένες δαπάνες για τους τόκους», υποστηρίζοντας ότι έχουν περιοριστεί οι λειτουργικές δαπάνες. Αποδέχθηκε ότι «δεν μπορούσαμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος της ύφεσης», αφού «η αυστηρότερη εκτίμηση ήταν 3,9%», επανέλαβε όμως ότι το πρόβλημα είναι πως έχουμε μια παραγωγική βάση που δεν είναι ανταγωνιστική και δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την παγκοσμιοποίηση» και ότι «μόνο με τη σταθερότητα θα προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις».
Το ΚΚΕ
«Τα μεγέθη που αφορούν την εκτέλεση του προϋπολογισμού και οι προβλέψεις δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», σημείωσε παρεμβαίνοντας ο Ν. Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας πως «συνολικά τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι διεθνείς οργανισμοί πέσανε έξω». Ομως, ξεκαθάρισε ότι «το ζήτημα δεν έχει να κάνει με τους μηχανισμούς και με το πώς επιτελούν το έργο», αφού «αυτό δε δικαιολογεί τόσο μεγάλη απόκλιση».
Στην πραγματικότητα τόνισε «ήθελε να πάει με τη λογική της σαλαμοποίησης. Να αξιοποιήσει το ότι δεν εκτελείται ο προϋπολογισμός για να πάει σε μείωση μισθών και συντάξεων και διάφορες περικοπές»!
Ο βουλευτής του ΚΚΕ θύμισε πως το υπουργείο Οικονομικών «έβαζε ως προϋπόθεση για τα ασφαλιστικά ταμεία ότι θα αυξηθούν έσοδα και θα παταχθεί η φοροδιαφυγή. Αυτή η πρόβλεψη δεν ήταν αίολη;» καθώς και πως «πανηγύριζε η κυβέρνηση ότι οδεύουμε σε κατάσταση βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών».
Στη συνέχεια σημείωσε ότι «ένας από τους παράγοντες εκτροχιασμού είναι το ότι αυξήθηκαν τα επιτόκια της ΕΚΤ πράγμα που αυξάνει το κόστος του δανεισμού» τονίζοντας πως «υπάρχουν αντιφάσεις στην ΕΕ, χώρες που θέλουν υψηλά επιτόκια και χώρες που θέλουν χαμηλά» κι αυτό «είναι ένας τεράστιος παράγοντας καθυστέρησης εξόδου από την ύφεση».
Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι η λύση δε βρίσκεται στα ...εναλλακτικά μείγματα πολιτικής που προτείνονται είτε από την κυβέρνηση είτε από την ΝΔ μια και «το ότι δίνονται κίνητρα στις επιχειρήσεις μέσω φθηνότερου εργατικού δυναμικού δημιουργεί πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία», ενώ «μια ειδική φορολογική μεταχείριση επιχειρήσεων θα έχει ραγδαία μείωση των φορολογικών εσόδων» οπότε υπάρχει «ανάπτυξη που οδηγεί σε χρέος και εξυγίανση που οδηγεί σε ύφεση». Οπως σημείωσε καταληκτικά, τα φαινόμενα αυτά καταδεικνύουν την «εξάντληση των ιστορικών ορίων του καπιταλιστικού συστήματος».

από r

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου